Справа Дельта банку: ексвласнику повідомили про підозру у розтраті мільярда гривень

Справа Дельта банку: ексвласнику повідомили про підозру у розтраті мільярда гривень
Миколі Лагуну інкримінують розтрату мільярда гривень
фото: Ліга.нет

Разом з власником підозру отримали двоє заступників голови Ради директорів банку, а також директор однієї з пов’язаних фінансових компаній

Національна поліція повідомила про підозру колишньому власнику та голові спостережної ради Дельта банку Миколі Лагуну. Про це розказала генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

«Сьогодні наші прокурори спільно зі слідчими Нацполіції повідомили про підозру одному з власників ПАТ «Дельта банк». Він же свого часу обіймав посаду голови спостережної ради цієї фінустанови. Підозрюваному інкримінується розтрата майна та коштів зі збитками в понад 1 млрд гривень. Крім нього, повідомлення про підозру одержали двоє заступників голови ради директорів банку, а також директор однієї з пов’язаних фінансових компаній», – написала вона.

За словами Венедіктової, слідство встановило низку злочинних епізодів, серед яких продаж боргу банком без будь-якої оцінки.

«42 млн гривень боргу було продано за ціною 4 млн гривень. Та навіть цих коштів банк не отримав – «вигідну» операцію провернули через коригування залишків на рахунках в системі бухгалтерського обліку. А покупцем дешевого кредиту стала фінансова компанія заснована власником ПАТ «Дельта банк», директор якої за сумісництвом обіймав у банку адміністративну посаду», – пояснила генпрокурор.

Справа також містить інформацію про виведення з-під застави нерухомості вартістю 16 млн гривень; видачу 160 млн гривень кредиту компанії, власник якої був родичем Лагуна, під заставу земельних ділянок із завищеною в сто разів вартістю; видачу кредитів фірмам-одноденкам без активів та заставного майна.

У рамках провадження було арештовано активи Лагуна на суму 790 млн гривень та мільйон доларів на рахунку голови ради директорів у одному з швейцарських банків.

Слідство проситиме арештувати Лагуна з альтернативою внесення застави у понад 1 млрд гривень.

Нагадаємо, що Дельта банк – це найбільший банк-банкрут, який опинився в управлінні Фонду гарантування вкладів. З жовтня 2015 року він перебуває у стадії ліквідації.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: