Вчені знайшли засіб від агресивного розсіяного склерозу

Вчені знайшли засіб від агресивного розсіяного склерозу
Вчені знайшли засіб від агресивного розсіяного склерозу
фото: Lindsey Wasson/Reuters
Протималярійний препарат гідроксихлорохін може бути ефективним проти розсіяного склерозу, повідомляють фахівці з Університету Калгарі в Канаді. Докладніше про це розповідається у статті у журналі Annals of Neurology.

Прогресуючий розсіяний склероз – найважча форма розсіяного склерозу, з якою стикаються до 15% пацієнтів.

Уповільнити його розвиток та уникнути інвалідності вкрай проблематично. У пошуках засобу, здатного допомогти хворим, вчені випробували у тому числі і гідроксихлорохін, що часто застосовується при аутоімунних та ревматологічних захворюваннях. Протягом 18 місяців його приймали 35 добровольців із прогресуючим розсіяним склерозом. За прогнозами дослідників, щонайменше 40% учасників, або 14 осіб, за цей термін мали постраждати від значного погіршення ходьби. Проте погіршення настало лише у восьми учасників.

«Для первинного прогресуючого розсіяного склерозу немає хорошого лікування, здатного зупинити чи звернути назад розвиток хвороби, — зазначають автори роботи. — Наші результати попередньо успішні, але потребують подальших досліджень».

Дослідження проводилося на невеликій вибірці і без контрольної групи, тож говорити про прорив поки що рано, пояснюють вчені. Однак подальше вивчення гідроксихлорохіну як засіб, що уповільнює розвиток розсіяного склерозу, можливо, у найближчому майбутньому дозволить полегшити життя тисячам людей у всьому світі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: