СБУ викрила міжнародну групу хакерів, які «зламували» телефони та крали паролі

СБУ викрила міжнародну групу хакерів, які «зламували» телефони та крали паролі
За оперативними даними, хакери вели свою «діяльність» понад два роки, а їх жертвами за цей час стали кілька сотень осіб
фото: ssu.gov.ua

Хакери «спеціалізувалися» на дистанційному зламуванні мобільних пристроїв та незаконному збиранні персональних даних

Кіберфахівці Служби безпеки України припинили протиправну діяльність групи хакерів. Зловмисники позиціонували себе як учасники міжнародного хакерського угруповання Phoenix, повідомляє пресцентр СБУ.

Зазначається, що хакери «спеціалізувалися» на дистанційному зламуванні мобільних пристроїв та незаконному збиранні персональних даних. За даними слідства, до складу угруповання входило п’ять громадян України, мешканців Києва та Харкова. Всі мали вищу технічну освіту.

У своїй діяльності зловмисники використовували спеціально розроблене програмне забезпечення і технічні засоби.

Для отримання доступу до облікових записів користувачів мобільних пристроїв хакери використовували «фішингові» ресурси – копії сайтів відомих виробників мобільних пристроїв Apple, Samsung та ін. Користувач мобільного пристрою, завантажуючи застосунок чи програму на такому «псевдоофіційному» сайті, надавав зловмисникам пароль до свого облікового запису. Потім зловмисники копіювали інформацію, що зберігалася на зламаному телефоні.

Отримані у такий спосіб дані дозволяли зловмисникам знімати кошти з рахунків громадян та продавати третім особам інформацію про їхнє приватне життя. Середня «вартість» за несанкціонований доступ до облікового запису власника мобільного телефону становив $200.

Також задокументовано, що ще одним видом «діяльності» зловмисників було розблокування викрадених та загублених гаджетів виробництва Apple. Згодом їх продавали через мережу підконтрольних магазинів у Києві та Харкові.

За оперативними даними, хакери вели свою «діяльність» понад два роки, а їх жертвами за цей час стали кілька сотень осіб. У ході п’яти обшуків, проведених за адресами розташування офісів, підпільних технічних центрів, які функціонували під виглядом магазинів з продажу телефонів, та фактичного мешкання зловмисників у Києві та Харкові, правоохоронці вилучили:

  • комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинної діяльності;
  • програмне забезпечення і технічні засоби для несанкціонованого втручання в облікові записи;
  • викрадені мобільні телефони, які під виглядом нових готували до збуту.

Наразі вирішується питання щодо оголошення про підозру учасникам угруповання за ст. 361 (незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії для встановлення та притягнення до відповідальності всіх причетних до протиправної діяльності осіб, резюмують в СБУ.

До слова, США оголосили нагороду за дані про іранських хакерів.

Також хакери зламали пошту ФБР, але скористалися цим дуже незвично.

Раніше Держдепартамент США оголосив про винагороду $10 млн за інформацію про місцезнаходження лідерів хакерської групи DarkSide.

Нагадаємо, 7 травня одна з найбільших компаній США з транспортування нафтопереробної продукції, Colonial Pipeline, змушена була призупинити роботу всіх трубопроводів через кібератаку. Компанія стала жертвою вірусу-шифрувальника DarkSide, і хакери «тримають в заручниках» її дані.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: