Вперше штучний інтелект вступив у дебати з людиною

Вперше штучний інтелект вступив у дебати з людиною
«Project Debater» під час дискусії з експертом-дебатувальником Даном Зафріром. Зображення: IBM Research.

Машина, що сперечається з людиною

Штучний інтелект (ШІ) досягає все більших успіхів: вже зараз здатні до навчання алгоритми допомагають ставити діагнози, розпізнавати неправдиві новини або виявляти пошкодження на атомних електростанціях. Навіть у праві, хімії або в плануванні фізичних експериментів ШІ може стати в пригоді. Деяким таким системам вдається самотужки натренувати необхідні вміння – без людського навчання.

Нещодавно одна з таких машин здобула успіх в одній з ділянок людського інтелекту – дискусії. Розроблений компанією IBM у Сан-Франциско штучний інтелект «дебатувальник» випробував свої сили в публічній дискусії, вступивши у полеміку з двома досвідченими супротивниками-людьми.

Комп’ютерна система дискутувала зі своїми візаві про дві суперечливі теми: субсидіювання космічних досліджень та телемедицина. Публічна дискусія слідувала класичній структурі: кожен партнер мав чотири хвилини на свою вступну промову, потім у його супротивника було ще чотири хвилини на заперечення озвучених тез, а в кінці кожен отримав по дві хвилини для підведення підсумків.

Аргументи своїх партнерів комп’ютер сприймав через мікрофон, а відповідав з допомогою синтезу мовлення. І цікаво, що ШІ заздалегідь не готувався до цієї розмови. Натомість упродовж дебатів він отримував інформацію з 300 мільйонів джерел – та на їхній підставі готував свої аргументи. Вільно аргументувати свою позицію комп’ютерна система тренувалася раніше, проте лише на інших темах.

«Проект дебатувальник дав нам змогу стати на крок ближчими до однієї з найбільших меж штучного інтелекту – майстерності людської мови», – сказав Арвінд Крішна (Arvind Krishna), керівник IBM-дослідження. Адже вільна дискусія – це неймовірний виклик для комп’ютера: він мусить подавати погляди у формі аргументів, які людина могла б підтримати. Водночас машина повинна звертати увагу на аргументи свого супротивника та реагувати на них гнучко без заздалегідь підготовленого змісту.

Аби підготувати ШІ до дебатів, вчені з IBM озброїли його трьома засадничими навичками: передусім, подавати дані та інформацію у формі промови. По-друге, розпізнавати в почутій повсякденній розмові ключові аргументи, які підтримують або його власну позицію, або позицію партнера. Третій, і, можливо, найсерйозніший виклик – це змістовий рівень дискусії: ШІ мусив розуміти, які дилеми та конфлікти можуть виникнути в конкретній тематиці. Тобто, він мусив обирати факти, які обґрунтують його позицію щодо конкретних аспектів теми і їх так опрацювати, щоб вони перетворилися на аргументи.

Це вимагало також того, щоб ШІ розумів правила дебатів, які розвивалися в процесі людської історії, а також, щоб він усвідомив: аргумент може бути цілком суб’єктивним, пояснив IBM-директор Крішна. «З огляду на це «Проект дебатувальник» відкрив ще незвідані території», – сказав він.

Однак як виглядав штучний інтелект на своїй першій дуелі? Його перша партнерка по дискусії – переможець ізраїльські змагання з дебатів 2016 року, тож не новачок. Інший його супротивник – це досвідчений експерт.

Аби з’ясувати, хто в процесі дебатів більше переконав публіку, вчені запитали про це авдиторію. Питання задали після фінального слова людини та машини.

Результат: «Більшість аудиторії вважала, що „Project Debater” більше збагатив їхні знання, ніж його людина-партнер, – повідомив Крішна. – Це дуже позитивний розвиток ШІ».

Проте машина дотепер не ідеальна, визнає директор досліджень IBM: «Робота над цією технологією триватиме ще довго, – сказав він. – Адже потенційно вона може допомогти людині примайти складні рішення». Така система ШІ могла б, наприклад, пригодитися в пошуках фактів у складних темах, пояснив Крішна.

Maschinenhirn diskutiert mit Mensch

IBM Research, 20/06/2018

Зреферувала С.К.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: