Безкоштовні пологи. В уряді пояснили, чому це неможливо

Безкоштовні пологи. В уряді пояснили, чому це неможливо
Максим Степанов повідомив, що упродовж 2020 року в Україні розроблять нові стандарти, на основі яких будуть розрахуватися тарифи на пологи

«Під час розрахунку тарифу слід брати до уваги складність пологів, – Степанов

З 1 квітня, коли мав початися другий етап медичної реформи, пологи повинні були стати повністю безкоштовними, на кожну породіллю передбачено понад 8 тисяч гривень. Однак під час розрахунку цього тарифу слід брати до уваги складність пологів, які нерідко через патології потребують значно більше коштів.

Про це в  інтерв'ю ТСН розповів міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

На переконання Степанова, безкоштовні пологи – це тоді, коли жінка не сплачує за жодну процедуру, а це нереально, якщо у породіллі існують патології, або потрібно хірургічне втручання.

«А ви впевнені, що в такому випадку, враховуючи те, що плата залишається на рівні 7-8 тисяч гривень, то ніяких неформальних платежів не буде, тому що ці тарифи не передбачають якогось істотного збільшення зарплати на пологах. Я не впевнений, що таке може бути. Чи не так?» – зазначив Степанов.

Міністр нагадав, що в рамках медреформи закладався тариф у 8136 гривень 3 копійки, але це означало, що жінка народжує фізіологічно.

«Але життя інше – інколи бувають патологічні пологи, купа різних діагнозів, коли треба рятувати жінку й дитину, яка народилася, іноді роблять кесарів розтин, і багато-багато інших речей. І це набагато більше коштує, ніж 8136 гривень 3 копійки. Таке життя», – сказав міністр.

За словами Степанова, для пологів з ускладненнями існують спеціальні перинатальні центри, але такі пологи не дешеві і розрахованої вартості на всі медикаменти й процедури недостатньо.  В перинатальних центрах в більшості своїй пологи відбуваються з патологіями і  лікарі не можуть забезпечувати породіль ліками. Жінки повинні купувати їх своїм коштом.

Міністр зазначив, що упродовж 2020 року в Україні розроблять нові стандарти, на основі яких будуть розрахуватися тарифи на пологи. 

«Для того, щоб впроваджувати відповідну тарифікацію - якщо говоримо про пологи, якесь захворювання - треба робити розумно, як це робиться в усьому світі. Не треба вигадувати велосипед. Буде фінансуватися протягом 2020 року ми повинні розробити стандарти, на яких ґрунтуються в національних протоколах. На основі цих стандартів надання медичної допомоги за різних станів ми повинні розрахувати тарифи. Якщо є тариф пологів, то далі повинні бути корегувальні коефіцієнти залежно від складності», - сказав Максим Степанов.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Максим Степанов сказав , що доплату за роботу з пацієнтами з коронавірусом отримали лише медики однієї області – Полтавської.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: