37 млн – занижена оцінка чисельності населення. Демограф прокоментував результати «електронного перепису»

37 млн – занижена оцінка чисельності населення. Демограф прокоментував результати «електронного перепису»
Те що уряд зробив можна назвати лише терміном - оцінка чисельності, - демограф

Виникає питання, а як вони рахували Донецьку, Луганську області? - Гладун

Заступник директора Інституту демографії Олександр Гладун вважає, що оприлюднену міністром Кабінету міністрів України Дмитром Дубілетом інформацію про кількість населення в Україні не варто називати переписом населення, «навіть з додаванням «електронний». Таку думку демограф висловив в інтерв’ю «Главкому».

За словами Гладуна, «електронний перепис» - це ініціатива не стільки уряду, скільки однієї людини, Дмитра Дубілета». «Уряд поки дистанціюється від цієї ідеї. Це перше. По-друге, слід визначитися з термінами. Те, що відбулося, за своєю суттю, ніяким переписом не є. Що таке перепис, його визначення є в Законі України про всеукраїнський перепис населення. Те, що написано в законі цілком відповідає міжнародним стандартам. Перепис – це суцільне обстеження», - наголошує експерт.

На думку Гладуна, те що уряд зробив зараз можна назвати лише терміном з математичної статистики - оцінка чисельності. «У даному випадку оцінка чисельності населення непрямими методами. Тобто коли збирається інформація з різних джерел, не шляхом опитування населення, а з баз даних мобільних операторів і робиться за певною математичною процедурою певна оцінка. Ця оцінка має певну похибку. Тобто це не перепис», - зазначив демограф.

Гладун вважає, щоб «дати нормальну оцінку оприлюдненим даним, слід подивитися на методологію». «Те, що вони оприлюднили на слайдах, – це не методологія. Повинні бути формули, оцінка надійності джерел інформації тощо. Те, що певні показники збігаються з даними Державної статистики, – це так. Але з іншого боку, чому ж тоді вони кажуть, що дані Держстату погані? Тобто є певне протиріччя в самих заявах», - зауважив демограф.

Що ж стосується оприлюднених даних про 37 млн, то Гладун стверджує, що оцінка трохи занижена, бо «виникає питання, а як вони рахували Донецьку, Луганську області?»

«Зараз Держстат каже про трохи менше 42 млн з урахуванням усієї території Донецької і Луганської областей. І якщо відняти декілька мільйонів тих, які залишилися на окупованих територіях, то вийде близько 38 млн людей», - запевнив демограф.

Гладун вважає, що різниця між даними Державної служби статистики і інформацією оприлюдненою міністром Кабінету міністрів України Дмитром Дубілетом абсолютно реальна.

«Держстат включає усю Донецьку і Луганську області разом з нині окупованими територіями. Щодо окупованих територій, то вони послуговуються даними станом на 2014 рік. На окупованій території за різними оцінками може бути приблизно 4 млн - 4,5 млн людей. Тобто якщо ми віднімемо від 42 млн 4 млн буде 38 млн. До цього слід додати проблему трудової міграції, яка не врахована. Вона з маятникової (переміщеннями людей до місць роботи і навчання) перетворилася на постійну. Тобто скільки людей виїхало на заробітки і не повернулося, важко сказати», - стверджує демограф.

Наприкінці листопаду минулого року директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Елла Лібанова розкритикувала заміну повноцінного перепису населення на електроннийпро що заявив міністр Кабміну Дмитро Дубілет.

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: