Оксана Кривенко Голова НКРЕКП

Чому українці мають платити за корупцію в Енергоатомі?

Компанія не використовує кошти, передбачені структурою тарифу для своєї діяльності, але наполегливо вимагає – дайте ще!

Керівництво НАЕК «Енергоатом» висунуло НКРЕКП низку звинувачень. Пан Недашковський закидає нам упереджене ставлення до атомної генерації. За його словами, ми не бажаємо підвищувати тариф, заганяємо атомників у глухий кут.

Популярно поясню позицію Нацкомісії з цього питання. 

Можливо, не всі знають, але для розрахунку тарифу атомної генерації діє формула, аналогічна «Роттердам+» у тепловій генерації, чи «Дюссельдорф+» - для газу. Ціни на паливо закладаються у тариф згідно з імпортним паритетом – відповідно до світових біржових цін.

Пан Недашковський жорстко критикує «Роттердам+». Він вважає, що це занадто – платити українським шахтарям світову ціну. А ось за сировину для виготовлення палива для АЕС Недашковський чомусь пропонує платити ціну, що значно вища за світову. Для атомників із невідомих причин повинна діяти формула «Роттердам+50%».

Вочевидь, це подвійні стандарти. Ми не можемо погодитись із цим. Більшу частину сировини для виготовлення палива для АЕС закуповують за кордоном за ринковою ціною (спотова ціна становить 71 долар). Чому ж у тариф повинна закладатись ціна на 50% вища – 100-120 доларів? Не вважаю, що український споживач повинен фінансувати корупційну систему компаній-«прокладок», яка утворилась навколо постачання палива для атомної генерації.

В «Енергоатомі» постійно жаліються на брак коштів. Але рівень рентабельності компанії за перше півріччя 2018 року склав 16%, хоча діючим тарифом передбачено 10%. Атомники не використали значну частину коштів. Економія є на заходах з ремонту, супроводження та експлуатації, комплексній програмі з підвищення безпеки. Близько 90% коштів не використані на підвищення безпеки АЕС порівняно з тим, що закладено у структуру тарифу. Спостерігається економія витрат на оплату праці. Компанія не використовує кошти, передбачені структурою тарифу для своєї діяльності, але наполегливо вимагає – дайте ще!

Тому, я впевнена, НКРЕКП цілком обґрунтовано та логічно не погодила пропозицію «Енергоатому» збільшити тариф із 54 коп./кВт-г до 71,5 коп./кВт-г. Ми не розуміємо, чому адміністративні видатки держкомпанії повинні несподівано зрости на 40%? Чому прибуток підприємства повинен збільшитись у 2,5 рази? Чому ціна на паливну складову повинна значно перевищувати імпортний паритет?

В «Енергоатомі» передбачена найбільша заробітна плата серед усіх ліцензіатів НКРЕКП - у середньому 18 тисяч гривень. Середня зарплата працівників інших генеруючих підприємств нижче, а в енергорозподільчих підприємств становить 10 тисяч гривень. Отже, заробітна плата в «Енергоатомі» більша на 80%. Та ми все одно погодились на таке її підвищення, щоб підтримати фахівців, зберегти колектив. Але на необґрунтоване завищення інших статей видатків, на перетворення «Енергоатому» на «чорну діру», де у непрозорих схемах закупівель зникають кошти споживачів, ми не погодимося.

Апетити деяких керівників держкомпаній стрімко зростають. Сьогодні в «Енергоатомі» кажуть уже про необхідність підвищити тариф до 108 коп./кВт-г з ПДВ, що буде вже більше ніж діючий тариф для населення 90 коп./кВт-г для споживання до 100 кВт-г, і це без врахування тарифу Укренерго, тарифу розподільчих компаній. Жодного обґрунтування для радикального підвищення тарифів для АЕС немає. Комісія і далі стоятиме на захисті споживачів.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: