14 вересня – день народження вертольота. До чого тут Україна?

14 вересня – день народження вертольота. До чого тут Україна?
Керував вертольотом під час першого експериментального польоту сам Ігор Сікорський
Фото: connecticuthistory.org

Перший гвинтокрил спроєктував та випробував американець українського походження Ігор Сікорський

14 вересня 1939 року в Стратфорді, штат Коннектикут, здійснив політ перший у світовій історії чинний вертоліт VS-300. Перше в історії повітряне судно, у якому були головний та хвостовий ротори, було розроблено, запатентовано та побудовано піонером авіації, американцем українського походження Ігорем Сікорським.

2_02

Сам Сікорський був тим, хто здійняв роторне повітряне судно у повітря, і хоча політ тривав усього декілька секунд, інженерні ідеї, продемонстровані у VS-300, заклали стандарти світового виробництва вертольотів надалі.

Інноваційний трилопатевий ротор діаметром 28 футів дозволяв змінювати крок лопатей зі швидкістю від 250 до 300 миль/год.

ytk1

На момент випробувань VS-300, Ігор Сікорський працював над розробкою повітряного судна із ротором вже не перше десятиліття. Ще 27 червня 1931 р. він подав заявку на патент (№ 1 994 488) на літак з прямим підйомом, конструкція якого включала всі основні інженерні рішення, реалізовані в подальшому у VS-300. Патент був виданий 19 березня 1935 р.

Вже за кілька років після першого польоту VS-300, на базі цього прототипу під керівництвом Сікорського було розроблено модель XR-4 – перший серійний вертоліт, який, зокрема, потрапив на озброєння армії США.

Сікорський випробовує Xr-4Сікорський випробовує Xr-4

На сьогодні VS-300 – перший в історії робочий вертоліт, що підіймається у повітря за допомогою обертання роторного гвинта, зберігається у музеї Генрі Форда у Дірборні, штат Мічиган.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: