Сергій Фісюн Заступник директора в « Українського Радіо»

Ви знаєте, що треба для того, аби Вам підвищили зарплату?

Нічого занадто складного.

Просто треба мати роботу з... достатньо високими корупційними ризиками.

Принаймні, новий спікер парламенту Андрій Парубій, підтримавши рішення свого попередника про підвищення зарплати депутатам з 6 109 гривень до 17 425 гривень, пояснив: «якщо депутат не має достатньої зарплати на елементарне проживання, то з»являється постійна спокуса і суттєво зростають корупційні ризики».

Таким чином, можна зробити висновок, що на підвищення зарплат саме з такою мотивацією можуть розраховувати і працівники держустанов, і митники з податківцями, і навіть деякі лікарі з вчителями. Відповідно, не підвищення комусь з них зарплат може свідчити - це у якості заохочувального призу - про занадто низький у них рівень корупційних ризиків.

Якщо ж говорити серйозно, то ідея боротьби з корупцією ризикує стати в Україні жертвою особливо жорсткої та цинічної експлуатації. У вузько політичних та корпоративних інтересах також.

Цим пояснюють не лише необхідність підвищення зарплат для чиновників та керівників держпідприємств, при цьому забуваючи, що 17 тисяч гривень зарплати і, скажімо, 170 тисяч чи 700 тисяч гривень «відкату», який можна отримати на посаді з високим корупційним ризиком - це дуже різні речі.

Мінімізацією саме таких ризиків нові урядовці вже пояснили і підвищення ціни на газ, назвавши низькі чи економічно необгрунтовані тарифи «полем для жорсткої корупції».

При цьому вони чомусь не беруть до уваги велику кількість старих і нових правоохоронних та контролюючих органів, які це поле і мають «обробляти». До речі, теж отримуючи за свою роботу високі зарплати.

А ще експлуатація антикорупційних гасел - це нині один з найпростіших способів завоювати прихильність виборців. Наступні вибори, думаю, це підтвердять.

З очікуваним результатом - і для борців-політиків, і, на жаль, для самої корупції.

Джерело: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: