Справа Новинського: чи дійде до судового вироку?

Справа Новинського: чи дійде до судового вироку?
Вадим Новинський

Депутати 228 голосами позбавили Вадима Новинського депутатської недоторканості. Втім, це лише проміжна перемога, вважають експерти. Довести справу до суду й отримати рішення буде значно складніше

Верховна Рада у четвер, 8 грудня, дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата і бізнесмена Вадима Новинського - за поданням генпрокурора Юрія Луценка. Розгляд тривав місяць: регламентний комітет парламенту вимагав від Луценка додаткових матеріалів, але рішення так і не ухвалив. Попри це, питання про позбавлення Новинського депутатської недоторканості винесли на голосування Верховної Ради і ухвалили. 

Генеральна прокуратура України (ГПУ) підозрює Новинського в тому, що він разом із колишнім президентом Віктором Януковичем, екс-міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком та екс-начальником ГУ МВС у Києві Валерієм Коряком організував викрадення архієпископа Олександра (Драбинка) - особистого помічника покійного нині екс-митрополита Української православної церкви (Московського патріархату) Володимира. Депутатові інкримінується правопорушення за двома статтями Кримінального кодексу України - «незаконне позбавлення волі або викрадення людини» та «перевищення влади або службових повноважень».

Новинський неодноразово називав кримінальне провадження проти нього повністю сфабрикованим слідством. «Це обвинувачення повністю сфабриковане на підставі свідчень однієї людини», - наголошував він раніше і запевняв, що не боїться зняття недоторканності й готовий до такого рішення парламенту, а також що він не має наміру залишати країну і готовий співпрацювати зі слідством, цитували його слова «Українські новини». Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган уточнила, що свідчення проти Новинського дав Драбинко і ще один свідок.

Другий найбагатший в Україні

53-річний Вадим Новинський, який народився в Росії, отримав український паспорт лише 2012-го року. В указі тодішнього президента України Віктора Януковича було сказано, що це сталося через «визначні заслуги перед Україною». Як повідомлялось, Новинський був одним зі спонсорів і учасників прощі екс-президента Януковича на Новий Афон 2012-го року. Відтоді він зажив слави спонсора УПЦ МП.

Після набуття українського громадянства Новинський вже 2013-го року обрався до Верховної Ради, де він став членом фракції Партії регіонів. Це й не дивно: мільярдер і засновник фінансово-промислової групи «Смарт-холдинґ», інтереси якої зосереджені серед іншого в гірничо-металургійній, нафтогазовій, суднобудівній, аграрній, будівельній галузях, а також у банківському секторі та нерухомості, ще з 2007 року співпрацював з групою Метінвест, що входить до бізнес-імперії СКМ донецького мільярдера Ріната Ахметова.

Втім, у політиці мільярдер Новинський, статки якого в 2012 році сягали майже 4,4 мільярда доларів США і якого журнал Forbes назвав другим найбагатшим в Україні, уславився хіба підтримкою так званих «диктаторських законів»: 16 січня 2014-го року Новинський голосував за низку нормативних актів, що суттєво обмежували права громадян і свободу слова. Та це не завадило йому восени 2014 року на дострокових виборах до парламенту бути переобраним за списками Опозиційного блоку.

Причини переслідування

Активізацію ГПУ щодо Новинського саме зараз опитані DW експерти не вважають випадковою. «Швидше за все йдеться про намагання генпрокурора Луценка притягти Новинського в межах великої справи Януковича. Перед третьою річницею початку Євромайдану це продемонструвало би особисту роль Луценка в розслідуванні цієї справи», - говорить керівник центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Подання ГПУ не стало несподіванкою і для київського політолога Віктора Небоженка. «Переслідування Новинського відбувається давно і дуже пафосно, з організацією витоків інформації в пресу з конфіденційних правоохоронних джерел. Це ознака психологічного тиску на олігарха з тим, аби він поділився своїм бізнесом з нинішніми можновладцями», - вважає експерт.

Водночас Небоженко не виключає, що дотично цей тиск може бути вигідний нинішній владі ще й для послаблення верхівки Опозиційного блоку, де Новинський є одним з трьох лідерів поруч з екс-главою адміністрації Януковича Сергієм Льовочкіним та донецьким бізнесменом Рінатом Ахметовим.

Небоженко припустив, що в разі втечі Новинського за кордон його власність може бути легко перерозподілена за допомоги підконтрольних владі місцевих судів. А якщо Новинський захоче залишитися в Україні, тоді йому, як вважає Небоженко, «доведеться ділитися своїм бізнесом і своїми статками».

«Справа принципу» проти корумпованої системи

Володимир Фесенко рішення Верховної Ради про зняття недоторканості з Новинського хоча й називає «політичною перемогою Луценка і майданівських політичних сил», але вважає, що розслаблятися їм зарано. По-перше, звертає увагу експерт, рішення щодо Новинського депутати ухвалили з невеликою перевагою, а по-друге, він радить не забувати про фінансові та політичні можливості олігарха.

«З різних джерел надходить інформація про те, що задіяні величезні ресурси, ведеться активна політична інформаційна кампанія (з боку адвокатів Новинського - Ред.). Тому те, що вдалося ухвалити це рішення, це політична перемога. Але мій прогноз: Новинський спробує реванш. Ми знаємо, які у нас суди, наскільки корумпована ця система», - пояснює Фесенко.

Політолог вважає, що долю справи визначатиме й наполегливість генпрокурора. «З політичної точки зору він дуже зацікавлений, щоби це питання було доведено до судового вироку. Не тільки в силу особистих розрахунків, йому репутаційно ця перемога необхідна. Якщо не буде рішення у справі Новинського, це буде його особистий програш на посаді генпрокурора і це буде серйозна репутаційна поразка», - підсумовує Фесенко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: