Володимир Саприкін Директор енергетичних програм Українського центру економічних і політичних досліджень

Чи «світить» Азарову норвезький газ

Теоретично можна припустити, що в результаті візиту Миколи Азарова в Норвегії будуть досягнуті якісь домовленості з приводу постачання газу.

Теоретично можна припустити, що в результаті візиту Миколи Азарова в Норвегії будуть досягнуті якісь домовленості з приводу постачання газу. Європейський ринок працює досить просто і на нього легко увійти. Можна отримувати газ з будь-якого кінця, з будь-якої країни і будь-якого постачання. Суто теоретично це можливо, однак як це відбуватиметься у випадку з Україною поки що не зрозуміло.

Протягом кількох років Норвегія зменшувала ціну на свій газ і його ціна тепер нижча ніж ціна російського. Можна припустити, що купувати норвезький газ дійсно вигідно, але при цьому не все так просто. Норвегія знаходиться значно далі порівняно навіть з Німеччиною, тому поки що про норвезький газ можна говорити як про перспективу.

Учасник європейського союзу платить за вхід-вихід газу з країни. Можна домовлятись з будь-ким, фактично це може бути газ не норвезький, а з країн які знаходяться ближче, але питання в тому, як це буде реалізовано. Тому отримати газ в цьому році не реально.

Ми бачимо, що Україна працює по всіх напрямках, отже влада активно шукає альтернативи російському газу, але щоб така перспектива була, потрібні тривалі переговори і час.

Как известно, 29-30 ноября премьер-министр Украины Николай Азаров находится с официальным визитом в Норвегии. Ранее норвежские власти заявляли, что заинтересованы в поставках газа в Украину на максимально льготных условиях.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: