Віктор Шлінчак Голова правління Інституту світової політики. Засновник «Главкома»

Суспільна легітимізація нового парламенту буде надзвичайно низькою

Саме так голосували президент Володимир Зеленський та його дружина Олена
Фото: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Такого у нас точно не було. Це буде дуже дивовижний парламент у всіх сенсах.

Судячи за все, явка виборців не перевищить 50%. Що це означає?

1. Літо. Фактор відпусток і студентських канікул дуже сильно понизив явку. Що серйозно повпливало на результати сил, які орієнтувалися на базові регіони.

Це другі вибори в історії України, які проходять влітку. Але перші - президентські - були 1994-го року, другий тур також проходив у липні - 10 числа. Але тоді явка перевищувала 70%.

2. Втома від політики. Фокус-групи ще місяць тому показували, що політичні меседжі цікавили трохи більше, ніж 20% виборців.

Загальна апатія до політичних процесів була зафіксована майже одразу після президентських виборів. Психологи кажуть, що це пов'язано з тим, що значна частина українців вважає, що вони виконали свій громадянський обов'язок ще у квітні, тому хай нова влада думає, що робити з парламентом.

3. Суспільна легітимізація цього парламенту буде надзвичайно низькою (але це вина не політиків, які у нього потраплять, а тих, хто сьогодні не прийшов голосувати).

І ставлення до парламенту буде чітко корелюватися з діями президента Зеленського. Парламент і так ніколи не був «авторитетом» для українців, але оскільки повнота влади буде зосереджена в одній політичній силі, будь-який негатив, пов'язаний з парламентом, буде бити по рейтингу президента. Як і навпаки.

Але такого у нас точно не було. Це буде дуже дивовижний парламент у всіх сенсах.

Спостегігаємо...

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: