МОЗ назвав «кусючі» штрафи для пасажирів без covid-документів

МОЗ назвав «кусючі» штрафи для пасажирів без covid-документів
Пасажирам автобусів без документів загрожують штрафи
фото: Патрульна поліція

Поліція посилила перевірки на автовокзалах і в автобусах

У разі відсутності covid-документів під час міжобласних автомобільних перевезень пасажирам загрожуватиме штраф до 34 тисяч гривень. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я у понеділок, 25 жовтня.

«Відповідальність за наявність документу про щеплення або негативного тесту на Covid-19 під час поїздок автомобільним транспортом між регіонами, за виключенням легкових автівок, покладається на пасажирів», – йдеться у повідомленні.

Відповідні зміни до постанови №1236 внесли під час засідання Кабінету міністрів 20 жовтня.

Стосуються правила регулярних та нерегулярних перевезень у міжобласному та міжнародному сполученнях.

Не поширюється ця норма на перевезення легковими автомобілями, якщо кількість пасажирів там не більше п’яти (без врахування дітей до 14 років). Водночас дозволяється більша кількість пасажирів за умови, що вони є членами однієї сім’ї.

Також перевізник зобов’язаний проінформувати пасажирів про те, що у них має бути один із необхідних документів. Під час перевезень у залізничному та автотранспорті відповідальність за наявність відповідних документів у пасажирів несе перевізник.

Як і раніше, норма щодо наявності документу про щеплення або негативного результату тестування не поширюються на неповнолітніх.

«Відсутність документу про щеплення або негативного тесту у пасажира тягне за собою відповідальність відповідно до статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Йдеться про штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 000 до 34 000 гривень», – наголосили в МОЗ.

Крім того, згідно із постановою уряду, поліція може перевіряти covid-документи у транспорті, парках і кафе.

Минулого тижня у Києві за порушення карантину поліція оштрафувала ресторан. Власнику закладу загрожує штраф від 17 до 170 тис. грн. Остаточне рішення за суддями.

Крім того, у «Борисполі» екснардепку Савченко спіймали з підробленим Covid-сертифікатом.

Також нагадаємо, що шахраї створили фейкову «Дію»: Мінцифри лякає «паспортом ув'язненого». Раніше генпрокурорка пригрозила продавцям підроблених Covid-документів.

Нагадаємо, авторитетне американське видання The New York Times присвятило статтю підробкам covid-сертифікатів в Україні, зазначивши, що країна страждає не лише від великого спалаху захворювання, але і від масової підробки документів про вакцинацію.

Нацполіція перевірятиме сертифікати про вакцинацію українців від Covid-19 за QR-кодом. Перевірки розпочалися 21 жовтня. За підроблені документи українцям загрожують штрафи та навіть в'язниця.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: