Андрій Любка Український письменник

Мальта - острів тисячі дверей

Усе, чим є Мальта, зумовлене її географічним розташуванням

На Мальті немає жодної річки чи озера, питну воду привозять з Європи, а в апартаментах залишають прохання ощадливо використовувати воду й приймати короткий душ

Фішка в подорожуванні лоукостами полягає в тому, що людина летить не туди, куди хоче, а туди, куди є дешеві квитки. Тож не буду вдавати, буцімто я давно мріяв потрапити на Мальту; ні, цей острів мене зацікавив щойно в той момент, коли я побачив переліт туди за символічних 10 євро.

Чом би й не полетіти? Усього на чотири дні, щоб подивитися кілька пам’яток, скупатися в ще теплому Середземному морі й поїсти місцевих страв, випити вина? І ось літак уже сідає на летовищі посеред цього крихітного острова, що за площею дорівнює найменшому українському району, а за населенням відповідає невеликому обласному центру. Навколо ніч, повітря тепле й вологе, острів’яни вже сплять, у різні боки від’їжджають останні нічні автобуси.

Острів настільки маленький, що його можна перетнути й пішки. Відстані тут такі короткі, а громадський транспорт і пороми настільки дешеві, що відпадає потреба брати в оренду авто. Та ще й у спадок після британського панування Мальті залишився лівосторонній дорожній рух, тож водієві з наших широт буває важко адаптуватися і доводиться по десять разів об’їжджати коло, поки допетраєш, куди треба звернути.

Архітектура тут не надто стара, бо протягом століть на острові не раз усе нищили й випалювали під час воєн, а інколи й природа допомагала землетрусами і катаклізмами. Будівлі збудовано з пісковика, усі міста й споруди жовті, тож оточеній морем і небом Мальті личив би жовто-блакитний прапор.

Усе, чим є Мальта, зумовлене її географічним розташуванням. Розміщений між Італією й Африкою, між європейцями й арабами, між християнством й ісламом, цей острів був приречений стати перехідним плацдармом у боротьбі цивілізацій.

Коли католики вирушали в хрестові походи, вони зупинялися зібратися з силами на Мальті. Коли османи панували в Середземномор’ї, цей острів став для них кісткою в горлі, яку імперія – попри страхітливі облоги – так і не спромоглася проковтнути. Тут панували французи на чолі з Наполеоном, а після їхньої поразки Мальта надовго стала британською колонією.

Власне кажучи, транзитний характер острова і сформував ідентичність мальтійського народу. Ніхто не береться називати його корінним, одвічним населенням – говорять радше про суміш культур, про завойовників і мандрівників, що осіли тут і кожен додав до цієї суміші власних складників.

Таким чином у цього півмільйонного народу є своя окрема мова – мальтійська, але виросла вона з арабської; водночас тут живуть ревні католики, які навіть стіни своїх будинків прикрашають іконками чи маленькими фігурками Ісуса. Ця держава є членом Європейської Унії, а в помешканнях місцевих людей на диво строкато, особливо коли йдеться про плитку, викладену в такі візерунки, що часом почуваєш себе як у мечеті.

Чесно кажучи, взагалі дивно, що на цьому острові таки забрунькувалося життя і навіть виник цілий народ. Адже на Мальті немає жодної річки чи озера, питну воду привозять з Європи, а в апартаментах залишають прохання ощадливо використовувати воду й приймати короткий душ. Цим Мальта нагадує майбутнє планети, де людей усе більше, а ресурсів усе менше.

І де кожен сам за себе, у своїй крихітній і вузькій жовтій хатинці. За зачиненими дверима, якими тут пишаються й виставляють напоказ. Бо якщо деінде хваляться дорогими автівками, то мальтійці джерелом власного гонору вважають саме вхідну браму. Вони тут красиві й кольорові, старі й реставровані, а з дорогих і вигадливих дверних ручок можна було б укласти цілий ташенівський каталог.

Зрештою, протягом усіх століть цей острів був насамперед фортецею, тож хіба дивно, що місцевий люд дбає насамперед про свою замкнену браму?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: