Еволюція обличчя змінила функцію брів

Еволюція обличчя змінила функцію брів
Створені на комп'ютері моделі черепів Homo sapiens (зліва) та Homo heidelbergensis, Kabwe 1, (справа) демонструють відмінності над очима. Зображення Paul O'Higgins, University of York.

В процесі еволюції надбрівні дуги стали меншими до тієї міри, що на гладенькому чолі змогли виникнути рухливі брови. Так стало можливо ділитися з ближніми своїми емоціями

Черепи ранніх людей демонструють сильні надбрівні дуги, яких в homo sapiens уже немає. Згідно з двома гіпотезами, кісткове потовщення мало б гарантувати стабільність черепа. З допомогою комп’ютерної стимуляції британські вчені перевірили це припущення і визнали його малоймовірним. У ранніх людей надбрівні дуги були радше ознакою соціального домінування, написали вчені в журналі «Nature Ecology and Evolution». У сучасних людей ці дуги зникли і замість них з’явилися рухливі брови і гладеньке чоло. Вони допомагали виражати емоції та покращувати соціальну комунікацію. Все більше значення кооперації та інших соціальних навичок було рушійною силою в еволюції людського лиця.

«Різноманітні фізичні ознаки та соціальні сигнали можуть пояснити, чому в наших предків брови виступали вперед», – сказав Рікардо Мігель Ґодіньйо (sagt Ricardo Miguel Godinho) з Йоркського університету. Коли брови перетворилися на такі, що можуть рухатися по вертикалі, у сучасних людей з’явилася можливість увиразнити дружні емоції і в такий спосіб покращити соціальні зв’язки (на відміну від нерухомих потовщень предків).

Для свого дослідження вчені створили тривимірну комп’ютерну реконструкцію скам’янілого черепа Kabwe-1, що належав Homo heidelbergensis, який жив приблизно 200 000 років тому. Для порівняння взяли те ж віртуальне зображення, але зі штучно зменшеними надбрівними дугами.

Теорія стверджує, що кісткове потовщення у Kabwe-1 було необхідне, щоб черепна коробка  стабільно з’єднувалася з кістками лицевого черепа. Згідно з іншою теорією, ці масивні дуги пом’якшували навантаження при кусанні і жуванні твердої їжі. Порівняльна симуляція засвідчила, що черепи практично не відрізнялися стабільністю – чи з сильними надбрівними дугами, чи зі слабкими.

Тобто їхня форма могла мати не лише структурні чи механічні причини, сказав Пол О’гіґінс (Paul O’Higgins), керівник наукової групи. Інші пояснення, серед яких захист очей від удару, поту або волосся – не здалися переконливими.

Відкинувши різні гіпотези, стало ясно, що ця кісткова структура мала б служити соціальній комунікації. Тобто для ранніх людей вона була постійним сигналом соціального рангу.

Проте в процесі еволюції надбрівні дуги стали меншими до тієї міри, що на гладенькому чолі змогли виникнути рухливі брови. Так стало можливо ділитися з ближніми своїми емоціями. Сьогодні в різних культурах легке підняття брів символізує готовність до контакту. Повільне підняття брів – ознака здивування або роздратування.

Навіть виражаючи симпатію, сум або злість, а також для визначення вірогідності сказаного важливі рухи бровами. Тобто зміни в обличчі відкрили шлях для набуття все нових соціальних навичок, необхідних для кооперативної поведінки в групі, а це стало суттєвою передумовою успішного розвитку homo sapiens.

Joachim Czichos

Evolution des Gesichts veränderte Funktion der Augenbrauen

Wissenschaft aktuell, 10/04/2018

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: