ПАРЄ «проїхалася» по українській владі

ПАРЄ «проїхалася» по українській владі

ПАРЄ закликала українську владу звільнити Тимошенко та пригрозила санкціями у випадку невиконання Києвом рекомендацій Асамблеї. Про це йдеться у резолюції ПАРЄ, ухваленій 26 січня у Страсбурзі

У своїй резолюції «Функціонування демократичних інституцій в Україні», ПАРЄ закликала президента України Віктора Януковича вжити всіх можливих кроків, аби звільнити екс-прем’єра Юлію Тимошенко та інших членів попереднього уряду, а також дозволити їм брати участь у майбутніх виборах. Асамблея закликала негайно змінити дві статті, за якими була засуджена Тимошенко у відповідності до стандартів Ради Європи.

Крім того, ПАРЄ висловила занепокоєння у зв'язку з різким погіршення стану здоров’я Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. У резолюції міститься вимога до української влади забезпечити незалежне медичне обстеження Тимошенко без висування будь-яких умов. Якщо необхідно, лікування має бути здійснене незалежними медиками за межами пенітенціарної установи, вважають депутати Асамблеї.

Відсутність незалежного правосуддя

ПАРЄ висловила також глибоке занепокоєння з приводу відсутності незалежної судової системи в Україні і вважає, що це є головною проблемою українського правосуддя. На переконання ПАРЄ, причиною цього є чинна в Україні процедура призначення суддів. Асамблея рекомендувала Києву скасувати або принаймні суттєво скоротити п'ятирічний випробувальний термін для суддів та відсторонити Верховну Раду від процедури призначення.

ПАРЄ також вважає, що актуальний склад Вищої ради юстиції «суперечить принципу розподілу влади». Крім того, Асамблея занепокоєна, що в українській системі правосуддя надміру широко практикується практика попереднього взяття під варту – часто без підстав та вагомих причин. ПАРЄ посилається на презумпцію невинності, згідно з якою досудове утримання під вартою слід застосовувати лише в крайніх випадках, якщо є реальна загроза втечі підозрюваного.

У резолюції також сказано, що українській системі правосуддя властиве прихильне ставлення до сторони обвинувачення. ПАРЄ закликала гарантувати «рівність зброї» обвинувачення та захисту. Верховна Рада має «оперативно ухвалити необхідні конституційні поправки» з тим, аби усунути положення, що перешкоджають виконанню рекомендацій Асамблеї.

У разі невиконання – санкції

ПАРЄ закликала Київ до термінових реформ, необхідних для виконання Україною зобов’язань, взятих при вступі до Ради Європи. Асамблея стежитиме за виконанням рекомендацій резолюції, особливо тих, що пов'язані з кримінальним переслідуванням колишніх членів уряду. Це продемонструє, наскільки влада України справді віддана нормам та цінностям Ради Європи.

ПАРЄ застерегла, що в разі невиконання Києвом рекомендацій резолюції проти України будуть запроваджені санкції. Таке доповнення до тексту резолюції запропонували співдоповідачі моніторингового комітету з питань України. За документ проголосували 69 депутатів, проти – 8, утрималися – 14. Парламентська Асамблея закликала моніторинговий комітет продовжувати ретельно відстежувати ситуацію.

Тим часом міністерство закордонних справ України привітало таку критичну резолюцію ПАРЄ, зазначивши, що вона допоможе зміцненню демократії в Україні. «Ухвалена резолюція стала перемогою збалансованих оцінок та здорового глузду над черговими спробами перенести внутрішньополітичну боротьбу на європейський майданчик», - сказано в повідомленні українського МЗС.

Джерело: Deutsche Welle 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: