Медична реформа. Як рятується децентралізована глибинка

Здоров’я нації
Медична реформа. Як рятується децентралізована глибинка
Здорова нація

Громади успішно співпрацюють у сфері охорони здоров’я

Багато громад вже скористалися перевагами децентралізації. ОТГ отримали фінанси та можливості для відкриття нових дитсадків, молодіжних центрів, сортувальних станцій та багато чого іншого. Все це можливо реалізувати як зусиллями однієї об’єднаної територіальної громади, так і завдяки ефективному інструменту для місцевого розвитку – співпраці громад на договірних засадах. 

Якщо кілька ОТГ мають спільні інтереси та цілі щодо розвитку, вони можуть укладати договори співробітництва та разом реалізувати певні соціально-економічні та культурні проекти або надавати послуги населенню. 

Доволі корисно та ефективно співпраця громад може бути реалізована і в сфері охорони здоров’я. ОТГ можуть укладати договори у формі делегування окремих завдань, реалізації спільного проекту, сумісного фінансування установ, утворення спільних комунальних підприємств та ін. Прикладами такої співпраці може бути придбання суспільним коштом автомобілів швидкої допомоги, сучасного діагностичного обладнання, об’єднання декількох лікувальних закладів в один і спільне вирішення проблемного для сільської місцевості питання доступу пацієнтів до медичних установ. 

Варто відзначити, що попри низьку активність ОТГ у сфері медичної співпраці, деякі з них уже можуть бути позитивними прикладами для наслідування. Експерти центру «Ейдос» поспілкувалися з представниками сфери охорони здоров’я різних громад і розпитали про досвід такого співробітництва.

У Полтавській області, наприклад, є успішний кейс укладання договору про співробітництво територіальних громад у формі делегування виконання окремих завдань, за яким було створено «Центр первинної медико-санітарної допомоги Пришибської сільської ради». Окрім села Пришибське, центр обслуговує ще п’ять сіл, тоді як частина учасників договору про співробітництво адміністративно належить до іншого району. Спочатку договір підписали чотири ОТГ. Після першого року успішної роботи Центру до угоди приєдналися ще дві сільради. Всі учасники угоди переймаються важливим питанням медичного обслуговування своїх мешканців, тому спільні проблемні питання центру вирішуються колективно на зборах з головами ОТГ.

Директор центру первинної медико-санітарної допомоги Валентина Носенко розповіла, що у процесі створення центру колектив натрапив на труднощі переважно організаційного характеру: документальне оформлення; отримання нових ліцензій, що вимагало переоформлення документів; переведення медичного обладнання на баланс центру.  Проте це того вартувало, оскільки наразі центр фактично не має проблем з фінансуванням. Всі ОТГ пропорційно виділяють кошти на забезпечення поточних і капітальних потреб. За період роботи центру в громадах значно покращились показники щеплень, зросла якість надання первинних медичних послуг.

На Рівненщині на базі Млинівської селищної ради було створено «Млинівський центр первинної медико-санітарної допомоги», до якого долучились ще п’ять сіл.

Завдяки консолідації зусиль і коштів лише на одному медичному закладі, громадам вдалося досягти величезної економії на утриманні господарських служб медичних закладів. До об’єднання частка видатків на забезпечення утримання і функціонування лікарень (господарських та адміністративних) становила більш як 50% від загального обсягу фінансування. Зараз же це ці витрати складають лише 13%, і надалі керівництво центру планує скоротити їх до 10%. Заощаджені кошти центр зможе спрямувати на придбання медикаментів та медичного обладнання. «Немає сенсу триматися району, доцільніше сформувати центр надання медичних послуг на базі найспроможнішої лікарні», –  зауважує головний лікар центру Василь Семенюк.

Хоч угода зараз тільки на стадії впровадження, Млинівська сільрада вже виділила два автомобілі для надання медичних послуг мешканцям інших сіл на дому.

Ці та інші успішні історії співробітництва доводять ефективність таких договорів. Проте, як виявилось, дуже мало громад використовують можливості спільного об’єднання зусиль.  У 16 з 24 областей співробітництво ОТГ у сфері охорони здоров’я зовсім не здійснюється. З 277 договорів про співробітництво лише 18 укладено у сфері охорони здоров’я відповідно до реєстру договорів про співробітництво ОТГ станом на 23 листопада 2018 року.

Причиною низької активності ОТГ щодо співробітництва у сфері охорони здоров’я, на думку експертів центру «Ейдос», є низька обізнаність більшості громад щодо переваг і  можливостей, які надає об’єднання зусиль у вирішенні спільних проблем, або ж недостатня обізнаність у процедурах реалізації угоди.

Процес організації співробітництва визначається Законом України «Про співробітництво територіальних громад»  від 17 червня 2014 року  № 1508-VII. Він передбачає ініціювання співробітництва, переговори, підготовку проекту, громадські обговорення та схвалення договору і власне його укладання. Детальніше про весь процес – в інфографіці.

Отже, новоствореним ОТГ варто активно використовувати можливості співробітництва в сфері охорони здоров’я, щоб розвивати центри з надання медичних послуг та покращувати якість надання цих послуг.

Ольга Зеленяк та Катерина Багацька, центр «Ейдос»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: