«На це було страшно дивитися»: що сталося з перебіжчиком ГРУ в Англії

«На це було страшно дивитися»: що сталося з перебіжчиком ГРУ в Англії
Сергій Скрипаль

Поліція поки не озвучує версії різкого погіршення стану здоров'я Скрипаля

«Чоловік був, здається, не при тямі. Це був день - близько 16:10. Я подумала, дивний час, щоб бути вже настільки п'яним», - говорить мешканка Солсбері Фрейа Черч.

Чоловіком, якого побачила пані Черч, був перебіжчик з російського ГРУ, 66-річний Сергій Скрипаль. На його плечі лежала молода дівчина.

Лікарі вже другу добу борються за життя цих людей.

А центр Солсбері нагадує скоріше знімальний майданчик фільму про шпигунів, ніж тихе містечко в двох годинах їзди від Лондона, на південному заході Англії.

«Я подивилася на них, злякалася і відійшла»

Все почалося увечері в неділю. Закінчивши зміну о 16:00 і повертаючись з роботи, Фрейа Черч побачила на лавці біля торгового центру двох людей, які поводилися дивно.

«Чоловік хаотично рухав руками, в очах - порожнеча. Дівчина вткнулася в нього обличчям, ніби заснула, очевидно втратила свідомість», - розповідає пані Черч.

Дівчина підійшла ближче, подумавши, що людям, можливо, потрібна допомога.

«Поруч нікого не було. Повз проходили люди. Вони оберталися на них. Але йшли далі».

«Було схоже, що ці двоє були дуже п'яні або під дією наркотиків. Побачити людину в такому неадекватному стані для Солсбері рідкість. Я не знала, що робити».

«Я спробувала зловити погляд чоловіка, щоб заговорити з ним. Хотіла запитати, як він і дівчина почуваються. Але він був не при тямі. Я злякалася і відійшла. Тепер переживаю через це, - додає дівчина. - Треба було, звичайно, набратися сміливості і спробувати допомогти їм».

Поліція прибула на місце події близько 16:15. До цього моменту обидві людини на лавці вже були без свідомості.

Очевидці стверджують, що лікарі викликали для евакуації одного з потерпілих вертоліт, побоюючись за його життя. Другого відвезла машина швидкої допомоги.

Особливий статус

Лавку, на якій сиділи пан Скрипаль і дівчина, поліцейські накрили невеликим жовтим наметом з тентом.

Поліцейське оточення з невеликого парку поруч з торговим центром не зняли досі. Перехожі намагаються зберігати спокій.

Але деякі все ж з хвилюванням поглядають у бік поліцейських кордонів.

«Я зазвичай працюю до восьмої вечора. Завжди проходжу через цю галявину, коли додому повертаюся, ніколи ні про що не хвилювалася. Максимум кого можна було тут зустріти - кілька бомжів. Та й вони зазвичай сидять не в парку, а ближче до парковки. А тут таке у нас. Не можу повірити», - говорить мешканка Солсбері, яка відмовилася називати своє ім'я.

«Завжди вважав Солсбері спокійним. А ось тепер хвилююся за себе і дітей. Більше не почуваюся в безпеці», - нарікає молодий чоловік.

У вівторок люди в костюмах хімічного і радіологічного захисту провели знезараження кількох вулиць Солсбері - поруч з парком і поблизу лікарні, в якій лікують постраждалих.

У місцевому відділку поліції запевнили, що наразі в Солсбері ніякої загрози здоров'ю людей немає.

Але влада вживає додаткових заходів безпеки, оскільки історія пана Скрипаля змушує згадати отруєння Олександра Литвиненка в Лондоні 2006 року.

Тоді колишній офіцер ФСБ був отруєний ізотопом полонію. Розслідування виявило десятки місць в центрі Лондона, які отримали радіоактивне забруднення.

«У ГРУ він відповідав за кадри»

У російських ЗМІ про військову службу Сергія Скрипаля згадують небагато. Служив в Головному розвідувальному управлінні Генштабу Росії, вийшов у відставку в чині полковника.

Джерела ВВС, близькі до британських спецслужб, розповідають трохи більше.

Як відомо, кілька років пан Скрипаль служив у десантних військах і проявив себе з найкращого боку. Потім він перейшов до ГРУ. За словами людей, які знали Скрипаля, він пишався тим, що йому вдалося перевестися у розвідку.

У 1990-ті Сергій Скрипаль посів доволі високу посаду в ГРУ, пов'язану з підбором кадрів спецслужби.

«У 1990-ті завербувати агентів в ГРУ було дуже складно. Після розпаду Радянського союзу країна, по суті, розвалювалася. Але ГРУ трималося окремо. Це був згуртований колектив», - говорять співрозмовники ВВС, знайомі з роботою британської розвідки в той період.

Проте, за версією російських спецслужб, британці завербували Сергія Скрипаля 1995 року.

Причини, за якими офіцер пішов на співпрацю з британською розвідкою, не називають.

1999 року Сергій Скрипаль вийшов у відставку у чині полковника. Потім він ще кілька років працював в управлінні справами МЗС Росії.

«Так, він не був топовим розвідником, якими були, наприклад, Пеньковський і Гордієвський. Але тим не менше, це був дуже важливий агент для Британії».

«Оскільки пан Скрипаль відповідав за кадри, він міг розкрити імена багатьох агентів ГРУ по всьому світу і особливо у Західній Європі», - зазначають інформовані джерела ВВС.

У грудні 2004 року ФСБ заарештувала Сергія Скрипаля. Проти нього завели справу про держзраду.

Пан Скрипаль визнав свою провину, у 2006 році Московський окружний військовий суд засудив його до 13 років тюремного ув'язнення у колонії суворого режиму. Його позбавили всіх звань.

Повністю свій термін Сергій Скрипаль не відбув. У липні 2010 року його, вченого Ігоря Сутягіна і ще двох засуджених за зраду росіян - Олександра Запорізького і Геннадія Василенка - обміняли на групу російських розвідників, викритих у США. Серед них були генерал-майор СЗР Михайло Васенко і Анна Чапман.

Низка смертей у родині Скрипаля

Після обміну Сергій Скрипаль оселився в Британії. Йому призначили пенсію.

За словами джерел ВВС, близьких до спецслужб Великої Британії, пан Скрипаль іноді приходив до Спеціальної служби розвідки (більш відомої як МІ-6) і військової академії, читав курсантам лекції про роботу ГРУ.

Крім того, він працював консультантом.

Як зазначає кореспондент ВВС Марк Урбан, пан Скрипаль міг також давати поради розвідслужбам низки західноєвропейських країн.

В молоді роки Сергій Скрипаль мав відмінне здоров'я.

Але вже 2006 року під час судового процесу над Скрипалем, його захист надав свідчення наявності у нього деяких серйозних захворювань.

У Солсбері колишній полковник ГРУ жив з родиною. Його дружина Людмила померла 2012 року.

Минулого року несподівано помер син Скрипаля. За словами джерел ВВС, він помер, коли перебував на відпочинку в Росії. Люди, які знали Скрипаля-молодшого, стверджують, що його хвороба не була підозрілою.

Тіло Скрипаля-молодшого перевезли до Британії для похорону.

«Можна припустити, що якби російські спецслужби намагалися дізнатися, де саме мешкає Сергій Скрипаль, то історія з репатріацією тіла його сина могла б дуже допомогти їм в отриманні цієї інформації», - зазначають інформовані співрозмовники ВВС.

Сергій Скрипаль важко переживав втрату сина. З близьких людей з ним залишилася лише донька.

За словами сусідів, колишній офіцер був людиною привітною. У той же час не можна сказати, що у нього в Солсбері було багато друзів.

Ниточки для слідства

Пізно ввечері у вівторок поліція навідалася до італійського ресторану «Зіззі». Він розташований неподалік від парку, де знепритомнів Сергій Скрипаль.

За попередніми даними, саме до «Зіззі» пан Скрипаль і його супутниця заходили перед тим, як втратили свідомість.

Поліцейські поговорили з працівниками ресторану, після чого його знову відкрили.

Також відновив роботу і приймальний покій лікарні, де перебувають перебіжчик і 33-річна жінка.

Поліція поки не озвучує версії різкого погіршення стану здоров'я пана Скрипаля.

КДБ славився умінням усувати тих, кого вважає своїм ворогом.

Проте, в історії з Сергієм Скрипалем ще передчасно робити висновки, сказала в інтерв'ю ВВС колишній агент британської контррозвідки МІ5 Енні Мешон.

«Необхідно бути дуже обережними в оцінках. Ми не знаємо, чим вони отруїлися. У Британії часто помирають, наприклад, від передозування наркотиками або сильнодіючими препаратами. І це нікого не дивує», - відзначає вона.

«Справа Сергія Скрипаля викликає такий інтерес, тому що потерпілий - колишній офіцер ГРУ, який перебував під опікою Великої Британії після обміну шпигунами 2010 року. Але це не привід для невиважених висновків. Дуже багато невідомих є в цій справі. І занадто рано висувати звинувачення», - резюмує колишня контррозвідниця.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: