Останній шлях Героя. Церемонія прощання з Левком Лук'яненком (фоторепортаж)

Втрата
Останній шлях Героя. Церемонія прощання з Левком Лук'яненком (фоторепортаж)

40 днів за Лук'яненком припадуть на його день народження - 24 серпня

Сьогодні у Києві попрощалися з Героєм України, автором акту Про Незалежність України, відомим дисидентом, політиком, письменником і громадським діячем Левком Лук'яненком. Він помер 7 липня на 90 році життя.

Траурна церемонія почалася у Клубі Кабінету міністрів. Віддати останню данину Лук'яненку прийшли президент Петро Порошенко, члени уряду на чолі з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом, спікер парламенту Андрій Парубій, його перший заступник Ірина Геращенко, голова РНБО Олександр Турчинов, політики різних поколінь та таборів.

Після прощання домовину  перенесли до Володимирського кафедрального собору для обряду відспівування.

Президент Петро Порошенко з дружиною у Володимирському соборі прощаються з Левком Лук'яненко (фото: прес-служби президента)Президент Петро Порошенко з дружиною у Володимирському соборі прощаються з Левком Лук'яненко (фото: прес-служби президента)

Поховали Левка Лук'яненка на Байковому кладовищі.

Лук'яненко народився 24 серпня 1928 року в селі Хрипівка Чернігівської області. У 1958 році разом зі Степаном Вируном і Василем Луцківим вирішив створити підпільну партію Українська Робітничо-Селянська Спілка (УРСС). У наступному році до них приєднався Іван Кандиба.  Вже 22 січня 1961 року підпільників арештували.

У травні 1961 Львівський обласний суд засудив Лук'яненка до розстрілу за ст. 56 ч. 1 і 64 КК УРСР. Через 72 доби Верховний Суд замінив розстріл 15-ма роками позбавлення волі. Інші отримали терміни від 10 до 15 років позбавлення волі. У таборі Лук'яненко познайомився з відомими дисидентами. Там вони вели боротьбу з адміністрацією таборів. За організацію страйку в 1974 році Чусовський районний суд засудив трьох ініціаторів, у тому числі Лук'яненка, до ув'язнення у Володимирській тюрмі.

У 1976 році увійшов до складу Української Гельсінської групи.

Черговий арешт стався 12 грудня 1977 року. Лук'яненко вирішив оголосити голодування. У червні Чернігівським облсудом засуджений до 10 років позбавлення волі і 5 років заслання та визнаний особливо небезпечним рецидивістом.

Указом Президії Верховної Ради від 30 листопада 1988 Левко Лук'яненко помилуваний, звільнений із заслання. На початку 1989 повернувся в Україну і почав займатися активною політичною і громадською діяльністю.

Він був депутатом I, II, IV та V скликань, але у 2007 році вирішив піти з політики. Утім, це не завадило йому бути активним учасником подальших подій в Україні, зокрема й Революції гідності. 

Читайте також: «Найбільше лихо в країні – коли бізнес і влада поєднані». Заповіт Левка Лук’яненка

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: