Вибори мера Харкова: чи були фальсифікації?

Вибори мера Харкова: чи були фальсифікації?
Коли членів ДВК маринують кілька діб  вони стають менш пильними і більш компромісними
фото: ЦВК України

Більше доби у Харкові ТВК встановлювало результати виборів міського голови

Це абсолютна аномалія, коли в членів ДВК для підрахунку був аж 1 бюлетень з 10-ма кандидатами. Явка при цьому була не меншою за 30%. Тобто по суті рахувати тут більше доби реально нема чого і вся математика має дуже легко сходитися.

Це не чергові місцеві вибори, коли треба рахувати ще й бюлетені до міськради, райради й облради, складати окремо не лише кожну партію, а й різних кандидатів від однієї партії. Тоді, звісно, підрахунок, може тривати довше.

Я була в Харкові на ДВК і на власні очі бачила, що станом на одинадцяту ночі члени ДВК вже все порахували. Вони просто сиділи та чекали нову добу, щоб оформити протоколи наступним днем і отримати добові за два дні.

Робота виборчої комісіїРобота виборчої комісії

Тобто вже після півночі в районних комісіях був натовп ДВК, які приїхали здаватися. А результати з’явилися по суті через добу.

Чого затягували підрахунок?

Для Терехова питання виграшу в один тур досить іміджеве. Це показує те, чи зі старту він в Харкові є повністю легітимним. Так само для мера Києва Кличка було важливо перемогти в першому турі та подолати 50% бар’єр. А ще така перемога – це можливість заощадити для кандидатів свої бюджети.

Рух ЧЕСНО досліджував, коли кандидати в мери у другому турі могли вирватися у переможці на виборах 2020 року. Реальна вилка склала 5%. Це те, про що говорять дані.

 Перемога в першому турі – це можливість заощадити бюджет. Перемога в першому турі – це можливість заощадити бюджет.

Ну, припустимо, що в окремих випадках вона може сягати 7-10%, але поки підтвердження даних ми не маємо. Між Добкіним і Тереховим розрив наразі понад 20%. Це дані ТВК.

Ігор Терехов був оголошений переможцемІгор Терехов був оголошений переможцем

До оприлюднення інформації щодо можливого фальшування виборчих протоколів по дев’яти дільницях, протоколи приймали дуже повільно. А після цього повідомлення у ЗМІ підрахунок пішов значно жвавіше. Вже на 21:16 ТВК оголосила Терехова переможцем у першому турі. Добкін у коментарі Руху ЧЕСНО зазначив, що буде судитися.

Що помітив Рух ЧЕСНО у день виборів

Після обіду 31 жовтня Рух ЧЕСНО зауважив, що штаб Терехова мобілізує виборців квитками у зоопарк, обіцяє подарувати iPhone – так заманювали молоду аудиторію. Зі старшою аудиторією, яка схильна до гречколюбства, ще до обіду працювали по-іншому. Біля дільниць влаштували ярмарки з дешевою крупою.

Така мобілізація явки відбувається тоді, коли штаб, який знає, хто приходить на дільниці, володіє інформацією, що виборець, який треба для подолання 50% бар’єру, не з’явився.

Якщо явку не дотягують, то після закриття дільниць до роботи можуть братися «хіміки». А для цього треба затягнути підрахунок і виснажити членів комісії.

Для того, щоб підстрахуватися та легітимізувати можливу «хімію», штаби можуть посилено в ЗМІ закидати меседжі з результатами екзитполів. Всі ми розуміємо, що екзит-поли можуть мати похибку у кілька відсотків. Тобто коли кандидат на грані проходження 50% бар’єру, то ці відсотки можуть бути як в +, так і в -. А в мінус – це як раз те, що не потрібно штабу.

Що помітили спостерігачі під час встановлення результатів

Коли членів ДВК маринують кілька діб – вони стають менш пильними та більш компромісними. Не раз всі могли пересвідчитися, що члени ДВК приносять із собою порожні бланки для протоколів, можуть заповнювати їх на сходах і мають із собою печатки.

Це грубе порушення, бо всі уточнення протоколів мають відбуватися на ДВК у присутності інших членів виборчої комісії та спостерігачів.

Найпростіше для «хімії» переписати голоси менш рейтингових кандидатів більш рейтинговому. Представники цих кандидатів не будуть битися за ці голоси. Знову ж таки, під час місцевих виборів у Києві були помічені спроби дописати так голоси партії «Перемога Пальчевського», яка була на грані 5% бар’єру. І зважте, як качали меседжі фейкової соціології перед виборами на користь Пальчевського.

Є штаби і громадські організації, які ведуть паралельний підрахунок голосів. Вони мають протоколи з дільниць, які були підписані з самого початку. Тобто є докази того, якими були результати виборів. До прикладу, учасники Руху ЧЕСНО, які були на дільницях, зберігали копії протоколів ДВК.

Копія протоколу ДВККопія протоколу ДВК

ОПОРА, яка вела паралельний підрахунок, має копії протоколів з дільниць і вже зробила заяву про те, що у 9 протоколах є розбіжності і в одних кандидатів голоси зникли, а у Терехова з’явилися. Це майже 400 голосів виборців на користь Терехова.

Коли Добкін коментував Руху ЧЕСНО, що піде до суду, він посилався саме на ці факти, які виявила громадська організація.

З таким розривом Добкіну у другому турі навряд чи вдалося б перемогти. Але справа наразі не в Добкіні і не в Терехові, які вартують одне одного.

Справа в тому, що виборчий процес організований у такий спосіб, що навіть коли низька явка, один бюлетень і незначна кількість кандидатів виникають питання: чого так довго рахують.

Віта Думанська

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: