Віталій Ярема Екс-начальник ГУ МВС України в м. Києві

Зарплати в «Беркуті» в 2,5 рази вищі, ніж у міліції

Система державної влади (державного управління і правоохоронна система) сьогодні спрямована на захист інтересів однієї політичної сили і однієї людини.

Система державної влади (державного управління і правоохоронна система) сьогодні спрямована на захист інтересів однієї політичної сили і однієї людини.

Події 30 листопада і 11 грудня свідчать однозначно про перевищення службових повноважень представників правоохоронних органів. Наприклад, спеціальний пристрій ПР-73 (палиця ручна 73 см), це - гумовий кийок, який сьогодні використовується в нарядів в патрульної служби і зокрема в «Беркуті». Цей кийок був застосований стосовно мітингувальниківм 30 листопада. В Інструкції чітко написано, що бити по голові цим засобом не можна і чітко вказано в інструкції, в які частини тіла можна наносити удар, зокрема м’які частини тіла: це по ногах, по плечах, але ні в якому разі не бити по голові. Ми маємо результат нанесення ударів по голові. Це говорить про те, що перевищенні службові повноваження, є посадовий злочин і люди повинні нести відповідальність за його вчинення. Ніякої відповідальності не наступило.

Відбулося зрощення криміналітету з правоохоронними органами, це жахлива ситуація, її треба негайно зупиняти. Для досягнення мети однієї людини сьогодні Україна перетворюється на кримінальне середовище.

Спосіб життя працівників «Беркуту» абсолютно далекий від моральних принципів, за якими повинен діяти працівник міліції. Вони формуються зовсім за іншими якостями. Чому вони не відмовляються від виконання злочинних наказів? До цього їх довів бідний спосіб існування міліціонера, низька зарплата, яка сьогодні є в органах внутрішніх справ. Це спонукає нечистих на руку людей заробляти кошти в незаконний спосіб і це сформувало такий імідж цього підрозділу.

Ця структура сьогодні діє поза правовим полем. Це факт. Із юридичної точки зору таких підрозділів немає в міліції. Ст. 5 закону «Про міліцію» чітко дає перелік підрозділів, які входять до структури української міліції. Спецпідрозділи є така назва, але це ті підрозділи, які працюють на спеціальних об’єктах. Наприклад, коли був у нас радіозавод, то там був спецпідрозділ міліції, зараз спецпідрозділи працюють на режимних об’єктах, вони забезпечують охорону майна, попередження розкарадання. Тому з юридичної точки зору «Беркуту» не існує, а з точки зору правової, з точки зору їхніх сьогоднішніх вчинків, то назва»Беркут» уже викликає в населення ненависть. Моя особиста точка зору, цей спецпідрозділ треба розформувати. Вони себе дискредитували.

В місті Києві існує 5 полків міліції: конвойний, який здійснює охорону й перевезення затриманих; спеціальний полк міліції, який забезпечує охорону державних установ (ВРУ, Кабмін, АП); полк міліції патрульної служби, який патрулюють; дорожньо-патрульної (ДПС, працівники ДАІ) і полк міліції «Беркут». Раніше полк міліції «Беркут» входив в структуру міліції громадської безпеки, він був на рівні з патрульними міліціонерами районних управлінь. І я хочу сказати, що навантаження на патрульних міліціонерів більше, аніж на беркутівців, а зарплата нижча – всього лише 1800 гривень, а в працівника «Беркуту» 4200 гривень. Для чого це зроблено? Як каже наш президент: «Здогадайтеся самі».

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: