Сидимо вдома до травня. Що таке «надзвичайна ситуація»?

Тема дня
Сидимо вдома до травня. Що таке «надзвичайна ситуація»?

Великдень Україна вперше проведе у режимі суворої ізоляції. Так вирішив сьогодні уряд. На фото прем'єр-міністр Денис Шмигаль

Пандемія. Кабмін ухвалив низку резонансних рішень

Кабмін на своєму засіданні в середу, 25 березня, запровадив режим надзвичайної ситуації по всій країні на 30 днів – до 24 квітня. Також до цієї дати продовжується загальний карантин, завершення якого 3 квітня з самого початку виглядало як фантастично оптимістичний варіант.

У режим надзвичайної ситуації переведена Єдина державна система цивільного захисту. Цей  термін може бути як скорочений, так і подовжений в залежності від ситуації. Власне, таке рішення було питанням часу: коронавірус швидко розповсюджується регіонами (станом на сьогодні – вже більше ста офіційно підтверджених випадків зараження) і на сьогодні надзвичайна ситуація вже була запроваджена в 13 областях та Києві. Тобто органи влади та громадяни вже почали звикати до нових реалій.  

Варто окремо зауважити, що режим надзвичайної ситуації відрізняється від режиму надзвичайного стану, на якому наполягав міністр охорони здоров’я Ілля Ємець і який гіпотетично ще може запровадити Верховна Рада. Влада вирішила, що надзвичайний стан остаточно паралізує країну, і від цієї опції було вирішено відмовитись. Поки що. Різниця між режимами полягає в тому, що надзвичайний стан передбачає жорстке обмеження прав та свобод громадян – зокрема, свободу пересування, заборону страйків та примусове вилучення майна. Надзвичайна ситуація – м’якіша і передбачає мобілізацію насамперед владних структур та служб, задіяних для протидії епідемії.


Власне, в такому режимі частина країни вже живе тривалий час, тож більшість мешканців не має відчути особливих змін.

Це було не єдине рішення, яке прийняв уряд для боротьби з коронавірусом. До кінця п’ятниці Кабмін розпорядився закрити рух пасажирський рух на державному кордоні і поки незрозуміло, як бути з тими українцями, які не встигнуть повернутись повернутися додому в зазначений термін.

Після скандальної історії з експортом медичних масок до Китаю та Європи уряд вирішив криміналізувати переміщення через митний кордон України товарів протиепідемічного призначення. Премєр-міністр Денис Шмигаль доручив Мінекономіки провести моніторинг цін на продукти першої необхідності та виключити можливість спекулятивного росту цін на них.  

Для тих, хто втратив роботу, передбачена можливість отримати субсидію на оплату комуналки. Для цього треба зареєструватись в службі зайнятості.

Але не всі питання можна вирішити рішеннями уряду. Наприклад, створення Стабілізаційного фонду та запуск інших заходів соціального та економічного характеру в контексті проблеми коронавірусу. Саме парламент має перекроїти бюджет у зв’язку з новими реаліями – річне падіння ВВП в Офісі президента вже оцінили в 5%.

Поки в Раді не отримували відповідних законопроєктів від уряду, які знаходяться в розробці. Тож дата позачергового засідання переноситься попередньо на суботу. Проблеми є і з дисципліною народних депутатів, зокрема, від «Слуги народу». Частина з них після підтвердження захворювання кількох колег на коронавірус, не дають згоди на участь у засіданні.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: