В Україні від імені голови Нацбанку орудують шахраї

В Україні від імені голови Нацбанку орудують шахраї
Кирило Шевченко попередив про фейкові акаунти, які надсилають повідомлення від його імені
Фото: НБУ

Нацбанк звернувся до поліції

Національний банк України повідомив, що шахраї діють від імені голови НБУ Кирила Шевченка. У декількох месенджерах з'явилися фішинг-акаунти під ім'ям Шевченка, які намагалися заволодіти коштами клієнтів банків і фінансових установ. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Як повідомили в НБУ, вони вже звернулися в поліцію.

«Нам відомі номери телефонів, з яких здійснювали розсилки повідомлень, а також номер банківської картки та ім'я її власника, на яку шахраї просили перерахувати кошти. Всі ці відомості вже передані кіберполіції», – йдеться в повідомленні.

При цьому в НБУ додали, що здійснюють моніторинг соціальних мереж і месенджерів для своєчасного виявлення фейкових акаунтів, які можуть видавати себе за Національний банк або його керівництво.

«Також звертаємося до наших передплатників з проханням бути обережними і перевіряти акаунти, з яких надходять повідомлення. Якщо ви отримали подібне повідомлення, обов'язково зверніться до кіберполіції», – йдеться в повідомленні.

До слова, сьогодні стало відомо, що в інтернет «злили» понад 50 мільйонів записів про персональні дані українців.

Також у «Дії» з'явиться функція-попередження про шахраїв. Зокрема, якщо хтось намагатиметься оформити кредит на користувача додатку «Дія», останньому приходитиме повідомлення про те, що банк перевіряє його історію.

Крім того, нещодавно фейковий колл-центр із Запоріжжя видурив у довірливих українців мільйони гривень. Шахраї, представляючись співробітниками виконавчої служби, державного казначейства або банківських установ, отримували персональні дані фізичних осіб про банківські картки та рахунки – реквізити та CVV-код.

Нагадаємо, що у світі діє нова шахрайська схема крадіжки даних банківських карт. За аферою стоять кібернетичні злочинці з угруповання FIN7. Вони організували нову кампанію з розповсюдження вірусів, яка базується на інтересі користувачів до нової операційної системи Windows 11.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: