Пандемія Covid-19: як у Європі пом'якшують карантин

Пандемія Covid-19: як у Європі пом'якшують карантин
У Німеччині з 4 травня, зокрема, відновили роботу перукарні

Карантин та обмеження, спрямовані на боротьбу з пандемією pалишили без роботи мільйони людей. Тепер у багатьох країнах Європи послаблюють карантин

Низка європейських країн з 4 травня почала робити перші кроки на шляху до послаблення карантинних обмежень. Тим часом спеціалісти ламають голову над тим, як відновити роботу підприємств, шкіл та інших закладів і водночас не допустити другої хвилі хвороби COVID-19, яку викликає новий коронавірус.

У Німеччині з 4 травня розпочався другий етап послаблення карантинних обмежень. У багатьох федеральних землях дозволили відновити роботу перукарень, музеїв, зоопарків, виставок і ботанічних садів. Для вірян знову відкрили церкви, мечеті та синагоги, сотні тисяч школярів повертаються в школи.

Через федеральний устрій у цій країні правила суттєво відрізняються від землі до землі. Зокрема у Саксонії-Ангальт, Тюрингії та Рейнланд-Пфальці дозволили відкрити всі магазини та торговельні центри незалежно від розміру їхньої торгової площі. Послаблення обмежувальних заходів відбувається за суворого дотримання правил гігієни та соціального дистанціювання. 

У багатьох федеральних землях відновлюється очне викладання в класах старшої школи, які є випускними наступного року, а також в останніх класах початкової школи. Учні випускних класів повернулися до шкіл ще у квітні. Водночас у всіх випадках йдеться про викладання за значно скороченого розкладу та часткового збереження дистанційного навчання. Решта класів поки продовжують вчитися повністю у віддаленому режимі.

Питання відкриття дитячих садків, відновлення роботи спортивних клубів та об'єднань, у тому числі проведення матчів футбольної Бундесліги, планують обговорити 6 травня під час наради керівників федерального і земельних урядів. Наступним етапом після цього стане вирішення питання про відкриття ресторанів, кафе та готелів.

В Італії, одній з найбільш постраждалих від пандемії коронавірусу в Європі країні, з 4 травня діяльність відновлюють багато зупинених раніше компаній і заводів. Понад чотири мільйони жителів країни після двомісячного перебування вдома отримали змогу повернутися на свої робочі місця та пересуватися громадським транспортом. Серед компаній і підприємств, що відновлюють роботу, - переважно бізнес, орієнтований на експорт, зокрема виробництво автомобілів і будинки моди. Цим підприємствам дозволили повернутися до роботи за умови дотримання санітарних умов. Також відновлюють свою діяльність будівництво й обробна промисловість. Ресторани та бари можуть працювати, але виключно у режимі "на винос". Людям дозволили більше займатися спортом на відкритому повітрі та відвідувати своїх близьких. Зняли заборону ходити в парки та на цвинтарі. Поховання за присутності родичів і близьких можна знову проводити, але брати в них участь можуть не більше 15 людей.

В Іспанії, ще одному епіцентрі пандемії захворювання COVID-19, карантинні обмеження пом'якшили з 2 травня. Вперше за сім тижнів іспанці змогли зайнятися спортом надворі та вийти на прогулянку. Цікава деталь - для того, щоб обмежити кількість людей, які одночасно перебуватимуть на вулицях, іспанський уряд запровадив систему змін. Різні вікові групи можуть виходити на вулиці у різний час. Дітям дозволили гуляти тижнем раніше. Також в Іспанії представили план виходу з карантину, згідно з яким життя країни має повернутися до нормального стану до кінця червня. Зокрема, наприкінці травня мають знову відкритися театри та кінотеатри. Більшість шкіл, однак, залишатимуться закритими до вересня.

У Греції з 4 травня відновлює роботу перукарень, магазинів електроприладів і книгарень. Людям також дозволено залишати свої будинки та вільно пересуватися в межах своїх районів. Водночас жителям островів і надалі заборонено відвідувати материкову частину країни. Люди також зобов'язані носити маски в громадському транспорті, у лікарнях і поліклініках, інакше їм загрожує штраф. На відміну від Італії та Іспанії, у Греції поширення коронавірусу вдалося доволі успішно стримати. З 11 травня у країні планують відновити шкільне навчання для випускних класів гімназій. Кілька тижнів потому зможуть відновити роботу великі магазини та торговельні центри. Окрім того, у травні в Греції також планують відкрити церкви. У червні можуть запрацювати готелі й ресторани.

У Польщі з 4 травня рішенням уряду дозволена робота бібліотек, музеїв, готелів і торговельно-розважальних центрів. Останні можуть працювати за умови дотримання суворих гігієнічних умов і пускати не більше однієї людини з розрахунку на кожні 15 квадратних метрів торгової площі. Готельні басейни та фітнес-центри залишаються закритими. Те саме стосується фуд-кортів, фітнес-клубів та дитячих майданчиків у торговельних центрах. Частину обмежень у Польщі зняли раніше, зокрема дозволили з 20 квітня відвідувати парки.

Франція планує починати послаблення карантинних обмежень не раніше 11 травня, коли відновлять свою роботу ясла, початкові школи та деякі підприємства, а людям буде дозволено подорожувати в радіусі 100 кілометрів від своїх будинків без спеціального дозволу. Також з 11 травня можуть відновити свою роботу крамниці, якщо вони забезпечуватимуть дотримання соціальної дистанції між покупцями. Кафе та ресторани поки не працюватимуть. Середні школи можуть відкриватися з 18 травня, але тільки в тих регіонах, де вірус поширюється повільніше. Для збереження можливості оперативно реагувати на епідемічну ситуацію, французький уряд виступає за подовження надзвичайного стану в країні до 23 липня.

В Україні з 11 травня, згідно з рішенням уряду, будуть відкриті для відвідування парки, сквери, зони відпочинку. Крім того, запрацюють салони краси та перукарні, музеї та бібліотеки, а також буде дозволена оптова і роздрібна торгівля непродовольчими товарами, окрім зон розваг та харчування, дитячих зон в торгівельних центрах. Заклади громадського харчування працюватимуть на винос. Також працюватимуть літні майданчики кафе та ресторанів. На закритих спортивних базах проводитимуться тренування професійних спортсменів у командних видах спорту. Між тим загальний карантин в країні подовжено до 22 травня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: