«Забирали без рук, геніталій»: Геращенко розповіла, як бойовики ґвалтували полонених

«Забирали без рук, геніталій»: Геращенко розповіла, як бойовики ґвалтували полонених
У жодній міжнародній доповіді інформації про сексуальні злочини окупантів
Кадр з сюжету каналу бойовиків

Дуже багато чоловіків і жінок скаржилися, що вони були жертвами групового зґвалтування, розповіла Геращенко

Багато українських чоловіків та жінок, яких звільнили з полону на Донбасі, розповіли, що були жертвами сексуального насилля.

Про це 10 червня у прямому ефірі ток-шоу «Право на владу» на телеканалі «1+1» розповіла нардепка від «Євросолідарності», уповноважена президента з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях (2014-2019 роки) Ірина Геращенко.

Вона закликала підготувати колективний позов до Російської Федерації щодо кожного, хто катував чи вбивав наших громадян на Донбасі.

«Я зараз передала вже новій прокуратурі спеціально перекладений текст про сексуальні злочини в зоні конфлікту. Серед тих людей, яких звільняла я, дуже багато чоловіків і жінок скаржилися, що вони були жертвами групового зґвалтування», – розповіла Геращенко.

Нардепка стверджує, що у жодній міжнародній доповіді інформації про це немає.

«Як з'ясувалося, для того, щоб в ООН, наприклад, комісар з прав людини вставив в доповідь, що були сексуальні злочини в зоні конфлікту, має бути не просто свідчення, а ще й за спеціальним протоколом проведене обстеження. Ми разом боролися за те, щоб за сексуальні злочини, які не мають терміну давності, щоб по них всі відповідали», – сказала політикиня.

За її словами, у прокуратура подали пропозицію, щоб усі, кого звільнятимуть з полон, проходили такі обстеження.

«Це дуже важливо. Має кожен відповісти. За катування, за знущання. В амністію, якщо ми зараз говоримо про перехідне правосуддя, яке буде голосувати парламент, мають не потрапити ті, хто були причетні. Коли ми забирали людей без рук, коли ми забирали людей без геніталій – це не може прощатися», – наголосила Геращенко.

Зазначимо, бойовики проти віддати Україні чотирьох жінок-полонених.

Також на днях Леонід Кравчук закликав окупантів звільнити чотирьох тяжкохворих українців.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: