Всі злякалися Путіна. Як у Росії прощалися з правозахисницею Людмилою Алексєєвою

Всі злякалися Путіна. Як у Росії прощалися з правозахисницею Людмилою Алексєєвою
Володимир Путін прийшов попрощатися з Людмилою Алексєєвою

Напередодні російський опозиціонер Шендерович закликав усіх, хто буде на прощанні, вийти із залу якщо туди прибуде Володимир Путін

У Москві в Центральному будинку журналіста пройшла церемонія прощання з правозахисницею Людмилою Алексєєвою.

«Людмила Михайлівна була для багатьох прикладом громадянської сміливості», - сказала на панахиді публіцист Алла Гербер.

Серед тих, хто сьогодні прийшов попрощатися з Людмилою Алексєєвою був і президент Росії Володимир Путін.

Варто зазначити, що вчора російський опозиціонер Віктор Шендерович закликав усіх, хто буде на прощанні, вийти із залу якщо туди прибуде Володимир Путін. Однак, ніхто з присутніх російських опозиційних політиків чи правозахисників не зміг подолати свій страх, щоб бодай якимсь чином прореагувати на візит президента Росії.

Людмила Алексєєва народилася у 1927 році в Криму, у Євпаторії. У 1950 році вона завершила історичний факультет МДУ, і в ті роки почала займатися самвидавом та правозахисною діяльністю.

У 1960-х Алексєєва виступала проти арешту письменників, які публікувалися закордоном в обхід цензури. Також вона стала одним з ініціаторів допомоги політичним в’язням та їхнім родинам. У 1968 році її виключили з КПРС та звільнили з роботи, того ж року її неодноразово допитували та обшукували. На початку 1970-х Алексєєву попередили про порушення закону через «розповсюдження антирадянських творів».

Через тиск Алексєєва виїхала до США та повернулася до Росії майже через 20 років. У 1996-му вона стала головою Московської Гельсінської групи.

За свою правозахисну діяльність вона написала понад 100 робіт з питань прав людини і була удостоєна багатьох міжнародних премій, зокрема, премію Сахарова у 2009-му.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: