Людина Григоришина заблокувала роботу НКРЕКП — ЗМІ

Людина Григоришина заблокувала роботу НКРЕКП — ЗМІ
Ілюстрація з відкритих джерел

Комісія не може приймати рішення, оскільки Борис Циганенко пішов у відпустку

Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) з 13 листопада не може приймати рішення через те, що один з її членів – Борис Циганенко – пішов у відпустку через хворобу. Про це пише журналіст Сергій Головньов в статті на сайті «Бізнес Цензор».

Наголошується, що до призначення в НКРЕКП Циганенко був директором ТОВ «Енерджі Консалтинг», яке контролюється олігархом Костянтином Григоришиним. За даними автора, саме Циганенко займався в Комісії питаннями, пов'язаними із закупівлею трансформаторів держкомпанією «Укренерго» у «Запорізького трансформаторного заводу» (ЗТР) Костянтина Григоришина.

«Скандал з цією закупівлею розгорівся влітку 2015 року. У результаті менеджмент «Укренерго» був змінений. Пост керівника покинув Юрій Касич, який до цього керував обленерго Григоришина. А трансформатори були куплені за ціною, вдвічі нижчою від заявленої», - йдеться в статті.

Автор підкреслив, що якщо до своєї ротації 26 листопада Циганенко не вийде з лікарняного, країна як мінімум на 2,5 місяця (до березня) залишиться без енергетичного Регулятора.

Нагадаємо, Комісія складається з семи осіб. Зараз в НКРЕКП працюють лише 4 члени з 7 – мінімально можлива кількість комісіонерів, необхідних для прийняття рішень.

Як відомо, президент України Петро Порошенко указом від 23 березня 2017 року затвердив план ротації голови та членів НКРЕКП, згідно з яким звільненню у строк не пізніше шести місяців з дня набрання чинності закону про НКРЕКП підлягають Юрій Голляк та Володимир Євдокимов; у термін не пізніше 12 місяців – Вікторія Морозова і Борис Циганенко; у термін не пізніше 18 місяців – Руслан Машлякивский і голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

Наприкінці травня президент звільнив Юрія Голляка і Володимира Євдокимова з посади членів НКРЕКП. Члени НКРЕКУП повинні відбиратися номінаційної комісією у складі п'яти чоловік: двох представників делегує президент, двох – парламент (від комітету ПЕК і комітету ЖКГ), одного – Кабінет міністрів.

Глава НКРЕКП буде обиратися членами комісії на закритому голосуванні, переобрання голови – кожні два роки після затвердження першого складу комісії.

17 листопада президент обрав Василя Котка і Семена Поташника своїми представниками в конкурсній комісії з відбору кандидатів на посади членів НКРЕКП. Раніше своїх представників у номінаційну комісію відібрали Верховна Рада (Світлана Голікова і Василь Яструбинський) та Кабінет міністрів (Микола Ницак).

НКРЕКП регулює ринки електроенергії, газу, тепла та комунальних послуг з річним обсягом близько 450 млрд грн. Комісія видає ліцензії, затверджує тарифи та інвестпрограми для ліцензіатів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: