Микола Слюсаревський Президент АППУ

Асоціація політичних психологів вимагає вибачення від регіонала Царьова

Правління Асоціації політичних психологів України вимушене зробити заяву.

Правління Асоціації політичних психологів України вимушене зробити заяву.

До цієї заяви спонукають глибока стурбованість і масове обурення членів Асоціації політичних психологів України (АППУ) з приводу публікації на «Главкомі» інформації, у якій ідеться про вітчизняні громадські організації, що отримують гранти від зарубіжних фондів і відтак нібито є провідниками іноземного впливу на суспільно-політичне життя в нашій державі, учасниками інформаційної війни проти неї. Першоджерело цих даних став народний депутат Олег Царьов.

Оскільки серед представників так званого другого ешелону цих організацій абсолютно безпідставно згадується зокрема й АППУ, не вважаємо за можливе миритися з паплюженням її чесного імені і заявляємо:

Перше. Асоціацію політичних психологів України створено 1995 року як всеукраїнську громадську організацію, що об’єднує фахівців, які займаються науковою або практичною діяльністю в галузі політичної психології та суміжних наук, а також осіб, колективи та організації, що активно допомагають здійснювати цю діяльність. АППУ є некомерційною безприбутковою організацією, основні статутні завдання якої полягають у сприянні формуванню суспільної свідомості, адекватної умовам громадянського, демократичного суспільства і правової Української держави, підвищенню професійного рівня наукових досліджень та консультативних проектів політико-психологічного спрямування.

Одним з головних напрямів роботи Асоціації є проведення різноманітних конференцій, семінарів, круглих столів та інших масових заходів, серед яких найбільшої популярності зажили науково-практичні конференції на тему «Проблеми політичної психології та її роль у становленні громадянина Української держави», що проводяться періодично і стали вже традиційними. Разом з Інститутом соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України Асоціація щорічно видає збірник наукових праць «Проблеми політичної психології», внесений Міністерством освіти і науки України до переліку видань, що друкують результати дисертаційних робіт на здобуття ступенів доктора та кандидата психологічних наук. Провідні вчені Асоціації активно виступають у телевізійних та радіопередачах, на сторінках масової періодики. При цьому ніколи і ніде вони не давали приводу для сумнівів у їхній патріотичній, державницькій позиції.

Друге. Грошові кошти АППУ утворюються лише із членських внесків та надходжень від заходів (на жаль, поки що менш численних, ніж хотілось би), які здійснюються згідно з її статутними завданнями. Протягом усіх вісімнадцяти років свого існування Асоціація не отримувала жодних грантів, тим паче від іноземних фондів, що легко перевірити за відповідними фінансовими документами.

Третє. Не беремося судити, в яких обсягах і від кого отримують та на що витрачають кошти громадські організації, віднесені у згаданій інформації до «першого ешелону грантоїдів». Звертає на себе увагу інше – спосіб формування авторами цього пасквіля (інакше його назвати не можна) списку «структур другого ешелону». До нього потрапили організації, і серед них Асоціація політичних психологів України, лише на тій підставі, що «подают признаки жизни, т. е. как минимум имеют сайт, на котором есть информация о реализованных проектах». Як бачимо, безсоромно використано типовий прийом чорного піару – підміну тези: громадська організація в неявній формі зараховується до «грантоїдів» тільки тому, що «виявляє ознаки життя». Отже, ганебним є сам факт виготовлення такого, з дозволу сказати, документа. Схоже, його автори вбачають ідеал у громадських утвореннях, які зовсім не виявляють «ознак життя», тобто існують суто фіктивно, лише на папері. Ми ж дотримуємося протилежної думки – вважаємо, що подібні утворення взагалі мають зніматися Мін’юстом з реєстрації за бездіяльність, і не можемо зрозуміти мотивів, з яких окремі українські парламентарії могли опуститися до такого цинічного маніпулювання суспільною свідомістю. З огляду на викладене вище пропонуємо народному депутатові України Олегу Царьову протягом найближчих п’яти днів спростувати на офіційному сайті народного депутата розміщену 14 грудня ц. р. інформацію під заголовком «Участники информационной войны против Украины» в частині, що стосується Асоціації політичних психологів України, та публічно вибачитися перед членами АППУ за свідоме чи несвідоме поширення заздалегідь неправдивої інформації, яка завдає шкоди її діловій репутації. Якщо цього не буде зроблено, залишаємо за собою право оскаржити наклепницькі дії в суді.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: