Верховний суд пояснив, як прискорити розгляд справ

 Верховний суд пояснив, як прискорити розгляд справ
Скорочення термінів розгляду справ є одним із нагальніших питань у реформуванні судової системи
фото з відкритих джерел

В українській судовій системі є випадки, коли справи слухають роками

Однією з головних проблем судової системи в Україні є тривалість розгляду справ. Прискоренню цього процесу сприятиме спрощення процедури, підвищення якості підготовки досудових документів, введення онлайн-судів і укомплектування штату судів. Таку думку в ефірі телеканалу «Дом» висловив суддя Верховного суду Олег Ткачук.

«Неможливо забезпечити довіру, не прибравши все зайве. Потрібно максимально спростити процес, щоби людина прийшла до суду і через два тижні отримала рішення», – переконаний суддя.

За його словами, судами України на рік розглядається у середньому 4 млн справ, зокрема у районних судах – від 120 до 250 справ на місяць. Є випадки, коли судовий процес на різних рівнях триває сумарно до 10 років. А в ідеалі справи мають розглядатися протягом місяця.

На думку Ткачука, розвантажити суди допоможе, зокрема, розгляд малозначущих справ за спрощеною процедурою в місцевих судових органах нижчої ланки.

«Багато ж питань можна розв'язати на місці. Це мирові судді, це медіації, коли примиритель бере участь у справі. Навіщо, наприклад, питання про розподіл майна між подружжям або про розлучення вирішувати на рівні Верховного суду?», – наголошує Ткачук.

Суттєво, на його думку, прискорить процес введення системи онлайн-судів, коли людям не потрібно буде фізично приходити до суду.

«У світі є багато способів розв'язання спорів за відсутності людини, за належного підтвердження того, що ця людина існує, що у неї є бажання звернутися до суду. У Китаї є онлайн-суди, наприклад. Різні подібні форми існують», – зазначив суддя.

За його словами, потрібно закрити питання вакансій у судах, що знизить навантаження на кожного з суддів, а це прискорить і підвищить якість розгляду справ.

Затягує процес часом і низька якість документів, підготовлених на досудовому слідстві прокурорами, органами правопорядку тощо.

«Дуже часто надходять до суду такі документи, в яких читати немає чого, тому що нічого не зроблено. Або зроблено всупереч закону. І людину й виправдати не можна, і визнати винною не можна. І суд дивиться на цю справу, намагається якісь суперечності прибрати, але не виходить – і процес триває й триває», – зазначив суддя.

За його словами, затягування процесів через ці причини викликає негатив у всіх: і у суддів, і у прокурорів, і в адвокатів, і у підсудного.

«Це перетворюється на нескінченну муку. А суд же не має бути мукою», – наголосив Ткачук.

До слова, голова Верховного суду Валентина Данішевська скликає пленум на 22 жовтня для обрання нового голови суду. У самої Данішевської 30 листопада закінчується трирічний термін повноважень. Про це вона повідомила під час пленуму Верховного суду.

За її словами, вона не планує залишатися на посаді.

До слова, нещодавно п'ятий президент Петро Порошенко виграв у Верховному суді касацію проти Портнова.

Напередодні в Офісі президента обговорили питання відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Раніше Венеціанська комісія закликала Україну негайно створити Етичну раду.

Нещодавно Держдеп США висловився про блокування судової реформи в Україні.

Нагадаємо, Верховна Рада схвалила законопроєкт про судову реформу після доволі тривалих суперечок. На першому етапі вона передбачає очищення Вищої ради правосуддя – органу, що мав би займатися формуванням доброчесного судового корпусу.

До слова, у серпні президент підписав закони, необхідні для впровадження судової реформи.

Зазначимо, 20 липня Рада розблокувала закони, необхідні для судової реформи в Україні.

До слова, Вища рада правосуддя навела сім аргументів проти законопроєкту про судову реформу.

Нагадаємо, країни G7 підтримали закон про Вищу раду правосуддя.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: