Вбивство керівника «Київобленерго». Про що не говорить поліція?

ТЕМА ДНЯ
Вбивство керівника «Київобленерго». Про що не говорить поліція?

Керівник охоронної фірми, підконтрольної VS Energy, підозрює, що вбивство Івана Полив`яного було спланованим

Сьогодні поліція оприлюднила жахливі подробиці вбивства 63-річного голови правління «Київобленерго» Івана Полив`яного. Чоловіка забили до смерті на очах дружини четверо нападників у масках. Згідно повідомлення МВС,  невідомі увірвались на подвір`я Полив`яного близько 20:00 у селі Білогородка під Києвом, перестрибнувши через паркан. Чоловіка разом із дружиною затягнули у середину будинку, де зв’язали і били, щоб дізнатися місцерозташуванння сейфу з грошима.

Не отримавши бажаної інформації, злочинці забрали близько 15 тисяч гривень, які знайшли на видноті, телефон, з жінки зняли золоту каблучку, побитого Полив`яного перетягнули до іншої кімнати. Коли злочинці пішли, жінка змогла визволитися, викликала поліцію та «швидку». Але лікарі, які прибули на місце події, лише констатували смерть чоловіка. Попередньо – його задушили.

Іван Полив`яний працював на посаді голови правління «Київобленерго» останні два роки Іван Полив`яний працював на посаді голови правління «Київобленерго» останні два роки

Правоохоронці публічно озвучили лише одну версію вбивства керівника «Київобленерго»: мовляв, ціллю злочинців був намір заволодіти грішми: вони намагалися вибити у подружжя інформацію про сейф, а не отримавши відповіді, вдалися до крайніх заходів.  «Усі виявлені ознаки вказують на те, що зловмисники не збиралися вбивати господаря, а скоїли злочин з метою заволодіння майном. З місця події нападники викрали ювелірні вироби та незначну суму грошей», - зазначив начальник поліції Київської області Дмитро Ценов.

Відсутність озвучених інших версій вбивства гостро сприйняв керівник компанії «Бізнес Сікюріті Сервіс» Микола Джига. Ця столична охоронна фірма прописана за тією ж адресою, що й VS  Energy, має тих саме співвласників. «Яка це випадковість? Це спланований злочин», - відреагував у коментарі «Главкому» пан Джига, який наприкінці 90-х – початку нульових працював на високих посадах у МВС, зокрема першим заступником міністра та начальником українського Інтерполу, згодом був народним депутатом від Партії регіонів.

Ще один співрозмовник «Главкому» - представник служби безпеки з VS Energy Олег Журбас. У коментарі виданню він закликав дочекатися більше інформації від правоохоронців, аби робити висновки про мотиви злочину. «Ми з правоохоронцями спілкуємося. У них не тільки версія про пограбування. На мій погляд, є у них і друга версія – професійна діяльність», - каже Журбас, пояснюючи небажання правоохоронців озвучувати цю версію інтересами слідства. «Даних про те, що це - замовне вбивство немає. Наразі це просто може бути версією поліції», - додає він.

«Я думаю, що вони (злочинці) розраховували найти велику суму грошей. Можливо, вдома грошей таких і немає, що й спричинило жорстокість. Наскільки мені відомо, правоохоронці «відпрацьовували» і сусідів, і великий масив іншої інформації, але через необхідність зберігати таємницю слідства, інша інформація не була озвучена». Також представник VS Enehgy додав, що поліція вилучила відеозаписи із сусідніх будинків, наразі їх опрацьовують. Припущення, що вбивство є наслідком або проявом рейдерства проти групи VS Energy він заперечує.

«Через кілька днів, думаю, стане зрозуміло, яка версія більше має право на життя. Наскільки мені відомо, охорони у нього (Івана Поливяного, - «Главком») не було», - додав Журбас.

Eксперт-криміналіст Анна Маляр у соцмережі поділилася своєю оцінкою версій злочину.

«Теоретично можна припустити, що вбивство пов'язане з його професійною діяльністю. І ніби вбивство навмисно під розбій приховали. Але це красива версія для кіно. В країні, переповненій зброєю, душити - нераціонально. Під час вчинення злочину з проникнення у житло на рахунку кожна секунда. Душити - це втрачати час. Слідство встановить, але ймовірно, умисел на вбивство визрів не до початку нападу, а в процесі. По-друге, не переоцінюйте людей, які вчиняють подібні злочини. Вони «триходовками» не мислять. Це ж вам не спецслужби. Якби була помста, вчинили б вбивство значно зухваліше. Якби хотіли прикрити ім'ям загиблого якісь оборудки, то навпаки діяли ювелірніше. Я вам більше скажу, колись зловмисники напали на Жванецького. То виявилось, що вони не знали хто це», - написала Анна.

Іван Полив`яний працював на посаді голови правління «Київобленерго» останні два роки. До цього він встиг покерувати такими енергетичними активами VS Energy, як «Одесаобленерго» та «Кировоградобленерго».

Як відомо, компанією «Київобленерго» останні чотири роки володіла група VS Energy, власниками якої ЗМІ називали трьох росіян: депутата Держдуми РФ Олександра Бабакова (перебуває під санкціями Євросоюзу через голосування за анексію Криму), Євгена Гінера та Михайла Воєводіна.

Олександр Бабаков – колишній віце-спікер Держдуми РФ, голова Комітету Ради Федерації з міжнародних справ/ Раніше Антимонопольний комітет заявляв, що не володіє документальними підтвердженнями інформації, що Бабаков є кінцевим бенефіціаром групи VS Energy.

В Україні група представлена концерном VS Energy International Ukraine, який за президентства Віктора Януковича із консолідованою виручкою близько $2 млрд входив до ТОП-40 найбільших компаній України (за версією Forbes). Група поєднувала шість напрямків діяльності – енергетичний і готельний бізнеси, фінансовий та промисловий напрямки, металургію й нерухомість.

«Київобленерго» - один із останніх набутих групою активів. VS Energy купила 89,1% акцій цієї компанії разом із мажоритарним пакетом «Рівнеобленерго» за $113 млн у лютому 2013 року в американської AES Corporation. Угоду підписували в умовах тиску з боку тодішнього прем’єр-міністра Миколи Азарова. Той публічно критикував американських власників «Київобленерго» за «байдужість до людей».

Як тепер вважає слідство, заміна американців на росіян не врятувала споживачів від «байдужості». Після Революції Гідності поліція звинуватила VS Energy в привласненні державних коштів в особливо великих розмірах.

Справу про привласнення в особливо великих розмірах фірмою «ВС Енерджі Інтернешнл Україна» підлеглі голови МВС Арсена Авакова розслідують третій рік. Причетними вважаються невстановлені особи з числа топ-менеджменту групи та підконтрольних їй енергокомпаній: «Київобленерго», «Житомиробленерго», «Закарпатобленерго», «Кіровоградобленерго», «Одесаобленерго», «Херсонобленерго», «Рівнеобленерго», «Чернівціобленерго», «Хмельницькобленерго». Вони буцімто занижували прибуток держави як власника частки акцій у перелічених енергокомпаніях.

Як стверджується у фабулі кримінального провадження, за вказівками топ-менеджменту групи VS Energy підрядники завищували витрати на реалізацію інвестиційних програм з енергоефективності та модернізації перелічених вище обленерго. Створювалися штучні умови для перемоги у тендерах афільованих фірм, що негативно впливало на якість та ціну отриманих товарів і послуг. Згодом гроші легалізувалися через фіктивні структури.

Чи може ця кримінальна справа мати зв'язок із вбивством? Поки не має підстав стверджувати, що Іван Полив`яний був серед свідків або підозрюваних у кримінальному провадженні щодо привласнення державних коштів. Хоча тінь від цієї справи може падати на будь-кого з топ-менеджерів VS Energy. Тут лише можна відзначити, що загиблий почувався до останнього часу відносно спокійно, про що може свідчити відсутність охорони в його будинку.

Достеменно відомо, що кримінальне провадження зачепило колег Полив`яного та спровокувало суттєві пертурбації в групі. Так, два роки тому свою посаду залишив багаторічний президент «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна» Михайло Спектор, за якого група здобула більшість своїх українських активів. Звільнення відбулось не без тиску обставин. Рік тому за місцем проживання Михайла Спектора пройшли обшуки. Його, а також віце-президента з енергетичного бізнесу «ВС Енерджі Україна», поліція називала у суді такими, що можуть бути «причетними до привласнення державних коштів». Під час обшуків у обох топ-менеджерів слідчі вилучили сумарно більше $300 тис.

Раніше ЗМІ писали, що кримінальні справи проти VS Energy – є засобом тиску на власників, щоб ті продали частину своїх активів.

Якщо інформація про тиск має право на життя, поява в компанії важковаговика – колишнього заступника голови МВС та екс-депутата Верховної Ради Миколи Джиги у ролі охоронця бізнесу – не дивує. Досвід та зв’язки топ-менеджера з міліцейським та парламентським минулим ще ніколи не заважали бізнесу в Україні, особливо, якщо цей бізнес опинився під тиском правоохоронних та силових органів. Джига очолив охоронну фірму «Бізнес Сікюріті Сервіс», що забезпечує відповідні потреби холдингу VS Energy, рік тому, коли прокотилась хвиля обшуків в офісах та будинках топ-менеджменту.

З березня цього року в VS Energy з`явились нові формальні власники. Громадяни Німеччини Олег Сізерман і Марина Ярославська, а також громадяни Латвії Віліс Дамбінс, Артурс Альтбергс і Валтс Вігантс стали бенефіціарами нідерландської VS Energy International NV, яка, в свою чергу, є 100% власником  «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна». Остання й володіє енергетичними компаніями Житомиробленерго, Кіровоградобленерго, Херсонобленерго, Київобленерго, Рівнеобленерго, Одесаобленерго і Севастопольенерго.

Чим багата VS Energy

Пріоритетними напрямками діяльності «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна» є електроенергетичний і готельний бізнес, АПК, нерухомість і банківські послуги. Юридична особа ТОВ «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна» зареєстровано в лютому 2006 року. Сьогодні до складу холдингу входять більше 90 компаній, які працюють в різних регіонах України. Головний офіс компанії розташований в Києві.

Компанії групи

  • «Київобленерго»,
  • «Житомиробленерго»,
  • «Закарпатобленерго»,
  • «Кіровоградобленерго»,
  • «Одесаобленерго»,
  • «Херсонобленерго»,
  • «Рівнеобленерго»,
  • «Чернівціобленерго»,
  • «Хмельницькобленерго».
  • Миколаївобленерго (міноритарний власник)
  • «Східно-європейська готельна компанія»,
  • ПАТ «Готель Ореанда»,
  • ПАТ «Готель «Прем'єр Палац»,
  • «Готельний комплекс «Русь»,
  • «Севастопольська генеруюча компанія»,
  • «Прем'єр- Гольф-Клуб»,
  • Перший інвестиційний банк
  • ПАТ «Українська інноваційно- фінансова компанія»,
  • «Українська інноваційно-фінансова компанія»,
  • «НАК Плюс»,
  • «Енергобудпроект-3»,
  • «Енергобудпроект-1»,
  • Перспективні Інвестиційні Програми»,
  • «Інженерні мережі»,
  • «Служба технічного контролю»,
  • «ФК-Зберігач»,
  • «Компанія з управління активами «Реноме-2008»,
  • «Венчурні Інвестиційні Проекти»,
  • ДП «ЛД-Україна»,
  • «Олстар Хоспітеліті Груп (Юніон)»,
  • «Незалежна Інвестиційна Агенція»,
  • «Нова Фінансова Компанія»,
  • «Паритет-П»,
  • «Служба Технічного Контролю»,
  • «УІФК-Волинь»,
  • «Центр Управління Проектами - Буча»,
  • «Нова Фінансова Компанія»,
  • «Інвестконцептгруп»,
  • «Охоронна фірма «Ескалада»,
  • «Інвест Брок»,
  • «Ірпінь-Бупроект-Плюс»,
  • «Будінвест - ЛД»,
  • «Мунлайт ІСТ»,
  • «Реноме Енерголайн»,
  • ПАТ «Південна Генеруюча Компанія»,
  • ПП «Індастрі-2007»,
  • «Енерго-Трейд»,
  • «Комплектенергопоставка»,
  • «Енергокомплект»,
  • «Перший Адміністратор Пенсійного Фонду»,
  • «Універсальна Стратегія Розвитку»,
  • «Карбон Менеджмент»,
  • «Всеукраїнське об'єднання організацій роботодавців галузі електроенергетики»,
  • «Будівельна фірма «Контур-М»,
  • ПАТ «Закритий Недиверсифікований Венчурний Корпоративний Інвестиційний Фонд «Енергетичний»,
  • «Зпі Інтернешенл (Юкрейн) Лімітед».

Федір Орищук, Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: