О, щасливець! Найдивніші пояснення статків від українських політиків

О, щасливець! Найдивніші пояснення статків від українських політиків
Українські політики запевняють - вони вміють знаходити антикваріат за копійки

Виграш у лотерею, «святий Миколай», щедрий спадок та роботящі родичі - це далеко не повний перелік пояснень, за допомогою яких деякі українські політики намагаються виправдати свої статки

Зміни до декларації лідера «Радикальної партії» Олега Ляшка привернули до себе увагу всієї України. Виявилося, що політику неабияк щастить із грошима. Лише цим можна пояснити той факт, що фінансовий стан Ляшка покращився на 571 тисячу гривень завдяки трьом поспіль перемогам у лотереї. Якщо вірити повідомленню політика «про суттєві зміни у майновому стані», опублікованому на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), кожен з цих виграшів в «Українській національній лотереї» приніс Ляшку більше сотні тисяч гривень. У лотерейного оператора відмовилися підтвердити виграш політика, посилаючись на на той факт, що дані конкретних гравців є конфіденційною інформацією.

Успіх азартного нардепа, який ще декілька років тому громив із кувалдою зали гральних автоматів, викликав хвилю іронічних коментарів і цілком очікувану увагу правоохоронців. Про те, що Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) перевірить задекларовану Ляшком інформацію, 27 жовтня повідомив голова бюро Артем Ситник.

Щоправда, лідер «Радикальної партіїі» далеко не перший серед українських можновладців, які пояснюють власні статки так, що це викликає у багатьох українців сумніви. DW вирішило згадати про найбільш оригінальні серед них.

Мовчання та заощадливість

Колишній секретар Київради, а нині народний депутат групи «Воля народу» Олесь Довгий ще у 2010 році заявив, що за чотири роки роботи в столичній владі заробив собі лише виразку. Але вже згідно з його декларацією за 2015 рік, він мав 95 картин, зокрема й ХІХ сторіччя, 10 скульптур, 11 годинників та півтора мільйони доларів готівкою. Навіть біографія Довгого на його особистому сайті свідчить, що кар'єру він розпочав як референт Української асоціації молодих юристів та науковий співробітник. А на момент обрання до Верховної Ради був «тимчасово безробітним». На питання журналістів щодо походження власних статків політик завжди відповідав неохоче. Так, у 2014 році в інтерв'ю «Громадському» він просто сказав, що є успішною людиною і «пишається цим». Вже у 2017 році Довгий став фігурантом розслідування Генеральної прокуратури України через підозри в махінаціях із землею. 11 липня цього року український парламент на прохання прокурорів навіть погодився зняти з нардепа недоторканність.

Небагато розповідає про походження грошей на задекларований ним храм і депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Анатолій Матвієнко. Згідно з його декларацією на сайті НАЗК, політик отримав право власності на храм Успіння Пресвятої Богородиці у Бирливцях Вінницької області ще у грудні 2014 року. Щоправда, відповідаючи на питання журналістів, нардеп заявив, що планує передати задекларовану будівлю місцевій громаді «як цінність, яка має архітектурну перспективу». Мовляв, для передачі громаді треба було оформити храм, відвести землю та передати документи.

Ті ж політики, які до початку політичної кар'єри встигли попрацювати у приватному секторі або створити власний бізнес, мають більше можливостей для маневру і зазвичай запевняють, що вже заробили достатньо грошей і тепер можуть дозволити собі жити на заощадження. Руслан Демчак із «Блоку Петра Порошенка», що, згідно з його декларацією за 2015 рік, мав 133 мільйони гривень готівкою та будинок у Лондоні площею у 355 квадратних метри, наприклад, заявляє, що продав свій бізнес, перш ніж йти в депутати. Тепер троє його дітей навчаються в Лондоні, там також живе дружина нардепа, а сам він вважає, що «потрібен Україні», коли використовує свій досвід у державній роботі.

Добра спадковість

Часто свій нескромний спосіб життя політики пояснюють неабиякою працьовитістю та винахідливістю родичів. Голові фракції «Батьківщина» Юлії Тимошенко можливість безперешкодно займатися політикою надає її чоловік. В той час, як сама Тимошенко, як можна довідатись з її декларації за 2015 рік, заробила 156 тисяч гривень за свою депутатську діяльність, Олександр Тимошенко отримав дохід від трьох іноземних компаній на суму більше трьох мільйонів гривень.

Натомість голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак завдячує можливістю спокійно працювати в парламенті своїй дружині. Вона, згідно з декларацією Бурбака за 2015 рік, є кінцевим бенефіціаром корпоративних прав на компанію, вартістю чотири мільйони гривень, котра займається вантажними перевезеннями. Сам Бурбак отримує лише депутатську заробітну платню.

Народному депутату Сергію Лещенку зібрати кошти на нову квартиру у центрі Києва, площею 192 квадратних метри, за його словами, допомогла його «кохана людина», відома діджейка Анастасія Топольська, з якою Лещенко одружився у вересні 2017 року. ГПУ навіть спочатку відкрила справу щодо «незаконного збагачення», яку, втім, закрила вже наприкінці 2016 року.

Декому пощастило зі спадщиною.За словами Ігоря Мосійчука, колеги народного депутата від «Радикальної партії» Андрія Лозового, останній став власником чималого спадку. Це, мовляв, дозволило нардепу задекларувати у 2015 році, окрім значної суми готівкою, колекції вин, картин, зброї та ікон, кілька годинників і меблі ХІХ сторіччя. На додачу до цього в декларації був вказаний хрест-енколпіон зі святими мощами ХІІІ століття.

Прокуратура в історію зі спадком, однак, не повірила й запідозрила Лозового в ухилянні від сплати податків на суму 1,8 мільйона гривень. Сам нардеп назвав це спробою його дискредитувати, закликавши «вклонитися цим мощам і покаятися», адже намагання оцінити такі речі у грошовому вимірі є, на його думку, «святотатством». Спроба зняти з Лозвого недоторканність влітку цього року провалилася у Верховній Раді.

Вдалі інвестиції

Лозовий також запевняє, що частина задекларованого ним майна - це вдала інвестиція. Принаймні так він розповідав про антикварні меблі, вказані в його декларації, журналістам 112 каналу. Нардеп зазначив, що знає, де купити антикваріат дешево. Так, голландські меблі можна вигідно придбати у Луцьку на антикварних маркетах, а «стару Англію» - у Бродах. Але оцінювати свою колекцію Лозовий не береться - мовляв, не фахівець.

Особливо вдало придбав свої раритетні видання нардеп від «Блоку Петра Порошенка» Ігор Гринів, якому, згідно з його декларацією за 2015 рік, належать рідкісні книги «Апостол» та так звана «Острозька Біблія», виданих друкарем Іваном Федоровим у 1574 та 1581 роках відповідно. За словами нардепа, останню з них він дістав у Львові за нуль копійок. Острозька Біблія була «серед старих книжок, які мені запропонував єврей, який виїжджав в Ізраїль», цитують Гриніва українські ЗМІ. 

Деякі депутати, натомість, думають не про антикварні цінності, а про нові технології. Громадський рух «Чесно» ще в серпні 2017 року повідомив, що щонаменше троє народних депутатів стали власниками біткоїнів. Найбільш передбачливим з них виявився Дмитро Голубов, який, за даними активістів, придбав восени 2012 року 4376 біткоїнів за 402 тисячі гривень. Відтоді, разом із зростанням курсу цієї криптовалюти, їхня ціна зросла до 125,2 мільйонів гривень станом на кінець літа 2017 року, зазначають у «Чесно».

Та, попри таке розмаїття пояснень політиками щодо джерел своїх статків, найбільш оригінальним залишаються слова нардепа Володимира Парасюка. У його декларації написано, що 19 грудня 2015 року він отримав у подарунок годинник вартістю 7999 гривень. «Приніс Святий Миколай. Але точно сказати не можу, тому що я спав», - лаконічно пояснив народний депутат.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: