Микола Оніщук Президент Інституту правової політики

П'ять проблемних округів. Винні залишаться непокараними?

25 квітня Міністерство юстиції України оприлюднило проект закону щодо проведення перевиборів у проблемних округах.

25 квітня Міністерство юстиції України оприлюднило проект закону щодо проведення перевиборів у проблемних округах. Цей проект створює небажаний правовий прецедент в Україні. Адже проведення перевиборів не вирішує проблему відновлення пасивного виборчого права (права бути обраним) кандидатів в народні депутати, які брали участь у виборчій кампанії 2012 року у вказаних виборчих округах. Крім того, проведення перевиборів залишає відкритим питання відповідальності посадових осіб окружної виборчої комісії та членів Центрвиборчкому, які не забезпечили виконання функцій та повноважень, покладених на вказані органи законом.

Як відомо, 5 листопада минулого року Центральна виборча комісія ухвалила постанову про неможливість достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів у п’яти проблемних округах.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України.

Чинний закон України про вибори народних депутатів такого способу дії ЦВК як ухвалення рішення про неможливість встановлення результатів голосування не містить. Ухвалення запропонованого закону практично легітимізує ситуацію неналежного виконання суб’єктами, відповідальними за здійснення виборчого процесу, своїх повноважень (обов’язків), визначених законом. Крім того, даний закон не створює передумов для можливого уникнення (неповторення) ситуації осені 2012 року, оскільки проект не передбачає зміни правил проведення виборів, а отже створює небажаний правовий прецедент.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: