«Приватбанк» втратив перший мільярд - гроші родини Суркісів

«Приватбанк» втратив перший мільярд - гроші родини Суркісів

Брати Суркіси вже відсудили в банку мільярд гривень, інші - подали позови на щонайменше ще 18 мільярдів.

Національному банку України (НБУ) не вдається довести законність схеми, за якою був націоналізований та докапіталізований найбільший в країні банк - «Приватбанк». Днями він програв касаційну справу проти родини бізнесменів Ігоря та Григорія Суркісів, яких Нацбанк раніше визнав пов'язаними із банком особами. Їхні гроші держава конвертувала в капітал «Приватбанку». Але Суркіси оскаржили це рішення, і Вищій адміністративний суд України зобов'язав банк повернути бізнесменам кошти в розмірі один мільярд гривень.

У «Приватбанку» відмовилися коментувати рішення, пославшись на те, що цією справою займались юристи Нацбанку. Там же, своєю чергою, не змогли сказати, чи віддав уже «Приватбанк» гроші Суркісам, пославшись на банківську таємницю. Але Державна виконавча служба ще 13 листопада відкрила провадження щодо арешту коштів банку на один мільярд гривень за позовом сім'ї Суркісів. 

Але Нацбанк боротьбу з бізнесменами не полишає. У ще одній справі, за якою суди вже двох інстанцій визнали неправомірним зарахування Суркісів до пов'язаних із «Приватбанком» осіб, український центробанк планує подавати касацію. «Ми вважаємо, що суди першої та апеляційної інстанції порушили процесуальне законодавство, проігнорували надані докази у справі та винесли незаконні та не обґрунтовані рішення. Національний банк подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України», - повідомили DW в НБУ.

Велике списання

Суркіси є не єдиними, хто втратив свої кошти в «Приватбанку». Загалом під процедуру bail-in - конвертації грошей, що були на рахунках в банку, в його капітал - потрапило багато українських та іноземних клієнтів банку, яких було визнано інсайдерами. Загалом вони втратили 29,4 мільярда гривень. Нацбанк пояснив, що вони самі мали захищати свої кошти. «Це професійні інвестори, вони мали самі прорахувати усі ризики. Наша задача - захищати інтересі звичайних українських вкладників», - пояснила тоді голова Нацбанку Валерія Гонтарева.

Неоднозначна ситуація із списанням коштів пов'язаних з «Приватбанком» осіб виникла через те, що вітчизняні норми щодо інсайдерів, які не так давно запровадив НБУ, є жорсткими за міжнародно прийняті. Вони не є публічними, але раніше в Нацбанку пояснювали, що інсайдером може бути визнана особа, що має якісь зв'язки чи спільні бізнес-інтереси із власниками банку. «Регулятор вирішив визнавати інсайдерами більш широке коло осіб, щоб унеможливити ситуацію, коли за формально не пов'язаними особами, наприклад бізнес-партнерами, колишніми членами сім'ї, фактично стоять акціонери банку», - пояснює DW фінансовий аналітик інвестиційної групи ICU Михайло Демків. Але позивачі вважають, що тут НБУ «перегнув палку і записав інсайдерами тих, хто такими за фактом не є», каже експерт: «Але в регулятора кардинально протилежна думка».

Проте більшість інсайдерів не погодилася із втратою своїх коштів. Українські інвестори «Приватбанку» подали проти нього позовів загалом на близько 8 мільярдів гривень, а іноземні - на 375 мільйонів доларів США. Окрім рішення щодо повердення грошей Суркісам, раніше суди вже прийняли рішення на користь колишньої дружини екс-власника «Приватбанку» Геннадія Боголюбова, якій НБУ зобов'язаний повернути більше 500 мільйонів гривень, а також визнали не пов'язаними з «Приватбанком» «А-Банк» Суркісів та футбольний клуб «Динамо» (Київ), президентом якого є Ігор Суркіс. Нацбанк планує оскаржити рішення щодо «Динамо» у Верховному суді України.

Шанси інвесторів зростають

Інші інвестори вважають, що останнє рішення щодо грошей Суркісів значно збільшує їхні шанси повернути свої кошти. Керуючий партнер адвокатського об'єднання Suprema Lex адвокат Віктор Мороз, який представляє власників єврооблігацій «Приватбанку» впевнений, що позитивні рішення судів щодо справ Суркісів збільшує шанси кредиторів банку на захист їхніх прав в українських судах. «Фактично створено прецедент, ігнорувати який не можливо», - зазначає він.

Нацбанку, як і раніше, вважають конвертацію грошей інвесторів в капітал «Приватбанку» законною. »У разі надходження позовів до НБУ регулятор відстоюватиме правомірність рішень про визнання осіб пов'язаними з банком та процедуру обміну зобов'язань «Приватбанку» перед такими особами у судах», - повідомив Нацбанк.

Утім, навіть потенційна втрата банком близько 30 мільярдів гривень інсайдерських коштів не повинна створити ризик для вкладників, вважають експерти. «Не думаю, що вкладникам банку щось загрожує. Навіть якщо наступні інстанції підтвердять неправомірність конвертації, тягар ляже на платників податків, а не вкладників - держава повинна буде докапіталізувати банк», - говорить Михайло Демків. Чи потребуватиме «Приватбанк» додаткової капіталізації, буде вирішувати міністерство фінансів, що вже влило в нього близько 140 мільярдів гривень.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: