«Дотримання прав дітей із психічними та інтелектуальними порушеннями у стаціонарних закладах охорони здоров’я та соціального захисту».

«Дотримання прав дітей із психічними та інтелектуальними порушеннями у стаціонарних закладах охорони здоров’я та соціального захисту».
Світлина з відкритих джерел

У понеділок, 26 березня, о 14:00 в ІА «Главком» (вул. Шовковична, 8/20) відбудеться презентація аналітичного звіту Української Гельсінської спілки з прав людини «Дотримання прав дітей із психічними та інтелектуальними порушеннями у стаціонарних закладах охорони здоров’я та соціального захисту».

Запрошені гості: Руслан Імереллі, Президент Всеукраїнської громадської організації “осіб з інвалідністю-користувачів психіатричної допомоги “Юзер”, співавтор звіту “Права дитини і психічне здоров’я. Дотримання прав дитини у стаціонарних закладах охорони здоров’я та соціального захисту”; Богдан Мойса, УГСПЛ, співавтор звіту “Права дитини і психічне здоров’я. Дотримання прав дитини у стаціонарних закладах охорони здоров’я та соціального захисту”; Євгенія Павлова, Президент Всеукраїнської організації “Фундація захист прав дітей”, співавтор звіту “Права дитини і психічне здоров’я. Дотримання прав дитини у стаціонарних закладах охорони здоров’я та соціального захисту”.

Декларування деінституалізації не призводить до зменшення домінування стаціонарних закладів у наданні психіатричної допомоги дітям. Більше того, маючи повноваження у сфері контролю за діяльністю відповідних закладів, МОЗ практично його не здійснює.

Звіт ілюструє, що лише у 2016 році Міністерство соціальної політики оновило документи, що регламентують діяльність інтернатних закладів. До їх оновлення, реабілітація вихованців закладу навіть не була серед пріоритетних завдань дитячих будинків-інтернатів. Аналітичний звіт демонструє реальну ситуацію із дотриманням прав дитини в окремих закладах. Показано, що умови проживання, особливо в інтернатах не відповідають стандартам прав дитини та поваги до її гідності. Адміністрація таких закладів часто просто змиряється із формальним висновком лікарсько-консультативних комісій не особливо дбаючи про поліпшення реабілітації дітей. Не дуже переймається персонал закладів і необхідністю врахування думки дитини.  Психіатричні диспансери та дитячі відділення лікарень переважно пропонують пацієнтам медикаментозне лікування. Реабілітаційний процес є далеко недостатнім.

Акредитація за телефоном: (044) 2535474

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: