Суперечка навколо заборони абортів у Польщі - більш гуманний шлях для країни

Суперечка навколо заборони абортів у Польщі - більш гуманний шлях для країни
Заборона абортів в Польщі

Після масових протестів польський Сейм відхилив повну заборону для жінок робити аборти. Але тема залишається актуальною

Аборт не є задоволенням для жодної жінки. Навпаки - дуже часто це є особистою драмою, тяжким рішенням, під час якого йдеться про життя і смерть у буквальному розумінні цього слова. Обтяжувати цю й без того важку ношу позбавленням волі строком до п’яти років було б негуманно. Настільки негуманно, що зрештою це було занадто навіть для консервативних польських єпископів. Адже буцімто і вони доклалися до того, аби жорсткий законопроект ультраконсервативних «захисників життя» було знято з порядку денного. Принаймні поки що.

Жорсткіші правила запровадять, але по-іншому

Адже керівництво правлячої нині в Польщі націонал-консервативної партії «Право й справедливість» (ПіС) уже заявило, що підготує на цю тему власний законопроект. Його сутність має полягати в забороні поки що дозволених абортів у випадку, якщо плід хворий чи існує висока ймовірність того, що народжена дитина буде з обмеженими можливостями. Саме такі випадки складають 95 відсотків річної статистики штучних зривів вагітності в Польщі. Інші дві поки що легальні причини дозволити аборт - загроза життю жінки чи вагітність, яка стала наслідком зґвалтування, - змінюватися не мають.

Коли документ буде представлено на розгляд Сейму, поки що невідомо. Утім, не секрет, що очільник ПіС Ярослав Качинський, який власне визначає політичний розвиток нинішньої Польщі, не є палким прихильником більш жорсткого законодавства щодо абортів. Навіть більше: як добрий стратег, він знає, що на такій темі політичної популярності не заробиш, адже вона поляризує, передусім жінок, незважаючи на їхню партійну приналежність.

Аби заспокоїти ситуацію, прем'єр-міністр Беата Шидло вже встигла оголосити, що йтиметься про «м'які» заходи. Зокрема, матері дітей із обмеженими можливостями вже незабаром отримуватимуть більшу державну допомогу, пообіцяла вона. Розумна ідея, яка, можливо, має більше шансів бути підтриманою також й ультраконсервативними «захисниками життя», ніж погроза драконівськими покараннями.

Адже прекрасно зрозуміло одне: санкції та заборони не вирішують проблеми! Не секрет, що десятки тисяч полячок щороку наважуються на нелегальні аборти. Заможніші роблять це передусім у німецьких клініках, у Нідерландах чи Словаччині. Бідніші - йдуть на нелегальні аборти на батьківщині, які часто проводяться в умовах, які є з медичної точки зору дуже сумнівними. Точних цифр, як і наслідків для здоров'я жінок, не знає ніхто.

Чи може церковна норма стати державним законом?

Тепер постає інше принципове питання: чи має держава право просувати моральні цінності лише однієї релігійної спільноти за допомогою інструменту законодавчих санкцій і таким чином примушувати їх ділити всіх інших громадян, які до цієї спільноти не належать? Маленька евангелічно-лютеранська громада в Польщі, приміром, відстоює позицію, що жінка сама має право вільно вирішувати свою долю, та виступає проти заборон, підкріплених покаранням. Адже матері є тими, хто нестиме найбільшу відповідальність за нове життя. Стати на їхню сторону, замість обкладати штрафами, набагато ефективніше та водночас: гуманніше.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: