Игорь Прохоренко Активіст "Громадського контролю"

Чому Насіров так переживає за ліцензії для російського «Патріота»?

фото: argumentua.com

І це лише айсберг того, що треба знати про діяльність російських кампаній в Україні та їх відвертих лобістів. 

Для початку фабула. Переможниця лотереї «Патріот» не змогла навіть через суд витребувати свій виграш в 6 мільйонів гривень. Лотерея з російським корінням, яка працює всупереч санкцій, видалася суддям переконливішою. Видання посилається на наявну у нього копію рішення суду.

Згідно з повідомленням ЕП, переможець придбала три лотерейні квитки «Своє житло» і після стирання інформації на ігровому полі, виявила відповідні комбінації з максимальною сумою виграшу - 6 млн. гривень (кожен квиток - по 2 млн. гривень). При цьому терміни подачі виграшних квитків лотерейному оператору були дотримані - 14 квітня 2015 року, тобто на четвертий день після введення даних квитків в обіг.
Найцікавіше, що компанія «Патріот» не заперечує ні факту своєчасної подачі, ні автентичності виграшних квитків. У суді «Патріот» фактично переклав відповідальність за те, що відбувається на компанію «Укрспецполіграфія», яка займалася виготовленням даних лотерейних квитків.

Як повідомила ЕП, на засіданні суду представник «Патріота» заявив про виявлення проблем з нанесенням ігрової інформації на лотерейні квитки «Своє житло» і про недостовірність розподілу призового фонду. Вину переклали на друкарню. Тобто компанія визнала свою некомпетентність у виборі підрядника для друкування квитків і організації ігрового процесу. Після вивчення матеріалів справи, Печерський районний суд Києва відмовив переможниці лотереї в отриманні виграшу.

100% акцій «Патріота» належать кіпрській Cehriba Investments Limited. Ця компанія раніше входила в інвестиційний холдинг Finstar російського мільярдера Олега Бойка. Щоправда, у вересні 2015 року, після введення санкцій проти «Патріота», в компанії відхрестилися від колишніх власників компанії, зокрема Олега Бойка і холдингу Finstar. Але це не означає, що фактичними власниками «Патріота» досі залишаються росіяни.

Позивач має намір подати апеляцію на рішення Печерського суду Києва, який відмовив переможцю лотереї в отриманні виграшу. Про це ЕП заявив адвокат переможця – попозивача в даній справі. Представники компанії «Патріот» натомість відмовилися від коментарів.

Але історія не лише про невиплату виграшу - вона має особливу пікантність. Справа в тому, що на початку травня агентство «Інтерфакс-Україна» повідомило, що в пості на Facebook екс-заступник голови Мінфіну Олена Макеєва заявила, що під антиросійські санкції потрапили оператори українського лотерейного ринку - ТОВ «М.С.Л.» і ПрАТ «Патріот», оскільки вони не платять податки в бюджет країни. Також вона повідомила про те, що глава ДФС звертався до Мінфіну з проханням видати ліцензії компаніям, які  знаходяться під санкціями. Чим побічно підтвердила, що їхня робота відбувається без ліцензії, які, до речі, видає лотереям Міністерство фінансів. «Роман Насіров (глава Державної фіскальної служби - Авт.) написав офіційний лист міністрові Олександру Данилюку з проханням видати їм ліцензії. У мене питання: може треба спочатку перевірити ці компанії, чому вони не платять податки, чому не виплачують виграші людям», - цитує Макееву агентство «Інтерфакс-Україна».


У відповідь на її заяву в соцмережі виступив і глава ДФС Роман Насіров. 5 травня в Facebook з'явилася його публічна заява, в якій, де-факто підтверджувалося, що він клопотав про видачу ліцензій компаніям, що знаходяться під санкціями: «Зокрема, листом міністру фінансів від 27 квітня 2016 року щодо прискореного розробки нормативно - правових документів зазначалося: «Зокрема, листом Міністру фінансів від 27 квітня 2016 року щодо прискорення розробки нормативно - правових документів було зазначено: «Міністерством фінансів не забезпечено прийняття нормативно-правових актів, необхідних для отримання нових ліцензій суб’єктами господарювання, які здійснюють господарську діяльність на ринку державних лотерей, зокрема щодо затвердження ліцензійних умов проведення відповідної господарської діяльності».

Роман Насіров наполягав на видачі ліцензій не тільки в офіційному листі від 27 квітня 2016 року, а й в Facebook, відповідаючи на закиди Макєєвої: «З метою вирішення ситуації в листі звертав увагу на необхідність розглянути питання щодо забезпечення підготовки підпорядкованими структурними підрозділами відповідних нормативно-правових актів, необхідних для отримання ліцензій на випуск та проведення лотерей, відповідно до яких здійснюється господарська діяльність на ринку державних лотерей».

І це все при тому, що інформація про виключення «Патріота» з санкціййного списку, куди компанія була внесена рішенням РНБО у вересні 2016 року, відсутня. Як писало в листопаді 2015 року видання «Лівий берег», РНБОУ щодо обох лотерей застосував такі види санкцій: блокування активів, заборона на виведення капіталів з України, припинення виконання фінансових і економічних зобов'язань, заборона працювати з міжнародними платіжними системами, ввезення і вивезення валютних цінностей та обмеження з видачі готівки за платіжними картками. Проте лотереї продовжували працювати.

Можливо, проблеми з видачею виграшів пов'язані саме з обмеженнями, які все ж діють, нехай і не дуже ефективно, навіть швидше - декоративно. У тій же публікації «Лівого берега» зазначено, що дрібні виграші продовжують виплачуватись. Судячи з усього - з готівкової виручки від продажу квитків, яка, можливо, не інкасується на банківські рахунки.

І це лише айсберг того, що треба знати про діяльність російських кампаній в Україні та їх відвертих лобістів. 

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: