Наталія Іщенко Експерт-міжнародник

Докази навмисної організації Голодомору 1932-33 років

Fадянське керівництво використало голод як знаряддя терору супроти українського народу. Це підтверджує у своєму донесенні й італійський консул Граденіго

«У грудні 1932 р. ЦК ВКП(б) ухвалило рішення забрати з України усі наявні зернові запаси, включаючи посівний матеріал. ...Конфіскації підлягали не лише зернові, але й усі продукти, худоба, навіть одяг і меблі. Селян було позбавлено усіх харчів. Цим партійний апарат цілком свідомо прирікав селян на голодну смерть.

...Яскравим доказом навмисної організації Голодомору 1932-1933 років на Україні служить підписана Сталіним 22 січня 1933 року директива, згідно якої виїзд селян з території УРСР в інші регіони Радянського Союзу заборонявся. Тих, хто встиг виїхати, заарештовували і повертали назад. Згодом спеціальні військові підрозділи блокували дороги до міст. «Загороджувальні загони» робили неможливим перевезення хліба і зерна та пересування українців, які прагнули врятуватися від голодної смерті.

12_07

...радянське керівництво використало голод як знаряддя терору супроти українського народу. Це підтверджує у своєму донесенні й італійський консул Сержіо Граденіго 31 травня 1933 року: «Етнографічний матеріал» слід замінити, цинічно сказав один... великий начальник у місцевому ГПУ.... Яким би потворним і неймовірним не здавався подібний намір, все ж його варто розглядати як реальний і такий, що здійснюється повним ходом. Адже шляхом безжальних конфіскацій московський уряд влаштував не те, що голод, а повний брак будь-яких засобів до існування на українському селі... З цього я роблю висновок: теперішня катастрофа спричинить колонізацію України переважно російським населенням. Це змінить її етнографічну природу.»

За підрахунками Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України внаслідок Голодомору 1932-1933 років загинуло 3 млн. 941 тис. осіб, серед яких етнічних українців – 3 млн.597 тис., або 91,2% від загальної кількості прямих втрат."

Державний музей «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні»

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: