Анатолій Матіос Генерал-полковник  юстиції запасу,  кандидат юридичних наук

Психічне здоров'я військових: проблема, про яку не можна мовчати

Армія та військові нагально потребують державну ешелоновану концепцію надання психологічної допомоги військовослужбовцям

Львів. Субота, 6 жовтня. Католицький Університет.

«Війна своїми наслідками викликає жахливу річ - вона будить найтемніші аспекти людської душі. 

Передхворобливі розлади, депресії, ПТСР у військових, спровоковані фактичною або можливою участю у бойових діях та неспроможністю людської психіки адаптуватися до умов війни, підштовхують бійців до вчинення суїцидів та жорстоких злочинів. Станом на сьогодні це аж (!!!) 843 випадки смертей українських військових від самогубств та вбивств за 4,5 роки війни. 

Ця жахлива проблема народжена не в Україні. З наслідками війни стикалися всі країни, воїни яких приймали участь у бойових діях (США - В'єтнам/Ірак/Афганістан - враження ПТСР до 80% від тих, хто приймав участь у війні; Ізраїль - найменший у світі відсоток самогубств військових; країни пострадянського простору - Чеченські війни/Абхазія/Грузія; тощо)

Лише невелика частинка з моєї доповіді «Психологічні і психіатричні проблеми в українській армії».
Спробував донести бачення військової прокуратури до професійного загалу на VIIІ-их Львівських психіатричних зустрічах.

І немає тут жодного політичного підтексту, а є урахування українських реалій, де є тотальна байдужість держави (насамперед Мінохорони здоров'я та Соцполітики) до страшних психологічних бід українського воїна.

Армія та військові нагально потребують державну ешелоновану концепцію надання психологічної допомоги військовослужбовцям.

Велика подяка Католицькому Університету, особисто пану Семену Глузману за запрошення прийняти участь, його колегам за те, що вислухали мене, почули про страшні проблеми армійського сьогодення!

Я почув їхні думки.

Чи почують нас?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: