Віктор Муженко: Президент Порошенко не обіцяв, що сьомої хвилі мобілізації взагалі не буде

Віктор Муженко: Президент Порошенко не обіцяв, що сьомої хвилі мобілізації взагалі не буде

Начальник Генерального штабу розповів, як буде розвиватися військова ситуація в Україні

19 травня у Брюсселі розпочалося засідання міністрів закордонних справ країн-членів НАТО, присвячене саміту Альянсу, який відбудеться в липні у Варшаві. До Брюсселя прибув також начальник Генерального штабу ЗСУ ВІКТОР МУЖЕНКО, який провів переговори зі своїми колегами з Альянсу щодо надання допомоги Україні. Про деякі результати переговорів, а також про те, як буде розвиватися військова ситуація в Україні, ВІКТОР МУЖЕНКО розповів "Апострофу".

Вікторе Миколайовичу, які питання Ви вирішуєте в рамках свого візиту до Брюсселя?

Із 17 до 19 травня у штаб-квартирі НАТО ми проводимо двосторонні зустрічі з начальниками генеральних штабів Великої Британії, Канади, Грузії, Литви, Латвії, Естонії, Румунії, Туреччини, Польщі. Ми обговорюємо питання двосторонніх військових відносин, надання допомоги Україні, а також проблему безпеки в нашій країні. Уже досягнуто угоди щодо підтримки України, надання нашій країні консультативної допомоги в питаннях підготовки військовослужбовців. Ми також обговорили питання матеріально-технічної допомоги. Крім того, вчора (18 травня, - "Апостроф") відбулося засідання військового комітету у форматі Україна-НАТО, під час якого я зробив доповідь, присвячену нинішній ситуації на Донбасі, а також можливому сценарію розвитку подій... Результат позитивний. Усі начальники генеральних штабів виступили з одностайною підтримкою нашої позиції.

Що мається на увазі під матеріально-технічною підтримкою?

Це матеріально-технічні засоби, які мають передаватися Україні. Екіпірування, засоби зв'язку і транспортування, а також медичне обладнання.

Ви говорили про сценарії розвитку подій на Донбасі. Якими, на Вашу думку, вони можуть бути?

Ішлося не лише про Донбас. Обговорювалося широке коло військових погроз щодо України. Це стосується не тільки південно-східної ділянки — це стосується і півдня, і сходу, й інших напрямків, які можуть бути і є потенційно небезпечними для України.

18 травня військова розвідка повідомила, що російська сторона перекидає нове озброєння на Донбас. Можна стверджувати, що відбувається нарощування сил противника на цій ділянці?

Сьогодні не спостерігається створення будь-яких потужних ударних угруповань на окремих напрямках. Переміщення техніки, озброєння та особового складу справді здійснюється. Це відбувається тому, що досить велика ділянка українсько-російського кордону нами не контролюється, а російська сторона й бойовики не допускають туди місію ОБСЄ.

Приблизно місяць тому президент Петро Порошенко заявив, що не буде оголошувати сьому хвилю часткової мобілізації, тому що набрано достатню кількість контрактників...

...В останній заяві президента йшлося про те, що він не обіцяє того, що сьомої хвилі мобілізації не буде. Усе залежить від того, якою буде обстановка. Якщо відбудеться ескалація конфлікту, то ми однозначно проведемо мобілізацію і приведемо військові частини до стану повної готовності. А поки в нас спостерігається позитивна динаміка прийому військовослужбовців на контрактну службу. Уже призвали 26 тисяч осіб. Це дуже серйозне досягнення, тому що за минулий рік ми залучили до служби лише 16 тисяч контрактників.

Однак незабаром перед Вами постане питання демобілізації та заміни військовослужбовців, яких мобілізували в рамках п'ятої та шостої хвиль часткової мобілізації.

Звільнення військовослужбовців п'ятої та шостої хвиль мобілізації відбудеться відповідно до графіків, що існують. Уже видано відповідні розпорядження про готовність до проведення демобілізації військовослужбовців п'ятої та шостої хвиль.

Яка ситуація з бронемашиною "Дозор-Б"? Була інформація про те, що Міноборони не буде приймати на озброєння цей броньовик у зв’язку з численними недоліками.

Експериментальну партію з десяти машин "Дозор-Б" передали до навчальних центрів для проведення кінцевих випробувань у максимально складних умовах. Це необхідно для того, щоб визначити ступінь придатності цієї машини для прийняття на озброєння. Коли ці випробування закінчаться, ми приймемо остаточне рішення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: