Крим: гастрольна пастка для російських артистів

Крим: гастрольна пастка для російських артистів

Літо ‒ час традиційного «чосу» для артистів. Так вони називають гастролі у глибинці, коли збори максимальні, а вимоги до якості виступів - мінімальні. Бажання підзаробити і жорсткий гастрольний графік женуть російських артистів до Криму.

Чому вони це роблять, ризикуючи отримати заборону на в'їзд до України, кримінальні справи та потрапляння до списків Інтерполу?

Липень ‒ час розпалу гастрольного сезону. Зазвичай у цей час в Криму натовп розімлілих відпочивальників готовий був вечорами споживати плоди малодоступної в їхніх регіонах культури. Але так було раніше ‒ зараз же туристів майже немає, а артисти з Росії все їдуть і їдуть. Досить дорогі квитки продаються погано, оскільки відпочивають на півострові переважноу бюджетники або ті, хто приїхав погостювати до родичів, друзів чи знайомих.

3 липня в Будинку офіцерів флоту (БОФ) виступив «котячих справ майстер» Юрій Куклачов. 7 липня в античному театрі Херсонеса виступає Народний артист СРСР Василь Лановий. З 5 до 9 липня в Севастополі ‒ Театр юного глядача з Єкатеринбурга, на 10 і 11 липня заплановані гастролі державного академічного театру балету.

15 і 16 числа в рамках фестивалю екстремальних видів спорту на площі Нахімова виступлять репер GUF (Олексій Долматов ‒ КР) і Gayana (Гаяна Бойцова (Захарова) ‒ КР).

17 липня в театрі імені Луначарського ‒ прем'єра ліричної комедії «Не торопись прощаться» з Тетяною Абрамовою і Юрієм Бєляєвим у головних ролях. А 19 липня в ДОФі севастопольців обіцяє порадувати Єфим Шифрін.

20 липня на «Дискотеці 90-х» можна буде побачити і послухати Кая Метова, Шуру, Тетяну Овсієнко і Рому Жукова.

23 липня в театрі Луначарського у виставі «Невеста напрокат» бере участь ціла плеяда відомих російських акторів: Жанна Еппле, Володимир Гостюхін, Марина Рассказова, В'ячеслав Гугієв і Алеса Качер.

У цей же день у севастопольському Культурно-інформаційному центрі рок-хіти в симфонічній обробці зіграє оркестр Resonance. А в Ялті виступить відомий сербський режисер і рок-музикант Емір Кустуріца разом з The No Smoking Orchestra.

Завершать «липневий чос» 28 липня улюбленці Путіна ‒ група «Любэ».

Серпень обіцяє бути не менш насиченим подіями культурного життя. 3-го числа в театрі ім. Луначарського в романтичній комедії «Неоконченный роман» в головних ролях зіграють росіяни Марія Порошина та Ярослав Бойко.

Лоліта Мілявська, яка вже отримала заборону на в'їзд в Україну, виступить у Севастополі 8 числа, Брати Сафронови вражатимуть севастопольців своїми фокусами 11-го, а 12-го ощасливлять своєю присутністю Ялту.

19 серпня в театрі ім. Луначарського ‒ ще дві зірки театральної і кіносцени ‒ Григорій Антипенко і Тетяна Арнтгольц, у виставі «Двое на качелях». 23 серпня в КІЦ ‒ співачка Поліна Гагаріна в шоу «Поліна». Спекотне літо завершиться 25 серпня концертом метра Валерія Леонтьєва в ДОФі.

Вартість квитків ‒ від 500 рублів (230 гривень ‒ КР) на виступи зірок малої величини, до 3600 ‒ на Леонтьєва (1700 гривень ‒ КР) і до 7100 рублів ‒ на Еміра Кустуріцу з оркестром (3350 гривень ‒ КР). Ціни чималі, якщо враховувати, що проживання в економ-варіанті коштує від 1000 рублів за добу (470 гривень ‒ КР). За повідомленнями сайтів онлайн-продажів на концерт Еміра Кустуріци в «Ювілейному», станом на 7 липня продані лише кілька десятків квитків.

Але якщо відкинути фінансову складову і запитати себе, що жене російських артистів до Криму і чому вони не відмовляються від гастролей у зв'язку з можливими санкціями з боку України, то можна дійти висновку: більшість з них опинилися в безвихідному становищі. Графіки гастрольних турів верстаються, як правило, за рік і більше. Відмова від виступів передбачає фінансові санкції, іноді досить відчутні. Піти на відкритий конфлікт з начальством можуть далеко не всі артисти ‒ все-таки вони люди творчих професій. Що, втім, не стосується зірок першої величини, на зразок Валерія Леонтьєва або Поліни Гагаріної, які більш вільні у виборі гастрольного графіка.

Не варто скидати з рахунків і негласну вказівку Мінкульту Росії щодо «насичення культурного життя» півострова ‒ вступати в конфлікт з профільним відомством ризикують не всі.

Ну і одна з головних причин ‒ Україна запізно почала забороняти в'їзд до країни тим, хто відвідував анексовані території. Якби такі зусилля робилися державою роком раніше, зараз би багатьох російських артистів ми в Криму не побачили.

Андрій Покровськийкримчанин

(ім'я та прізвище автора змінені з міркувань безпеки)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: