Рівень IQ поколінь почав знижуватися

Рівень IQ поколінь почав знижуватися

Критики відеоігор, Netflix та соціальних медіа, здається, мають привід радіти

З’явилися переконливі докази, що рівень IQ серед молоді стабільно знижується. А однією з причин цього може бути вплив сучасних медіа.

Дослідження норвезьких науковців, опубліковане в понеділок у журналі PNAS, виявило тенденцію зниження рівня IQ серед чоловіків у другій половині ХХ століття в середньому на 7 пунктів кожного покоління. Ці результати свідчать про так званий зворотний ефект Флінна — спостережуване зростання рівня інтелекту в розвинених країнах протягом минулого століття.

Бернт Братсберґ та Оле Роґеберґ взяли за основу результати тестів серед норвезьких чоловіків, які поступали на військову службу з 1962-го до 1991 років народження. Хлопці, які народилися у початковий період спостережень (1962-1975), додавали до IQ 0,3 бала кожного року; але з покоління 1975-го показники почали знижуватися. Базуючись на результатах 730.000 тестів, дослідники спостерегли, що в середньому показники падали на 7 пунктів на покоління.

Науковці пов’язують цю тенденцію зі зниженням якості освіти, зростанням впливу нових медіа та поганим харчуванням. Оскільки дослідникам не вдалося простежити якихось стійких тенденцій у сім’ях учасників дослідження, вони стверджують, що зниження рівня інтелекту слід пояснювати саме зовнішніми чинниками — змінами в медіа, інституційній освіті та технологіях.

Братсберґ та Роґеберґ не першими вказали на глобальне зниження інтелекту. У 2009 р. Джеймс Флінн, на честь якого названий однойменний ефект, встановив, що показники IQ 14-річних британських підлітків знизилися на 2 пункти протягом 28 років. «Виглядає на те, що з британськими підлітками коїться щось аномальне, — сказав він в інтерв’ю The Telegraph. — Культура сучасної молоді набагато більше орієнтована на комп’ютерні ігри, ніж читання та розмови».

Чи є якісь добрі новини? Виявляється, що так. Є дані, які вказують, що інтелект в підлітковому віці здебільшого дуже гнучкий. У 2011 р. британський психолог Кеті Прайс протестувала невелику групу тінейджерів з часовою різницею у 4 роки і виявила, що їхні показники могли зрости чи зменшитися аж на 20 пунктів. Пластичність мозку в молоді роки може сприяти успіху — чи навпаки викликати проблеми.

«Ці результати заохочують тих, хто прагне покращити свій результат, й одночасно попереджують тих, хто вже досягнув раннього успіху, що вони можуть не втримати свій потенціал», — написала Прайс.

Bernt Bratsberg and Ole Rogeberg
Flynn effect and its reversal are both environmentally caused
PNAS. 11.06.2018
ARE HUMANS DUMBER? STUDY FINDS IQ SCORES HAVE BEEN DROPPING FOR DECADES, AND THE MEDIA MIGHT BE TO BLAME
The Newsweek 12.06.2018
Зреферував Є. Л.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: