Скільки облич ми знаємо?

Скільки облич ми знаємо?
Знайомий чи незнайомець? Зображення: Bowie15/ thinkstock

Людина запам’ятовує пересічно 5 тисяч лиць, але різні люди по-різному: від 1 до 10 тисяч

Удома, дорогою на роботу чи на екрані телевізора: щодня ми зустрічаємо безліч облич. Скільки з них кожна людина може впізнати? Йдеться і про материне обличчя, і про водія і політика. Дослідження засвідчило: кількість знайомих лиць різна для кожної людини (від 1 000 до 10 000), але в середньому становить 5 000.

Впродовж тисяч років наші предки жили в маленьких соціальних групах. Їх оточували родичі, інші члени племені та мешканці села – рідко коли спільнота нараховувала понад сто людей. З розвитком сучасного суспільства це суттєво змінилося. Сьогодні все більше людей повинні ділити з іншими тісний простір. Крім того, навіть медіа, зокрема і соціальні, на кшталт Facebook, спричиняються до того, що в житті ми зустрічаємо все більше людей – і не обов’язково особисто.

«Так, людину оточує велика кількість облич, і вона повинна постійно з’ясовувати, знає вона конкретне чи ні», – написали вчені на чолі з Робом Дженкінсом (Rob Jenkins) з Йоркського університету. Дослідження вказали, що когнітивно ми здатні запам’ятовувати дуже багато лиць. Проте скільки ми знаємо насправді? Цим дотепер ніколи не досліджуваним запитанням задалися Дженкінс і його колеги.

«Як і в інших галузях, наприклад, при вирахуванні, скільки видів живе на нашій планеті, так і в нашому випадку точність для визначення кількості – обмежена. Але ми хотіли досягнути принаймні раціонального наближення», – повідомили науковці.

З цією метою вони запросили 25 піддослідних до участі в тесті: учасникам спочатку надали годину для того, щоб вони описали лиця з їхнього соціального середовища, які вони знають, – друзів, колег, продавців у супермаркеті, водія автобуса чи сімейного лікаря. Підказкою для учасників були Excel-дані, де було перераховані категорії можливого знайомства.

Все, що піддослідні вносили в таблицю, запам’ятовувалося кожні п’ять хвилин. При цьому з’ясувалося: спочатку експерименту за короткий час піддослідні описували багато нових лиць, проте з часом їх ставало все менше. Ці числа Дженкінс з колегами використали для екстраполяції: скільки б облич учасники описали, якби мали необмежений для цього час?

Подібно вчені поводилися і під час другого циклу розвідки. Вони питалися про обличчя, яких учасники не знали особисто, – йдеться про знаменитостей, зокрема політиків, акторів, музикантів. Аби підтримувати мотивацію піддослідних, їм обіцяли винагороду, залежну від успіхів.

Проте чи відображає кількість облич, які ми можемо пригадати в такий момент, кількості тих лиць, які ми впізнаємо повсякдень? Навряд: «Багато лиць, які наші учасники дуже добре знали, не спадали їм на думку під час тесту», – написали вчені.

З огляду на це наприкінці експерименту піддослідним показали фото інших відомих людей. Ці результати вченим були потрібні для того, щоб вирахувати рівень «пригадування-впізнавання». Відповідно, на кожне описане лице припадало в середньому ще 4,62 інших облич, яких піддослідні впізнали під час тесту з зображеннями.

Цей рівень Дженкінс та його команда поєднали з результатами обох циклів дослідження, щоб вирахувати загальну кількість облич, знайомих одній людині. Так дійшли висновку: середня кількість відомих облич становить приблизно 5 000. Проте існують суттєві індивідуальні відмінності, повідомили науковці. В учасників експерименту ця кількість коливалася від 1 000 до 10 000.

На підставі результатів учені сформулювали інше цікаве запитання: чому кількість знайомих облич так сильно відрізняється? Чи причина в когнітивних чинниках, наприклад в тому, що всяка людина по-своєму візуально опрацьовує та запам’ятовує інформацію про лиця? Чи в цьому винне соціальне середовище: той, хто в своєму житті зустрічає особливо багато людей, хто живе в густо заселеній місцевості або часто сидить у соціальних мережах, можливо, і запам’ятовує найбільше лиць?

Насправді свою роль можуть відігравати обидва чинники, сказав Дженкінс з колегами. Як словниковий запас впливає на мовні здібності, так і кількість «зустрічних» може впливати на здатність запам’ятовувати лиця людей.

Wie viele Gesichter kennen wir?
Royal Society, 10.10.2018

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: