Новий генсек ООН: хто ви, сеньйоре Антоніу Гутерріш?

Новий генсек ООН: хто ви, сеньйоре Антоніу Гутерріш?
Антоніу Гутерріш

Генсеком ООН призначили Антоніу Гутерріша - колишнього прем'єра Португалії та верховного комісара ООН у справах біженців. Чому саме він?

Наступним генеральним секретарем Організації Об'єднаних Націй став Антоніу Гутерріш, колишній прем'єр-міністр Португалії та верховний комісар ООН у справах біженців. Попри сподівання багатьох, що ООН вперше в історії очолить жінка, адже більшість кандидатів на посаду - семеро з 13 - були саме жінками, португалець переміг на усіх пробних голосуваннях у Раді Безпеки ООН. Незважаючи на напружені відносини між Росією і США через війну у Сирії, він одноголосно був підтриманий членами Радбезу. Гутерріш став фаворитом після свого виступу на публічних слуханнях у Радбезі, під час якого він зробив акцент на своєму досвіді та з легкістю переходив з однієї мови на іншу.

Публічні слухання кандидатів у генсеки - це нововведення для ООН, яке є частиною змін у напрямку до більшої прозорості роботи органу. До цього кандидатів на пост світового дипломата номер один традиційно визначали за зачиненими дверима п'ять постійних членів Радбезу - США, Китай, Великобританія, Росія і Франція.

Офіційно португалець обійме посаду генсека з першого січня 2017 року, після того як сплинуть повноваження чинного глави ООН Пан Гі Муна.

Політична кар'єра

67-річний Гутерріш народився 30 квітня 1949 року у столиці Португалії Лісабоні. Він здобув освіту інженера, мріяв працювати у галузі фізики і навіть став асистентом професора фізики. Проте у той же час Гутерріш волонтерив у нетрях Лісабона і на власні очі бачив жахливі соціальні проблеми, спричинені правлінням тодішнього диктаторського режиму у Португалії, який за 40 років перетворив країну на найбіднішу в Європі. Як стверджує сам Гутерріш, через це він залишив науку і присвятив себе революції в країні, яка сталась у 1974 році.

Гутерріш взяв активну участь у створенні португальської лівоцентристської Соціалістичної партії, довгі роки був її членом, а в 1995 році очолив її. У цьому ж році партія перемогла на парламентських виборах, і Гутерріш став прем'єр-міністром Португалії, пропрацювавши на цій посаді до 2002 року. Саме за часів прем'єрства Гутерріша Португалія увійшла до створеної у 1999 році Єврозони - валютного союзу країн-членів ЄС. Також, будучи католиком, Гутерріш на посаді прем'єра пішов на скасування в кінці 1990-х років кримінальної відповідальності за аборти. Він досі залишається єдиним португальським прем'єром, який, маючи уряд меншості, протримався на посаді усю каденцію. Утім, друга каденція Гутерріша закінчилась достроково, коли на тлі економічної стагнації і політичної кризи всередині його партії він подав у відставку.

Після відставки з прем'єрського поста Гутерріш вирішив піти з політики. Протягом кількох наступних років він ще очолював Соціалістичний інтернаціонал, президентом якого був з 1999 до 2005 року, а в 2005 році подав свою кандидатуру на посаду верховного комісара ООН у справах біженців.

Робота в ООН

Робота на посаді верховного комісара ООН у справах біженців протягом наступних 10 років була «найбільш незабутнім досвідом, який тільки можна уявити», сказав Гутерріш в інтерв'ю агенції AP. За його словами, на цій посаді він здобув колосальний досвід роботи у вирішенні криз та у взаємодії з владою країн, які у ці кризи залучені.

Цей період ознаменувався початком найбільшої кризи біженців у світі за всю 70-річну історію існування ООН: у 2015 році кількість біженців сягнула 60 мільйонів осіб. «Ще ніколи не була такою високою потреба у толерантності, співчутті та солідарності до людей, які втратили усе», - казав Гутерріш. Він також закликав розвинені і багаті країни виділяти більше грошей на гуманітарні програми. «Багаті країни не можуть ховатись за своєю безпекою під надуманими приводами», - зазначив комісар невдовзі після свого призначення на посаду.

Гутерріш провів структурну реформу Управління верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR), зробивши роботу органа більш ефективною, при цьому скоротивши на 20 відсотків кількість співробітників у головному офісі UNHCR у Женеві. Протягом свого перебування на цій посаді Гутерріш неодноразово критикував Європейський Союз за те, що він не в змозі вплинути на міграційну кризу у світі. 

Погляд у майбутнє

На початку 2016 року він відмовився від участі у президентських виборах в Португалії від Соціалістичної партії. Глави держав схожі на арбітрів, а він хоче грати з м'ячем, пояснив тоді свою відмову Гутерріш. «Я хотів би постійно бути у вирі подій», - казав він тоді.

Гутерріш впевнений, саме на посаді генсека ООН, він зможе цілком реалізувати себе та з користю для всього світу використати здобутий під час роботи в ООН та на інших посадах досвід.

Генсек ООН є батьком двох дітей. Він вільно володіє англійською, французькою, іспанською і португальською мовами. Гутерріш хоче бути «людиною дії», проте не збирається давати якихось утопічних обіцянок. «Якщо ви не страждаєте на манію величі, ви розумієте, що не можете врятувати людство. Я не хочу рятувати людство, але я хочу робити усе, що у моїх силах, для досягнення змін на краще», - сказав Гутерріш в одному зі своїх інтерв'ю.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: