Вони пішли у 2018 році.
Кого втратили Україна і світ

підсумки
Вони пішли у 2018 році.<br>Кого втратили Україна і світ
Вони пішли у 2018-му

Відомі люди, яким вдалось не зіпсувати свій некролог

Левко Лук’яненко, Мирослав Попович, Іван Драч, Микола Рушковський, Едуард Митницький, Монсеррат Кабальє, Шарль Азнавур… Зірки кіно та театру, моральні авторитети, державники, політики. Люди, яким у непростих умовах вдалось не зіпсувати свій некролог.

Кожен з тих, кого сьогодні згадує «Главком», уособлює цілу епоху.

Едуард Митницький

Дата смерті: 31 жовтня

Засновник (1978 рік) і незмінний керівник Київського театру драми і комедії на лівому березі ДніпраЕдуард Митницький - засновник і незмінний керівник Київського театру драми і комедії на лівому березі Дніпра. Фото: Today.ua

Народився 4 серпня 1931 року. Закінчив Київський педагогічний інститут, а також Київський державний інститут театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого, професор, театральний режисер, Народний артист України. Працював у театрах Рязані, Києва. У 1973-1975 роках був художнім керівником Київського театру оперети.

Засновник (1978 рік) і незмінний керівник Київського театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.

Богдан Жолдак

Дата смерті: 16 жовтня

ВБогдан Жолдак - був членом Національної спілки письменників України та Національної спілки кінематографістів України

Богдан Жолдак народився 13 лютого 1948 у Києві. Автор книг «Гаряча Арктика», «Гальманах», «Капосні капці». Автор сценаріїв фільмів «Відьма», «Козаки йдуть!», «Іван та кобила», «Дорога на Січ» та інші.

Викладав сценарну майстерність на кінофакультеті Київського державного інституту театрального мистецтва імені Карпенка-Карого. Працював на кіностудії «Рось». Був членом Національної спілки письменників України та Національної спілки кінематографістів України.

Помер на 71 році життя.

Марина Поплавська

Дата смерті: 20 жовтня

Фото: Amazing-UkraineМарина Поплавська - Лауреат Міжнародного музичного фестивалю КВН, двічі чемпіон Асоціації КВН України, керівник і продюсер телевізійної команди КВН «Дівчата з Житомира». Фото: Amazing-Ukraine

Акторка «Дизель Студіо», педагог Марина Поплавська народилась 9 березня 1970 у Новоград-Волинському.

Поплавська присвятила своє життя КВК і дітям вчителем. Велику кількість телевізійних пропозицій, знімання вона відкидала, якщо потрібно було порушувати графік роботи в школі. У 2017 році в одному з інтерв'ю розповіла, що звільнилася зі школи, бо в неї абсолютно не вистачало часу. Останній рік життя присвятила себе повністю телебаченню і займалася роботою в улюбленому шоу.

Лауреат Міжнародного музичного фестивалю КВН, двічі чемпіон Асоціації КВН України, керівник і продюсер телевізійної команди КВН «Дівчата з Житомира».

Трагічно загинула. Автобус, який перевозив команду «Дизеля» попав у ДТП – Марина стала єдиною жертвою, інші актори отримали травми.

Давид Черкаський

Дата смерті: 30 жовтня

Фото: Ukraine The BestДавид Черкаський - був новатором радянського мультфільму: почав поєднувати у кадрі мультиплікацію та ігрові зйомки. Фото: Ukraine The Best

Давид Черкаський народився 23 серпня 1932 року у Шполі на Черкащині.

Найвідоміші роботи режисера Давида Черкаського – анімації «Пригоди капітана Врунгеля», «Лікар Айболить», «Острів скарбів» тощо. Був новатором радянського мультфільму: почав поєднувати у кадрі мультиплікацію та ігрові зйомки.

Після інсульту два місяці пролежав у реанімації, однак лікарям не вдалося його врятувати.Помер у 86 років.

Ніла Крюкова

Дата смерті: 5 жовтня

Фото: Facebook/Мирослава БарчукНіла Крюкова всупереч заборонам поставила 17 сольних програм за творами українських письменників. Фото: Facebook/Мирослава Барчук

Народилася 14 листопада 1943 році у селі Попівка на Кіровоградщині.

Народна артистка мала чимало нагород: лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка, отримала орден князя Ярослава Мудрого та звання Героя України за видатні заслуги у розвитку національної культури.

Акторка знялась у фільмах «На київському напрямку», «Пропала грамота» та «Кайдашева сім'я». Знаковою в її кар'єрі була робота в Національній філармонії України. Саме Крюкова всупереч заборонам поставила 17 сольних програм за творами українських письменників. Її легендарна моновистава «Маруся Чурай» за забороненою поемою Ліни Костенко поставлена у 1981 році.За тиждень до прем’єри Крюкову почали тягати по «художніх» та «літературних» радах. Прем’єру спробували заборонити, потім перенесли виступ із філармонії до Будинку культури заводу «Арсенал» - мовляв, прийдуть двоє-троє глядачів, бо хто ж із робітників цікавиться поезією, зате ніхто за кордоном не зможе звинуватити керівництво, що забороняють Ліну Костенко. Ніла Крюкова прочитала «Марусю» в переповненому залі «Арсеналу». Після вистави публіка влаштувала своєрідну акцію протесту: протягом півгодини люди стояли і мовчки аплодували.

Кіра Муратова

Дата смерті: 6 червня

Останню нагороду Муратова отримала в 2014-у: приз Золотий Дюк «За внесок у кіномистецтво» на Одеському міжнародному кінофестиваліОстанню нагороду Муратова отримала в 2014-у: приз Золотий Дюк «За внесок у кіномистецтво» на Одеському міжнародному кінофестивалі

Народилась 5 листопада 1934 році у місті Сороки (Молдова).

Відомий український режисер Кіра Муратова за свої роботи отримала безліч нагород, серед яких - гран-прі Берлінського кінофестивалю в 1990 році за драму «Астенічний синдром». Останню нагороду Муратова отримала в 2014-у: приз Золотий Дюк «За внесок у кіномистецтво» на Одеському міжнародному кінофестивалі.

Муратова пішла на 84 році життя.

Олесь Терещенко

Дата смерті: 12 березня

Олесь Терещенко був одним із засновників та багаторічним ведучим програми ТСН на телеканалі «1+1». Фото: УНІАНОлесь Терещенко був одним із засновників та багаторічним ведучим програми ТСН на телеканалі «1+1»

 

Народився 9 січня 1975 року у Донецьку.

Українську телезірку вбив у 43 роки рак. Терещенко - заслужений журналіст, ведучий «UA:Перший».

Олесь Терещенко був одним із засновників та багаторічним ведучим програми ТСН на телеканалі «1+1», а згодом очолив відділ міжнародних новин.Мав плани щодо нового проекту на «UA:Першому», однак здійснитися їм не судилося.

«Він завжди боровся до останнього – і в команді, і сам», - згадувала колегу телеведуча Людмила Добровольська.

Левко Лук'яненко

Дата смерті: 7 липня

24 серпня 1991 року. Народний депутат, дисидент, автор Акту проголошення незалежності Левко Лук' яненко біля будівлі Верховної Ради24 серпня 1991 року. Народний депутат, дисидент, автор Акту проголошення незалежності Левко Лук' яненко біля будівлі Верховної Ради

Народився 24 серпня 1928 р. у селі Хрипівка на Чернігівщині.

Левко Лук'яненко – дисидент, був засуджений до смертної кари, провів у радянських тюрмах 26 років, співзасновник Української Гельсінської групи. Народний депутат України багатьох скликань. Герой України. Письменник. Співавтор Акту проголошення незалежності України. Лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка 2016 року.

24 серпня минулого року Левко Лук'яненко відсвяткував 89 рік народження. Він не дожив до свого 90-річчя два місяці.

Іван Драч

Дата смерті: 19 червня

Іван Драч тричі обирався до Верховної Ради УкраїниІван Драч тричі обирався до Верховної Ради України

Народився 17 жовтня 1936 році у селі Теліжинці на Київщині.

Разом з В'ячеславом Чорноволом, Михайлом Горинем і іншими видатними українськими дисидентами Іван Драч створив в 1989 році «Народний рух України» (НРУ) - першу офіційну українську антирадянську організацію. Тричі обирався до Верховної Ради України.

Помер у Феофанії після важкої хвороби.

Леонід Каденюк

Дата смерті: 31 січня

Леонід Каденюк під час польоту виконував біологічні експерименти з рослинами, аби вивчити вплив невагомості на фотосинтез, на запліднення та розвиток зародкаЛеонід Каденюк під час польоту виконував біологічні експерименти з рослинами, аби вивчити вплив невагомості на фотосинтез, на запліднення та розвиток зародка

 

Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 році у селі Клишківці на Буковині. Перший украънський космонавт.

В період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському човнику «Колумбія». Під час польоту виконував біологічні експерименти з рослинами, аби вивчити вплив невагомості на фотосинтез, на запліднення та розвиток зародка.

Був народним депутатом України.

Пішов на 68 році життя.

Мирослав Попович

Дата смерті: 9 лютого

Народився 12 квітня 1930 року у Житомирі.

Мирослав Попович у 2001 році став лауреатом Шевченківської преміїМирослав Попович у 2001 році став лауреатом Шевченківської премії

Директор Інституту філософії Мирослав Попович помер у 87 років. Входив до невеликого числа громадських діячів та інтелектуалів, яких називають моральними авторитетами нації.

У 2000 році Попович був удостоєний звання «Заслужений діяч науки і техніки України», а 15 жовтня 2009 – «Почесний доктор Київського національного університету імені Тараса Шевченка». Протягом життя отримав багато нагород включно з Орденом князя Ярослава Мудрого, Орденом «За інтелектуальну відвагу» та Орденом «Почесного легіону». У 2001 році став лауреатом Шевченківської премії.

Віталій Масол

Дата смерті: 21 вересня

Віталій Масол - перший з голів уряду України, який вже пішов з життяВіталій Масол - перший з голів уряду України, який вже пішов з життя

Народився 14 листопада 1928 року у селищі Олишівка на Чернігівщина.

Третій прем'єр-міністр, був на посаді з 16 червня 1994 по 6 березня 1995 - за часів президентства Леоніда Кравчука. Перший з голів уряду України, який вже пішов з життя. Після відставки з посади голови Ради міністрів зосередився на парламентській роботі. Працював у комісії Верховної Ради України з питань планування, бюджету, фінансів та цін.

Микола Рушковський

Дата смерті: 7 грудня

Микола Рушковський був одним із засновників театральної премії «Київська пектораль», Нового драматичного театру на Печерську, а також майстерні театрального мистецтва «Сузір'я»Микола Рушковський був одним із засновників театральної премії «Київська пектораль», Нового драматичного театру на Печерську, а також майстерні театрального мистецтва «Сузір'я»

Микола Рушковський народився 11 травня 1925 році у Москві.

Легенда українського театру.

Навчався у Росії, але все життя пропрацював уКиївському російському драматичному театрі ім. Лесі Українки, знявся у низці фільмів. Пройшов війну. Рушковський був одним із засновників театральної премії «Київська пектораль», Нового драматичного театру на Печерську, а також майстерні театрального мистецтва «Сузір'я». Понад 50 років грав у одному й тому ж спектаклі «Насмішкувате моє щастя» за мотивами приватних листів Чехова: спершу виконував роль самого письменника, пізніше грав його брата.

Викладав у Київському державному інституті театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого, професор. Чимало його учнів стали відомими акторами. Студенти дуже любили Майстра, на його останній день народження 11 травня вони підготували сюрприз для наставника: прийшли просто під вікна його будинку і привітали.

Микола Рушковський помер на 94-у році життя.

Монсеррат Кабальє

Дата смерті: 6 жовтня

МонсератМонсеррат Кабальє пішла з життя у 85 років у Барселоні – місті, де народилась та яке було джерелом її натхнення

 

Народилась 12 квітня 1933 році у Барселоні.

Кабальє – найвидатніша оперна співачка сучасності, її ім’я відомо навіть тим, хто не цікавиться оперою. Кабальє відома технікою віртуозного співу бельканто і виконанням ролей в класичних італійських операх, а ще – яскравим темпераментом. В її репертуарі було 800 камерних творів, вона співала більш ніж в 120 операх, а партнерами Кабальє по сцені були Пласідо Домінго, Лучано Повароті та Хосе Каррерас.

Широку популярність Кабальє здобула практично випадково: у 1965 році вона замінила американську оперну зірку  Мерилін Хорн в партії Лукреції Борджіа в однойменній опері Гаетано Доніцетті (Хорн тоді захворіла). Після опери публіка нагородила Кабальє 20-хвилинними оваціями, а критики і преса констатували народження зірки світового  масштабу.

Монсеррат Кабальє пішла з життя у 85 років у Барселоні – місті, де народилась та яке було джерелом її натхнення.

Юбер де Живанши

Дата смерті: 10 березня

Модельєр зі світовим іменем помер у 91 рікМодельєр  Юбер Джеймс Марсель Таффі де Живанши помер у 91 рік

 

Французький модельєр Юбер Джеймс Марсель Таффі де Живанши народився 21 лютого 1927 року в м. Бове (Франція). Засновник модного будинку Givenchy десятиліттями шив сукні, зокрема, для актриси Одрі Хепберн та колишньої першої леді США Жаклін Кеннеді.

Так, співпраця із Хепберн почалася з фільму «Сабріна» (1954), тоді Живанши пошив для артистки кілька нарядів, однак його ім'я не згадали в титрах.

Жаклін Кеннеді на похоронах свого чоловіка, президента США Джона Кеннеді, була в сукні від Живанши.

Модельєр зі світовим іменем помер у 91 рік.


Одрі Хепберн у сукні від Живанши

Одрі Хепберн у сукні від Живанши

 

«Тканина – це найнадзвичайніша річ. Вона живе своїм життям. Ви повинні поважати тканину», - казав він.

Шарль Азнавур

Дата смерті: 1 жовтня

Азнавур, якого в кінці 90-визнали найкращим естрадним виконавцем ХХ століття, протягом своєї кар'єри записав понад 1300 пісень і зіграв в більш ніж 60 фільмахАзнавур, якого в кінці 90-визнали найкращим естрадним виконавцем ХХ століття, протягом своєї кар'єри записав понад 1300 пісень і зіграв в більш ніж 60 фільмах

Французький виконавець і композитор вірменського походження народився 22 травня 1924 року у Парижі.

Незадовго до смерті шансоньє запланував дати свій концерт в Україні, але не встиг. Азнавур, якого в кінці 90-визнали найкращим естрадним виконавцем ХХ століття, протягом своєї кар'єри записав понад 1300 пісень і зіграв в більш ніж 60 фільмах.

«Я ненавиджу давати поради, - казав він. - Я працюю з багатьма сучасними музикантами, з виконавцями репу, слему, з представниками інших музичних культур. Я на них впливаю, безперечно, але не музично, а тим, як це роблю в житті і як зробив свою кар'єру. Коли я чую, що хтось говорить: «Ось у мій час ...», мені хочеться йому сказати: «Та не твій це час. Це їх, молодих, час».

Навідоміші хіти співака: Une Vie D´amour, Emmenez-Moi, La Bohème.

Пішов з життя на 95-му році життя.

Долорес О'Ріордан

Дата смерті: 15 січня

У 1994 році Долорес виконала одну з найвідоміших композицій колективу під назвою ZombieУ 1994 році Долорес виконала одну з найвідоміших композицій колективу під назвою Zombie

Солістка групи Cranberries народилась 6 вересня 1971 року у Каереллі (Ірландія).

Померла у 46 років. Її тіло виявили у ванній кімнаті номера лондонського готеля. За словами коронера, О'Ріордан втопилась в результаті «трагічної випадковості». Експерт повідомив в суді, що перед смертю жінка випила забагато алкоголю.

У 1994 році Долорес виконала одну з найвідоміших композицій колективу під назвою Zombie, яка швидко посіла перші місця в національних музичних чартах Австралії, Франції, Німеччини, Бельгії та інших країн.

У 2017 році Cranberries оголосили про початок світового турне, однак у травні в розпал туру по Європі група була змушена скасувати концерти через проблеми зі здоров'ям у О'Ріордан. На сайті групи повідомлялося, що у співачки проблеми зі спиною.

У грудні О'Ріордан повідомила,що почувається добре і що недавно виконала кілька пісень на святі журналу Billboardв Нью-Йорку.

Стен Лі

Дата смерті: 12 листопада

Ім’я Стена Лі є на Алеї Слави у Голівуді

Творець всесвіту Marvel, людина, яку називають «батьком коміксів», творець таких персонажів як Людина-павук, Фантастична четвірка, Залізналюдина, Тор, Люди Ікс.

Йому було всього 17 років, коли він почав працювати редактором у видавництві Timely Comics (в 1960-х роках перейменовано в Marvel Comics). Пізніше це видавництво розрослося до цілої імперії, біля керма якої став сам Лі. Але вже на початку 1970-х він покинув компанію, хоча про своїх героїв ніколи не забував: Стен Лі з'являвся майже у всіх фільмах і серіалах про супергероїв.

Ім’я Стена Лі є на Алеї Слави у Голівуді.

В останні роки у сценариста були серйозні проблеми зі здоров'ям. Він пішов на 96 році життя.


Бернардо Бертолуччі

Дата смерті: 26 листопада

Роботи були сміливими, відвертими, за що і полюбилися глядачамРоботи Бертолуччі були сміливими, відвертими, за що і полюбилися глядачам

 

Народився 16 березня 1941 року у Пармі (Італія).

«Жити – значить знімати, знімати – значить, жити», - таким був девіз метра італійського кіно Бернардо Бертолуччі, який помер у віці 77 років. Саме завдяки йому світ побачили такі кіно шедеври як «Останнє танго у Парижі», «Мрійники», «Конформіст»,  «Останній імператор». Його роботи були сміливими, відвертими, за що і полюбилися глядачам.

Стівен Гокінг

Дата смерті: 14 березня

Описав чорні діри, які можуть самі себе випарувати, а також є автором рівнянь, які описують всю історію розвитку ВсесвітуГокінг описав чорні діри, які можуть самі себе випарувати, а також є автором рівнянь, які описують всю історію розвитку Всесвіту

 

Народився 8 січня 1942 року в Оксфорді (Великобританія).

Всесвітньо відомий науковець, популяризатор науки отримав широку популярність не лише через свої відкриття, а й за цілеспрямованість та життєлюбство. Через серйозну хворобу Гокінг був прикутий до візка, не міг говорити (спілкувався за допомогою свого знаменитого синтезатора мовлення), однак зміг досягти надзвичайних кар’єрних вершин, створити щасливу сім’ю .

Свою славу серед дослідників він здобув завдяки серії праць, у яких поєднав видатну теорію тяжіння і відносності Альберта Ейнштейна з дивним світом квантової механіки, яку зазвичай застосовують до таких крихітних речей, як атоми та молекули. Описав чорні діри, які можуть самі себе випарувати, а також є автором рівнянь, які описують всю історію розвитку Всесвіту.

Джордж Буш-старший

Дата смерті: 30 листопада

Саме за часів його правління США підписали з Радянським Союзом угоду про скорочення та обмеження стратегічних і наступальних озброєньСаме за часів правління Буша США підписали з Радянським Союзом угоду про скорочення та обмеження стратегічних і наступальних озброєнь

Народився 12 червня 1924 року у Мілтоні (Масачусетс, США).

41-го президента США Джорджа Буша-старшого, який керував країною з 1989 по 1993 роки, не стало наприкінці листопада. Він лише на півроку пережив свою дружину Барбару Буш, з якою вони разом прожили 73 роки.

Саме за часів його правління США підписали з Радянським Союзом угоду про скорочення та обмеження стратегічних і наступальних озброєнь.

В останні роки життя Буш-старший страждав на хворобу Паркінсона і був вимушений пересуватися на інвалідному візку.

Джон Маккейн

Дата смерті: 25 серпня

часто виступав з критикою президента США Дональда Трампа через його миролюбною риторикою на адресу російського президента Володимира Путіна.Джон Маккейн часто виступав з критикою президента США Дональда Трампа через його миролюбною риторикою на адресу російського президента Володимира Путіна.

 

Джон Маккейн народився 29 серпня  1936 року у м. Коко-Соло (Панама).

Його називали «великим другом України». Маккейн був відомий своєю непримиренністю  щодо агресивних дій російської влади, а останнім часом часто виступав з критикою президента США Дональда Трампа через його миролюбну риторику на адресу російського президента Володимира Путіна.

На 82-му році пішов з життя.

Едуард Успенський

Дата смерті: 14 серпня

За мотивами повістей Успенського знято чимало мультфільмів: «Чебурашка і крокодил Гена», «Троє з Простоквашино»За мотивами повістей Успенського знято чимало мультфільмів: «Чебурашка і крокодил Гена», «Троє з Простоквашино»

 

Народився 22 грудня 1937 року у місті Єгорьєвськ, Росія.

Російський дитячий письменник не схвалював анексії Криму Росією, агресії РФ на Донбасі та критикував антиукраїнську пропаганду Кремля.

За мотивами повістей Успенського знято чимало мультфільмів: «Чебурашка і крокодил Гена», «Троє з Простоквашино» тощо.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: