Франсуа Олланд про санкції проти Росії, миротворців на Донбасі та економіку України

Франсуа Олланд про санкції проти Росії, миротворців на Донбасі та економіку України
Франсуа Олланд

«Режим санкцій мусить бути збережений, і перспектива його полегшення в цьому сенсі не є вельми доречною»

Миротворча місія на Донбасі має бути лише на кордоні між Україною та Росією. На будь-якому іншому місці вона не матиме сенсу. Водночас Європейський Союз мусить розмовляти з Росією, бо вона є партнером. Однак таким партнером, якого варто тримати на належній дистанції і всіляким чином намагатися обмежувати його прагнення до збільшення свого впливу. 

Про це в ексклюзивному інтрев’ю «Прямому» заявив президент Франції у 2012-2017 роках Франсуа Олланд.

– Для нас дуже болюча тема Донбасу. Остання зустріч «нормандської четвірки» відбулася два роки тому у Берліні. Ви були на ній присутні. Зараз чому гальмується цей процес, і чи побачили ви там реальну готовність усіх сторін вирішувати цю ситуацію?

Франсуа ОЛЛАНД: Думаю, вам добре відомо, що я великий прихильник «нормандського формату» та безперечно відданий йому. Адже саме за мого президентства цей формат було започатковано і саме він згодом призвів до укладання Мінських угод, які, на мою думку, є єдиним способом повернути територіальну цілісність Україні. Саме тому я завжди наголошую на важливості впровадження та реалізації Мінських угод.

Проте насправді в останні місяці можна констатувати відсутність доброї волі з боку залучених сторін. Ми також помітили домінування певним чином такої ідеї, ніби саботаж Мінського процесу може призвести до повного його фіаско, що є неприпустимим, на мій погляд.

– На останній Генасамблеї ООН президент України Петро Порошенко звернувся і закликав запровадити миротворчу місію ООН на Донбасі. Як ви бачите перспективу запровадження цієї місії? І як можна знайти компроміс у баченні мандату цієї місії між Україною і Росією, і всім цивілізованим світом?

Франсуа ОЛЛАНД: Операцію з підтримки миру я сприймаю вже як передумову наявності самого миру. Тобто згоду всіх сторін запроваджувати цей мир в належному місці, що є дуже важливим. Яким є це належне місце? На мою думку, тут може йтися лише про кордон між Росією та Україною. На будь-якому іншому місці миротворча місія не матиме сенсу. Тому, думаю, всі ініціативи, які можуть цьому сприяти в тих рамках, про які я щойно згадував в рамках «Мінська», я буду всіляко вітати.

– Хотілося б дізнатися щодо позиції зараз Франції. Чинний президент Франції Еммануель Макрон, від нього вже звучали заяви з приводу можливості перегляду відносин Росії та Євросоюзу. Чи може це означати в перспективі послаблення санкцій проти Росії? Яка зараз позиція Франції конкретно щодо українського питання? Як пов’язати ці речі?

Франсуа ОЛЛАНД: Європейський Союз мусить розмовляти з Росією. Бо, погодьтеся, Росія є партнером. Однак таким партнером, якого варто тримати на належній дистанції і всіляким чином намагатися обмежувати його прагнення до збільшення свого впливу. Проте необхідність говорити з Путіним таки залишається актуальною.

В цьому сенсі я вважаю, що варто здійснювати тиск щоразу, коли йдеться про порушення з боку Російської Федерації норм міжнародного права. Наприклад, як це сталося в Україні чи в тій же Сирії. Щоразу з боку Європейського Союзу має бути відповідна реакція. Тому режим санкцій, на мою думку, мусить бути збережений, і перспектива його полегшення в цьому сенсі не є вельми доречною.

– Пане президенте, ваша книга «Уроки влади» викликала неабиякий інтерес. І це, говорячи дипломатично, справді резонанс. Безумовно, нам, українцям загалом було дуже цікаво її переглянути, особливо в деяких місцях, де ви згадували ці от ночі переговорів, зокрема у Мінську, які тривали. Хтось із відомих людей, топ-політиків, яких ви згадували, можливо, безпосередньо президент Росії, – вони якось на це реагували? Вам особисто, можливо, телефонували, просто щось говорили чи ні?

Франсуа ОЛЛАНД: Ви знаєте, в цій книзі я не настільки прагнув відкривати якісь секрети або таємниці стосовно тих чи інших питань. Я спробував змалювати загальну атмосферу, яка царювала на тих зустрічах і на тих переговорах. Я хотів зобразити намагання з боку президента Путіна чинити певний тиск та вдаватися до певних погроз. Проте, натомість український президент Петро Порошенко тримався дуже гідно та твердо відстоював свої позиції. Ми, зі свого боку, з пані Меркель намагалися зробити все належне, аби дійти згоди щодо припинення вогню і знайти вихід з цієї складної ситуації.
Насправді все тривало дуже довго, і немає тут перебільшень, коли я розповідаю, що з самого ранку президент Путін ще більше випробовував наше терпіння, коли змусив довго чекати, вдаючи, що він нібито не має зв’язку з лідерами сепаратистів. Але, втім, йому таки вдалося дійти з ними певної згоди.

– Ви сильний і сміливий президент. Я хочу поставити запитання з приводу президента України Петра Порошенка. Основне завдання нашого президента, гаранта Конституції, верховного головнокомандувача – це відстоювати інтереси на зовнішній арені, бути сильним дипломатом. Наскільки все ж таки сильним дипломатом є Петро Порошенко? Чи достатньо він робить для своєї держави?

Франсуа ОЛЛАНД: Хочу вам сказати, що Петро Порошенко насправді любить свою країну і він насправді захищає її інтереси – водночас пристрасно, але й дуже серйозно. Ви ж розумієте, як складно бути на його посаді. Він мусить демонструвати серйозний підхід і з ручкою в руці офіційно фіксувати ті домовленості, які можуть гарантувати прогрес у цій досить непростій ситуації.
Я провів з ним та з пані Меркель численні ночі та дні в переговорах, які відбувалися в різних форматах. І я побачив з його боку дуже серйозну і фахову підготовку. Йому притаманні постійність, витривалість і наполегливість. Я побачив у ньому готовність іти в рамках цих переговорів на компроміси, якщо вони дозволяють рухатися в напрямку миру.

– Президент Франсуа Олланд, що він робить в Україні? Ваша мета візиту в Україну. І загалом, як ви сприймаєте Україну, як вона вам подобається зараз, восени? Що вам найбільше подобається в Україні?

Франсуа ОЛЛАНД: Певно, ви знаєте, сьогодні в Україні я отримував з рук президента Порошенка дуже високу нагороду, яка є дуже почесною для мене та якою мене удостоїли за те, як було заявлено, що я зміг зробити для України. Крім того, цей візит дозволив мені побачити результат чотирьох років реформ в Україні та особисто відчути той прогрес, який вдалося досягти. Я мав нагоду зустрітися з керівниками французьких компаній, які підтвердили мені свій намір і надалі інвестувати в українську економіку.

Також я відвідав Майдан Незалежності – місце, де відбувалися історичні події. І я побачив, якою ціною виборювали ту свободу. І про це ніколи не варто забувати. Думаю, українці свідомі цього. Так само, як і французи. Адже Франція завжди залишиться країною, яка всюди у світі відстоює цінності свободи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: