У Ріо офіційно стартувала Олімпіада-2016

У Ріо офіційно стартувала Олімпіада-2016

У Ріо-де-Жанейро офіційно стартували ХХХІ Олімпійських ігри. Виконувач обов'язків президента Бразилії Мішел Темер оголосив Ігри відкритими.

Голова МОК Бразилії Карлос Нузман сказав у своєму виступі, що Ріо пишається званням «олімпійської столиці».

Президент МОК Томас Бах подякував бразильцям за «чудову організацію Олімпіади, незважаючи на складні часи для країни». Він закликав всіх учасників змагань поважати один одного, додавши, що «в єдності наша сила».

Ріо

Наприкінці церемонії на стадіон занесли та підняли Олімпійський прапор та зіграли Олімпійський гімн. Згодом зачитали олімпійські присяги.

Олімпійський смолоскип заніс на стадіон бразильський тенісист, екс-перша рекетка світу Густаво Куертен, а сам Олімпійський вогонь запалив марафонець Де Ліма.

Завершилось шоу грандіозним феєрверком.

Як все починалось

Почалось шоу з гімну Бразилії. Згодом на сцені учасники церемонії відтворили коротку історії країни.

Бюндхен

Після театрального шоу відбувся традицийний «Парад націй» (прохід всіх команд).

Традиційно першою пройшла збірна Греції, де були започатковані Олімпійські ігри, а останніми були господарі Олімпіади бразильці.

Олімпійська збірна України вийшла на стадіон 195-ю з 207 країн-учасниць, оскільки «Парад націй» відбувався за португальською абеткою.

Прапороносцем України був найдосвідченіший та найстарший спортсмен команди, Олімпійський чемпіон Ігор 2000 року в Сіднеї, володар Олімпійського рекорду зі стендової стрільби - Микола Мільчев.

Реакція глядачів на вихід російської збірної, десятки спортсменів якої не потрапили на Олімпіаду у зв'язку зі звинуваченнями в допінгу, була доволі неоднозначною.

«Скромне шоу»

Постановник шоу кінорежисер Фернанду Мейреллиш назвав його «скромним». Він додав, що церемонія «десь в 10 разів» дешевша за попередню церемонію в Лондоні.

Зважаючи на складну економічну та політичну ситуацію в країні, організатори не могли дозволити більші витрати.

Навіть за кілька годин до офіційного відкриття сотні людей вийшли на демонстрацію в Ріо-де-Жанейро на знак протесту проти величезних витрат на проведення змагань.

Ще до її початку Олімпіаду затьмарили вірус Зіка, скандал із допінгом та протести в Бразилії внаслідок політичної кризи та фінансової скрути в країні.

Неофіційний початок

Маракана

В Олімпіаді-2016 беруть участь 207 збірних (206 національних команд та збірна біженців), які змагатимуться у 28 видах спорту.

Формально це 31-ші Олімпійські ігри в історії, однак фактично - 28-мі. Адже Олімпіада у 1916, 1940 та 1944 роках не проводилася через світові війни.

Вперше Ігри відбуваються у Південній Америці. Вони триватимуть до 21 серпня.

Напередодні очікували, що легендарний бразильський футболіст Пеле запалить вогонь на стадіоні, але у зв'язку з поганим здоров'ям він взагалі не взяв участі в церемонії.

Організатори кажуть, що за церемонією у цілому світі спостерігали близько трьох мільярдів телеглядачів.

Збірна Україна

Україна була 195-ю в «Параді націй»

Загалом шоу готували близько 5 років - у ньому взяли участь 300 танцівників та 5 тис. волонтерів. За словами організаторів, на церемонії відкриття використали 12 тисяч костюмів.

У церемонії також взяли участь світові зірки, такі як Джуді Денч та Жизель Бюндхен.

Проблеми Олімпіади

Ріо

207 олімпійських команд - рекорд для змагань. Загалом це 10,5 тис. спортсменів.

Вперше в Олімпійських іграх беруть участь національні збірні Косова та Південного Судану.

Команда біженців змагатиметься під Олімпійським прапором. До неї входять 10 спортсменів: п'ятеро з Південного Судану, по два з Сирії і ДР Конго й один з Ефіопії.

Томас Бах привітав команду біженців під час своєї промови.

Найбільшою командою є збірна США - у ній 554 атлети. Найменше представництво у острівної держави Тувалу - один бігун на 100 м дистанції.

Ріо

Наймолодшим учасником ігор стане 13-річна плавчиня з Непалу Гауріка Сінг.

На Олімпіаді в Ріо знову проходитимуть змагання з гольфу та регбі.

Гольф повертається на Олімпійські ігри після 112-річної перерви.

Подробиці церемонії тримались в таємниці

Водночас кілька провідних гольфістів не приїхали в Бразилію через занепокоєння щодо епідемії вірусу Зіка.

Зіка - лише одна з проблем, які позначилися під час підготовки до Олімпіади в Ріо. Серед інших: проблема з безпекою (повідомлялося навіть про зникнення одного новозеландського спортсмена), протести через економічну кризу в країні, а також допінг-скандал зі збірною Росії.

Наразі до змагань допустили 271 російського спортсмена з 389 тих, які були у початковій заявці.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: