Київські морги досі не провели жодного розтину хворого з Covid-19

Київські морги досі не провели жодного розтину хворого з Covid-19
Патологоанатомічний розтин інфікованої людини в Україні роблять рідко

«Без патологоанатомічного дослідження складно сказати, від чого саме померли люди», - визнає професор Сергій Гичка

Завідувач кафедри патологічної анатомії №2 медуніверситету імені Богомольця, президент ГО «Асоціація патологоанатомів України», професор Сергій Гичка в інтерв’ю «Главкому» сказав, що в Україні проводять недостатньо досліджень (розтинів), тому складно виявити від чого саме померли люди.

 «На даний момент не зовсім зрозуміло, яким чином формується українська статистика щодо Covid-19 – збірно чи диференційовано. Ймовірно того, у кого виявили Covid-19, відносять до померлих від цього коронавірусу. Водночас, варто зважати на те, що не тільки Covid-19 може бути безпосередньою причиною смерті. Людина ж хворіла упродовж тривалого часу хронічною хворобою і померла внаслідок цього, а не тому, що в неї виявили ще й корона вірус», – зазначив професор.

 Медик сказав, що патологоанатомічний розтин інфікованої людини роблять рідко

«Це залежить від рішення різних ланок управлінської вертикалі системи охорони здоров’я, волевиявлення покійного, заяви близьких родичів, наявності умов для проведення розтинів, забезпечення патологоанатомічного відділення засобами захисту. Законом України передбачено, що за наявністю письмової заяви близьких родичів або задокументованого волевиявлення покійного і відсутності підозри на насильницьку смерть, виходячи з релігійних та інших поважних мотивів, патологоанатомічний розтин може не проводитися. Якщо керівники не дають дозволу на проведення розтинів, то їх не проводять», – пояснив професор.

Сергій Гичка  зазначив, що в Україні у деяких регіонах проводиться розтин, а в деяких – ні. «Знаю, що в окремих областях на заході України проводились. Не всі, мабуть, випадки, але проводять. Думаю, що це відносно невеликий відсоток з тих, хто хворів на Covid-19», – сказав професор.

Зі слів медика, немає чітких критерії, у яких випадках розтини не проводяться. «У рекомендаціях ВООЗ немає вказівки, щоби не проводити розтини. Рішення їх не проводити зумовлене бажанням вберегти медиків від інфікування. Це ще один якийсь додатковий фактор непоширення небезпечного вірусу», – сказав Гичка.

Нагадаємо, станом на 9 ранку 14 травня в Україні зафіксовано 422 нових випадків захворювання на Covid-19. Померли від коронавірусу минулої доби 17 людей, тоді як минулої доби летальних випадкыв було 14. Загалом в Україні з початку епідемії підтвердили 16 847 випадків коронавірусу.

Сьогодні в Україні рекордна кількість людей, які одужали від коронавірусу - 427. Вперше за весь перебіг коронавірусу в Україні кількість осіб, яка одужала перевищила кількість осіб, яка захворіла.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: