Наталка Іздебска Координатор Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем»

Рух «Під контролем»: важливо не тільки виявити корупціонера, а й довести справу до суду

Фото: sud.ua

Півтисячі місцевих чиновників та депутатів стали за рік фігурантами розслідувань Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем»

Головні проблеми, які виявляють координатори Руху у різних регіонах України, – це порушення законодавства про державні закупівлі, зловживання владою, конфлікт інтересів, хабарництво. Збитки, завдані державній казні, обчислюються десятками і сотнями мільйонів гривень.

За документами, які Рух «Під контролем» передав до ГПУ, проводяться прокурорські перевірки. Починаючи з вересня 2016 року, у 267 випадках органи прокуратури повністю або частково підтвердили порушення законів депутатами, місцевими чиновниками і посадовцями.

За 109 кейсами перевірки тривають. Складено 69 протоколів. Заявлено 13 позовів в інтересах держави.  До суду скерований 21 обвинувальний акт, і вже є 5 вироків.

Зловживання владою

Зловживання владою або службовим становищем – це протиправне діяння, в основі якого лежить корисливе використання чиновником своїх повноважень. В результаті збитків зазнає державний або суспільний інтерес. Як кажуть у народі про такого чиновника: «що стереже – те й має». Найчастіше посадовці у незаконний спосіб використовують державне або комунальне майно.

Мінімум шість кейсів про ознаки зловживання владою та інших правопорушень активісти Руху «Під контролем» підготували на Одеського міського голову Геннадія Труханова.

Зокрема, 1 квітня 2016 року Труханов підписав розпорядження, яким передав частину підземного переходу площею 295 квадратних метрів у самісінькому центрі міста  (на перетині Дерибасівської та Преображенської) ТОВ «БУД СПОЖИВ СОЮЗ». Хоча це розпорядження -  поза межами мерських повноважень.  

Ще одним розпорядженням одеського градоначальника ФОПу Костівій Т.В. передали територію невизначеної площі під розміщення торгових місць (ярмарку) на проспекті Добровольського - без будь-якого договору та рішення міськради.

Порушення законодавства про державні закупівлі

Попри обов’язкові тендерні закупівлі місцеві посадовці нерідко намагаються уникати прозорих торгів - для того, щоб бюджетні кошти отримали «правильні», «свої» компанії.

Ось кілька кейсів з Одещини, на які звертає увагу координатор Руху «Під контролем» Мирослав Сімка.

Начальник управління капітального будівництва Одеської міськради Борис Панов, щоб не проводити тендеру, встановив очікувану вартість робіт на капітальний ремонт будівлі на проспекті Академіка Глушкова.   Сума робіт - 1 483 484,29 грн. 

Ще одна історія, яка внесена до ЄРДР, стосується результатів тендерних торгів з ремонту школи. Сума - понад 38 млн грн. Триває досудове розслідування.

Голова Малиновської районної адміністрації Одеської міськради, член політичної партії «Довіряй ділам» Євген Омельчук теж, уникаючи тендеру, встановив очікувану вартість робіт. РДА уклала договір на капремонт електропостачання і монтаж електрообладнання житлового будинку із  ТОВ «Одесакомунекологія». Сума -  майже 1 млн 478 тис. грн.

А КП «Одесміськелектротранс» Одеської міськради під керівництвом  Дмитра Жемана 6 травня 2016 року за результатами тендеру акцептувало пропозицію на закупівлю 5 нових тролейбусів. Вартість тролейбусів - 26,5 млн грн. При цьому інший учасник тендеру запропонував на 9 мільйонів менше. Але більш вигідну для бюджету пропозицію відхилили через бюрократичну зачіпку, не передбачену чинним законодавством.

Дмитро Жеман фігурує ще в одній історії - про футболки. За договором  із ФОП Дегас Ю. В. для робітників очолюваного Жеманом КП купили футболки на суму 865 тис. грн (ціна однієї - 350 грн). Середня вартість  такої ж футболки у виробника з урахуванням нашивки фірмових шевронів - 150 грн. Тобто комунальне підприємство переплатило більш ніж удвічі.

Але й це – не рекорд! Утричі більше за ринкову ціну заплатило Управління дорожнього господарства Одеської міськради за  капітальний ремонт тротуару. 17 травня 2016 року Управління підписало з ТОВ «СК Автострой» договір на суму 3 208 000 грн.  Відтак середня вартість ремонту 1 кв. м. тротуару склала 1260 грн. У той же час департамент ЖКГ Дніпропетровської ОДА уклав договір на такий же вид робіт у м. Покров із середньою вартістю ремонту 1 кв. м. у 411 грн.

Імовірно, ціни в Одесі зависокі через те, що ТОВ «СК Автострой» якось пов’язане із Геннадієм Трухановим. Відповідь на це питання очевидно дасть прокуратура, бо в Одеській міськраді вважають, що порушень закону немає.

Конфлікт інтересів

Конфлікт інтересів - доволі поширене порушення серед місцевих чиновників і депутатів. Одні посадовці роблять вигляд, що не розуміють самої суті цього явища. Інші, юридично підковані, узагалі кажуть: врахування конфлікту інтересів під час голосування за ті чи інші рішення порушує не тільки їхні права, а й права їхніх виборців. Мовляв, кожен депутат має законне право голосу у межах своїх повноважень. Тож, відмовляючись від голосування через конфлікт інтересів, депутат нібито зазнає дискримінації.

Однак Закон «Про запобігання корупції», а також рекомендації НАЗК чітко визначають і поняття конфлікту інтересів, і механізми його вирішення. Якщо коротко: конфлікт інтересів – це суперечність між особистими інтересами особи чи близьких до неї осіб та її службовими повноваженнями, яка може вплинути на об’єктивність ухвалення рішень.

Ось класичний приклад конфлікту інтересів: депутатка Одеської міськради Тетяна Малихіна підтримала своїм голосом скасування сплати земельного податку для ДП «Клінічний санаторій ім. Горького», де вона працює головним лікарем.

Одержання хабаря

Здирники – так українською мовою називаються люди, які отримують незаконну вигоду за одержання певних вигод. Хабарництво є одним із способів швидкого незаконного збагачення і найчастіше практикується у забюрократизованих системах. Форми хабарів бувають різними – це не тільки гроші, а й коштовні подарунки, дорогі путівки чи, скажімо, просування по службі. Та все ж вітчизняні чиновники зазвичай надають перевагу «подарункам» у твердій валюті. 

Голова Прилиманської сільради Овідіопольського району Одеської області Михайло Баштан за виділення в оренду приміщення комунальної власності отримав від орендаря 300 доларів США. Згодом М. Баштан був затриманий співробітниками Нацполіції і отримав підозру у вчиненні кримінального правопорушення. У травні прокуратура передала справу до суду з обвинувальним актом.

Колишній начальник управління майна та інвестицій Теплодарської міської ради Олег Грозний, член Української морської партії Сергія Ківалова, пообіцяв довіреній особі ТОВ «Інтегралє» вирішити питання про передачу в оренду земельної ділянки - за винагороду у 20 000 доларів США. Посадовець був затриманий під час отримання частини хабаря. 16 лютого 2017 року справу передали до суду з обвинувальним актом.

Активісти Руху «Під контролем» зазначають: у виявленні хабарників вкрай важливою є позиція громадян. Тільки нульова толерантність до побутової корупції може якісно змінити ситуацію. А також реальні судові вироки як запобіжники для потенційних хабарників.    

Усі кейси «Під контролем» передаються правоохоронцям

Кейси, підготовлені координаторами Всеукраїнського Руху проти політичної корупції «Під контролем», передаються у правоохоронні органи та публікуються на офіційному сайті  http://control.net.ua.

Активісти Руху «Під контролем» працюють у всіх регіонах України. Вони не тільки фіксують корупційні правопорушення, а й ретельно відслідковують рух кожної справи. Адже одним із головних принципів правової держави є невідворотність покарання.  Тим паче, коли йдеться про корупцію.  

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: