Порошенко назвав резолюцію ООН важливим кроком на шляху до деокупації Криму

Порошенко назвав резолюцію ООН важливим кроком на шляху до деокупації Криму
Президент України Петро Порошенко
Фото: Главком

За словами президента України, «з найвищої світової трибуни задокументовано черговий міжнародний злочин Кремля»

Президент України Петро Порошенко привітав ухвалення Генеральною асамблеєю ООН резолюції щодо мілітаризації Криму та акваторії Чорного та Азовського морів.

Про це вночі 18 грудня глава держави написав на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні зроблено ще один важливий крок на шляху до деокупації Криму. Резолюція засвідчила однозначну оцінку світової спільноти щодо триваючої протиправної поведінки Кремля», - зазначив президент.

За його словами, цивілізований світ вкрай занепокоєний небезпекою, яку несе Росія як на суші, так і на морі.

«Завдяки солідарній підтримці союзників та партнерів з найвищої світової трибуни задокументовано черговий міжнародний злочин Кремля, що стане частиною консолідованої претензії України до російської держави. Агресивно мілітаризуючи регіон, Кремль продовжує дестабілізувати світову стабільність і порядок. Спершу, окупацією українського Криму, він розтоптав принцип непорушності кордонів. А тепер хоче перетворити Чорноморсько-Азовський регіон на сіру зону свого виключного контролю. Нині під прицілом Кремля – не лише свобода судноплавства, а й режим нерозповсюдження ядерної зброї», - додав президент.

Порошенко також заявив, що недавній відкритий акт агресії проти України в районі Керченської нагадав про те, що кремлівський похід проти європейської безпеки, набирає обертів, і це «справжній виклик для всієї євроатлантичної безпеки».

«Світова спільнота єдина у своїй позиції – Кремль має негайно та безумовно звільнити українських моряків та повернути Україні військові кораблі. Нинішня резолюція також підкреслює необхідність подальшої консолідації міжнародних зусиль для відновлення суверенітету і територіальної цілісності, включно з Кримом, як єдиного шляху з відновлення безпеки та стабільності в Європі», - резюмував президент України.

Нагадаємо, Генеральна асамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію, яка закликає Росію вивести свої війська з території окупованого Криму та засуджує зростаючу російську військову присутність в Чорному і Азовському морях.

Співавторами резолюцію виступили 40 країн.

Варто зазначити, що вперше резолюція ООН зазначає, що окупувавши Крим, Росія порушила Будапештський меморандум 1994 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: