Стосунки Янукович – Путін абсолютно фатальні

Візит польського президента до України, який розпочнеться у четвер, відбувається під час важливого періоду – напередодні жовтневих парламентських виборів.

Візит польського президента до України, який розпочнеться у четвер, відбувається під час важливого періоду – напередодні жовтневих парламентських виборів.

І хоча формально найважливішим елементом візиту є відкриття польського цвинтаря у Биківні, що в передмісті Києва, однак політичні переговори з польським президентом будуть дуже важливими. Бо вже за місяць значним чином буде закладено фундамент майбутнього України. Мова не лише про результати виборів, котрі опозиція швидше за все програє, мова про оцінку їхнього перебігу.

До завершення виборів заморожені будь-які дії у справі підписання Асоціації Україна – Європейський Союз. Ця угода, як відомо, вже парафована, але її запровадження в життя було унеможливлене у зв’язку з арештом і ув’язненням колишнього прем’єр-міністра, нині лідера опозиції Юлії Тимошенко. Євросоюз – після різноманітних протестів та численних спроб здійснення тиску на українського президента Віктора Януковича з метою звільнення пані Тимошенко – постановив, що вибори будуть перевіркою - іспитом, від якого залежатиме майбутнє стосунків Брюссель – Київ.

Як підкреслюють польські дипломати, які попросили зберегти їхню анонімність, лише від поведінки українських політиків залежатиме те, чи захоче Європейський Союз інтегруватися з Україною, чи проігнорує її. Не виключено, що недемократичний перебіг жовтневих парламентських виборів, наприклад, очевидні фальсифікації чи використання владою адміністративного ресурсу і тиску на виборців, стане очікуваним подарунком для противників співпраці з Києвом. Що в результаті може призвести до втрати вже парафованої угоди про Асоціацію Україна – ЄС та зону вільної торгівлі з Євросоюзом. В такому разі в України залишиться лише один варіант – дорога на Схід, або тісна інтеграція з Росією.

Звичайно, варто очікувати, що Броніслав Коморовський буде переконувати Януковича, щоб той зробив усе можливе, аби вибори до парламенту були демократичними і максимально справедливими. Бо це єдина дорога до досягнення задекларованої українським президентом інтеграції України з Європою.

Зрештою, Віктор Янукович, що править на вулиці Банковій у Києві, добре про це знає; інша альтернатива для нього не дуже вигідна. Бо росіяни продовжують тиснути і погрожувати – наприклад, збереженням нечувано високих цін на газ для України. Якщо цей контракт не буде переглянуто у бік зниження цін, з’явиться реальний ризик краху української економіки. Також ні для кого не секрет, що стосунки Янукович – Путін (так само як і Янукович – Медвєдєв) абсолютно фатальні.

На жаль, «біло-блакитні» не до кінця розуміють в чому полягають принципи ЄС і зовсім не прив’язані до демократичних цінностей, які важливі для Європи.

Паралельно з переконуванням Януковича польський президент (так само як польська дипломатія увесь час) намагається переконати Європу, аби та не кинула українців напризволяще. Що, погодьтеся, дуже і дуже не просте завдання.

Парадоксально й те, що саме Янукович і «біло-блакитні» здійснили реальні кроки до інтеграції з ЄС, а не декларували як «помаранчеві» за часів Віктора Януковича та Юлії Тимошенко. І саме під час урядування Януковича стало можливе відкриття четвертого катинського цвинтаря в Биківні, де спочиває майже 3,5 тисяч польських жертв НКВС поруч із 100 тисячами українських.

Як зазначають наші дипломати, цей крок Києва доводить, що українські політики, все більш краще розуміють, як тлумачити і сприймати важку історію своєї держави.

За матеріалом Rzeczpospolita переклав Володимир Олійник

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: